Α. Μαρκοπούλου: «Μοναδική η αίσθηση της προσφοράς»


Στην «ΠΑΤΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» μιλά η πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών & Δωρητών Κυττάρων Αίματος «Δίνω Ζωή»…

Θεωρεί ότι κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται σχετικά με την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, μέσα και από τις δράσεις και τις ενημερώσεις που πραγματοποιούνται. Καθημερινά έρχεται σε επαφή με αιμοδότες, με τους οποίους μοιράζεται την μοναδική, όπως την χαρακτηρίζει, αίσθηση της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Δηλώνει δε, αισιόδοξη για το μέλλον ότι ο κόσμος θα «αγκαλιάσει» πιο πολύ την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής» μιλά η νοσηλεύτρια του Τμήματος Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Αμαλιάδας και πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Κυττάρων Αίματος «Δίνω Ζωή» κα Αθηνά Μαρκοπούλου.

Είστε νοσηλεύτρια του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου Αμαλιάδας. Τι ήταν αυτό που σας παρακίνησε να ασχοληθείτε πιο ενεργά, πέραν της δουλειάς σας με την εθελοντική αιμοδοσία μέσα από τον σύλλογο «Δίνω Ζωή»;

Ως νοσηλεύτρια στο τμήμα αιμοδοσίας έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τους αιμοδότες και μοιράζομαι μαζί τους τη μοναδική αίσθηση της προσφοράς και την ικανοποίηση πως δωρίζοντας λίγο από το αίμα τους χαρίζουν την ίδια την ζωή σε κάποιον άγνωστο συνάνθρωπο μας. Αυτό που πραγματικά με παρακίνησε να ασχοληθώ με την εθελοντική αιμοδοσία μέσα από τον σύλλογο Δίνω Ζωή, πέρα από την εσωτερική μου ανάγκη να προσφέρω στον συνάνθρωπο, είναι η ίδια η προσπάθεια που καταβάλλεται από τα μέλη του συλλόγου για ευαισθητοποίηση και προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών μέσω όμορφων δράσεων και αιμοδοσιών.

Πείτε μας δυο λόγια για τον σύλλογο «Δίνω Ζωή».

Ο σύλλογος μας προωθεί την ιδέα της εθελοντικής προσφοράς αίματος και της δωρεάς μυελού των οστών. Διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για αυτόν τον σκοπό σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου και άλλους φορείς της πόλης μας. Εκτός από τις αιμοδοσίες που διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα προχωρά και σε έκτακτες εφόσον συντρέχει ειδικός λόγος. Είναι συγκινητικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι παλιά αλλά και νέα μέλη αγκαλιάζουν την ιδέα και τις δράσεις του συλλόγου και έτσι το μήνυμα της ανιδιοτελούς προσφοράς σιγά – σιγά «φωλιάζει» στις καρδιές όλων μας.

Έχει αλλάξει κάτι σχετικά με την ανταπόκριση του κόσμου; Παλαιότερα όταν κάποιος άκουγε για αιμοδοσία αντιδρούσε είτε με δισταγμό είτε με φόβο. Πως είναι σήμερα η κατάσταση;

Ο δισταγμός και ο φόβος σε μεγάλο βαθμό είναι απόρροια της ελλιπούς ενημέρωσης. Η σημερινή κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται προς την κατεύθυνση της εθελοντικής αιμοδοσίας αφού αξιόλογες προσπάθειες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησής από φορείς της πόλη μας, συλλόγων, σχολείων κ.α. φαίνεται ότι αργά αλλά σταθερά αποδίδουν καρπούς. Αισιοδοξώ ότι στο μέλλον, συνεχίζοντας την μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης και κυρίως φέρνοντας σε επαφή τα άτομα από την σχολική ακόμα ηλικία με την αιμοδοσία και με αξίες όπως ο εθελοντισμός, η ανιδιοτελής προσφορά, θα μπορούμε να μιλάμε για συνεχή αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών.

Τι σημαίνει για κάποιον να ασχολείται, να αφιερώνει σημαντικό χρόνο για να συμβάλλει σε εθελοντικές δραστηριότητες, όπως αυτής της αιμοδοσίας, που έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή;

Συνήθιζα να λέω πως ο χρόνος μου είναι εξαιρετικά περιορισμένος, πως τρέχω για να τα προλάβω όλα. Η ενασχόληση όμως με ένα τόσο σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την ίδια την ζωή μας , την ποιότητα ζωής των ασθενών και όχι σπάνια με την ίδια τους την επιβίωση με οπλίζει με δύναμη. Δύναμη αλλά και ικανοποίηση για το έργο προσφοράς του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Κυττάρων του Αίματος.

Ένα άλλο μεγάλο «κεφάλαιο» είναι η δωρεά μυελού των οστών. Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πιο πίσω όσον αφορά στην ενημέρωση για να υπάρχει μια διαθεσιμότητα για προσφορά στον συνάνθρωπο;

Όσο η ιατρική εξελίσσεται και η ιατρική τεχνολογία καθιστά δυνατή την μετάγγιση της ίδιας της ζωής σε βαριά νοσούντες, χρέος μας είναι να ενημερωνόμαστε συνεχώς αλλά και να ενημερώνουμε αξιόπιστα και με σεβασμό τους συνανθρώπους μας. Πολλές φορές η άγνοια σχετικά με τις ανάγκες και η λανθασμένη αντίληψη που έχουμε για τις επιπτώσεις στην υγεία των δοτών, μας αποθαρρύνουν από την εγγραφή μας στην δεξαμενή των εθελοντών δοτών. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης κεντρικά από τους αρμόδιους φορείς, ωστόσο οι δράσεις ενημέρωσης σε τοπικό επίπεδο είναι εξίσου σημαντικές και δρουν επικουρικά για να φτάσει και να εξαπλωθεί παντού το μήνυμα. Σε πολλές δράσεις ο σύλλογος μας με πιστοποιημένα από το ΚΕΔΜΟΠ μέλη προχωρά σε ενημερώσεις και λαμβάνει δείγματα για εγγραφή στην δεξαμενή δοτών.

Ποιες είναι οι δράσεις που προγραμματίζετε για το επόμενο διάστημα;

Όπως όλα τα χρόνια έτσι και φέτος θα διοργανώσουμε ενόψει των γιορτών μια ακόμα εθελοντική αιμοδοσία σε χρόνο και τόπο που σύντομα θα ανακοινωθεί και μια ακόμη δράση για την οποία θα ενημερώσουμε για το αντικείμενο της στο επόμενο διάστημα.


Πηγή