Βασίλης Ρουχωτάς: Με αυτές τις παρεμβάσεις δεν κάνεις αισθητική αναβάθμιση της πόλης . “Αρπαχτή” κ […]

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Ληξουρίου της 8ης Νοεμβρίου 2019 ο Δήμαρχος κ Κατσιβέλης εισήγαγε προς ψήφιση δυο μελέτες.

• "Αποκατάσταση κτηρίου του πρώην Κέντρου Νεότητας Ληξουρίου για τη στέγαση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ληξουρίου» με προϋπολογισμό εργασιών 157.661,29 ευρω με εισηγητή τον κ Δήμαρχο.
• Έγκριση μελέτης και καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου με τίτλο:
«Αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων πόλεως Ληξουρίου» προυπολογισμού 1.126.526 ευρω και εισηγητή τον κ Δήμαρχο.
η οποία πρέπει να υποβληθεί προς ένταξη για χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ μεχρι την 18η Νοεμβρίου.

Η μελέτη για την επισκευή του κτιρίου του πρώην "Κέντρου Νεότητας" του Δήμου Ληξουρίου θα έπρεπε να είχε συνταχτεί αμέσως μετά τους σεισμούς του 2014 και το κτίριο να είχε επισκευαστεί έστω μέχρι το τέλος του 2015.

Εξ αιτίας της αδιαφορίας και της σιωπής του κ Γ Κατσιβέλη, δημοτικού συμβούλου (2014- 2019) και αντιδημάρχου τα τελευταία δύο χρόνια του κ Παρίση, η μελέτη της επισκευής του κτιρίου άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2019.
Επισκευή η οποία όφειλε να είχε ολοκληρωθεί τουλάχιστον το 2015 όπως προελεχθηκε.

Και εδώ δεν ισχύει το "Κάλιο αργά παρά ποτέ" βεβαία.!!!
Για την μελέτη αυτή , ομόφωνα, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε να αποσυρθεί και να ανασυνταχθεί λόγω σοβαρών ελλείψεων και υψηλού κόστους

Τόσο καλά.

Η δεύτερη μελέτη την οποία εισηγήθηκε ο Δήμαρχος και η οποία προφανώς συνταχθηκε κατ εντολήν του περιλαμβάνει επεμβάσεις

Στις πλατείες:

Πεσόντων, Ριζοσπαστων, Αγ Δημητρίου, Μαίρης Μελιδωνη, και Κεντρική στους πεζοδρόμους
Μαραθώνος, Γρηγορίου Λαμπράκη, Αβλιχου (μεταξύ δεύτερης και τρίτης γεφύρας) και Κοσμά Μπουρμπούλη
και στην οδο Αλιβιζατων (κεντρική Λεωφόρο) από την βρύση μέχρι το Δημαρχείο στο δυτικό πεζοδρόμιο και από την βρύση μέχρι το ποτάμι στο ανατολικό πεζοδρόμιο.

Στις περισσότερες πλατείες η αισθητική παρέμβαση περιλαμβάνει τσιμεντένιους κάδους απορριμμάτων, τσιμεντένια παγκάκια, ηλιακά παγκάκια και αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών ιστών με νέους πολυουρεθανικου τύπου.

Η σημαντικότερη παρέμβαση στους πεζοδρόμους είναι η αντικατάσταση των μαντεμένιων φωτιστικών ιστών με ιστούς πολυουρεθανικού τύπου.

Με αυτές τις παρεμβάσεις δεν κάνεις αισθητική αναβάθμιση της πόλης .
"Αρπαχτη" κανεις.

Και είναι "αρπαχτή" γιατί στην κεντρική λεωφόρο δεν μπορείς να επισκευάζεις το πεζοδρόμιο της δυτικής πλευράς από την βρύση μέχρι το δημαρχείο και να μην επισκευάζεις το τμήμα από το δημαρχείο μέχρι το ποτάμι που έχει τα ιδία προβλήματα.

Και είναι "αρπαχτή" γιατί δεν μπορείς να βάζεις στο δυτικό πεζοδρόμιο της λεωφόρου κράσπεδα από πλάκα Φάλαρης και στο πεζοδρόμιο του Ι.Ν του Παντοκράτορα από μπετον.

Και είναι "αρπαχτή" να προβλέπεις τμηματικά μπαλώματα στην πλατεία των Πεσόντων χωρίς να την ανακατασκευάζεις εκ βάθρων ύστερα από τριάνταπεντε χρόνια όταν την διαμορφωσε ο τότε Δήμαρχος Μακης Θεοτοκάτος.

Και είναι "αρπαχτη" όταν η μόνη παρέμβαση που κάνεις στην κεντρική πλατεία είναι να αντικαθιστάς τους μαντεμένιους ιστούς φωτισμού που είναι κυριολεκτικά κομψοτεχνήματα με φωτιστικούς ιστούς τύπου πολυουρεθανης.

Για την οικονομία της συζήτησης προτείναμε να μην συμπεριληφθούν στην υπό ψήφιση μελέτη οι επεμβάσεις στις πλατείες και να γίνουν αργότερα αφού συνταχθούν οι κατάλληλες αρχιτεκτονικές μελέτες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Στην πρόταση μας για την ανάγκη εκπόνησης άρτιας αρχιτεκτονικής μελέτης για τις πλατείες της πόλης μας ουδείς διεφώνησε.
Δυστυχώς η πρόταση μας για εξαίρεση των πλατειών από την υπό ψήφιση μελέτη δεν έγινε αποδεκτή από τον κ Δήμαρχο με το ψευδοδίλλημα ότι θα χαθούν τα χρήματα επειδή δεν υπάρχει χρόνος για την εκπόνηση των μελετών.

Επεξηγήσαμε ότι υπάρχει χρόνος να αντικατασταθεί το ποσό των χρημάτων το οποίο αντιστοιχεί στις επεμβάσεις στις πλατείες, με επεμβάσεις είτε σε άλλους πεζοδρόμους, είτε στην Κεντρική Λεωφόρο, είτε με νέες κατασκευές όπως είναι η ανακατασκευή της κεντρικής βρύσης του Ληξουριου με σχέδια του συμπατριώτη μας καθηγητου κ Γερασιμου Λεγατου τα οποια θεσαμε στην διάθεση της Δημοτικης Αρχής.

Στην επίμονη της Δημοτικής αρχής για ψήφιση της μελέτης όπως κατατέθηκε, η παράταξη μας ψήφισε την εναλλακτική πρόταση μας ως άνω, η Λαϊκή Συσπείρωση λευκό, και η μελέτη εγκρίθηκε με τις ψήφους της δημοτικής αρχής και της παράταξης "ΛΗΞΟΥΡΙ ΠΑΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" παρά το γεγονός ότι η παράταξη αυτή συμμερίστηκε απόλυτα τις επιφυλάξεις που διατυπώναμε.

Μέχρι τώρα επιδείξαμε αμέριστο πνεύμα συνεργασίας και απόλυτη μετριοπάθεια, η οποία εκ των πραγμάτων αφ ενός γίνεται στρεβλώς αντιληπτή από την Δημοτική Αρχή και αφ ετέρου είναι επιζήμια για τον Δήμο μας πράγμα το οποίο στο μέτρο των δυνατοτήτων μας δεν θα επιτρέψουμε.

Ληξουρι 10 Νοεμβρίου 2019

Από το Γραφείο Τύπου


Πηγή