Γ. Καρύδης: «Πύρρεια νίκη» η μεταφορά των απορριμμάτων.

50973562_144027809861038_5090658520714444800_n.jpg

Κοινωνία Γ. Καρύδης: «Πύρρεια νίκη» η μεταφορά των απορριμμάτων.

Ανακοίνωση, εξέδωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία», Γιώργος Καρύδης, αναφορικά με την απόφαση της πρόσφατης σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας περί μεταφοράς των απορριμμάτων της Κέρκυρας μέχρι και το τέλος του 2022.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία» αναφέρει τα εξής:

«Οι πανηγυρισμοί και οι κομπασμοί της άρχουσας πολιτικής ελίτ της Κέρκυρας για την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη, είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της παρακμής και της παθογένειας του τοπικού πολιτικού συστήματος.

Οι σημερινοί διαχειριστές των τοπικών ζητημάτων απέτυχαν για μια ακόμη φορά να συμπράξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων εντός του νησιού όπως θα απαιτούσε η πολιτική, η οικονομική και η κοινωνική δεοντολογία.

Έτσι ζητωκραυγάζουν, παρασύροντας και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινής γνώμης στο ξεφάντωμα, γιατί η Κέρκυρα θα μεταφέρει τα σκουπίδια της αλλού!

Θριαμβολογούν γιατί παρακάμφθηκαν ο σεβασμός στην εφαρμογή του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού, οι Αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, και οι ειλημμένες εγκρίσεις των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων του κερκυραϊκού λαού.

Η μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας στην Κοζάνη, θα επιφέρει μια προσωρινή ανακούφιση στο διαχρονικό πρόβλημα του νησιού, θα έχει όμως σημαντικές επιβαρυντικές συνέπειες που οι σήμερα πανηγυρίζοντες αποκρύπτουν από τον κερκυραϊκό λαό.

Εμείς θεωρούμε υποχρέωσή μας να δείξουμε και την άλλη όψη του νομίσματος ώστε οι κερκυραίες και οι κερκυραίοι να έχουν σφαιρική εικόνα για το θέμα:

1) ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε σαφές στη σχετική Ανακοίνωσή του ότι οι Δήμοι της Κέρκυρας θα αναλάβουν το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων τους.

Το συνολικό κόστος για τη μεταφορά των 25.000 τόνων σκουπιδιών της Κέρκυρας, που μπορεί να δεχτεί το εργοστάσιο της Κοζάνης ετησίως και η δαπάνη διαχείρισης τους εκεί για τρία χρόνια, ανέρχεται με πρόχειρους υπολογισμούς σε 25.000.000 ευρώ.

Επιπλέον αυτού του ποσού πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος της αποκομιδής των σκουπιδιών εντός του νησιού, της συλλογής και της μεταφοράς τους στο λιμάνι, της αγοράς και συντήρησης απορριμματοφόρων, κοντέινερ, μηχανημάτων καθαρισμού, κάδων κλπ

2) ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 3-4 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το Υπουργείο στην απόφασή του διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την μεταφορά των απορριμμάτων, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας.

Με δεδομένο το υψηλό κόστος μεταφοράς, αυτό σημαίνει πρακτικά πως για τα επόμενα 3-4 χρόνια όλα τα χρήματα των Δήμων θα δαπανηθούν για την συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων! Από το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτούνται δράσεις μεταφοράς απορριμμάτων.

3) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Το εργοστάσιο της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ..(Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας) Α.Ε στην Κοζάνη μπορεί να επεξεργαστεί μέχρι 120.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο. Ήδη επεξεργάζεται 90.000 τόνους. Έχει δυνατότητα για άλλους 30.000 τόνους. Η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ανακοίνωσε ότι θα δέχεται μόνον 25.000 τόνους κάθε χρόνο από την Κέρκυρα. Το νησί με μετριοπαθείς υπολογισμούς παράγει περί τους 67- 70.000 τόνους το χρόνο. Αν γίνει κατορθωτή η ανακύκλωση 20-25% μένουν 55.000 τόνοι. Οι 30.000 τόνοι τι θα γίνουν άραγε; Πού θα πάνε; Ο δεματοποιητής τι θα γίνει; H ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε. Κοζάνης δεν δέχεται δέματα σκουπιδιών. Ποιος θα καταβάλει το κόστος της ενδεχόμενης καταγγελίας των συμβάσεων για την συλλογή, τη διαλογή και τη δεματοποίηση;

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙ ΤΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Επομένως οι μόνοι που αισθάνονται απόλυτα ικανοποιημένοι, γιατί πέτυχαν πλήρως το στόχο τους είναι οι εργολάβοι μεταφορών μέρους των απορριμμάτων τόσο από τη θάλασσα όσο και από την ξηρά. Αυτοί θα μεγιστοποιήσουν τα οικονομικά τους κέρδη σε βάρος όλων των δημοτών του νησιού και των υπολοίπων δημοτικών υπηρεσιών των Δήμων.

4) ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Η «λύση» της μεταφοράς βέβαια είναι συνεπής πολιτική κυβερνητική επιλογή. Συμβαδίζει με την κύρια πολιτική θέση, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των αυτοδιοικητικών αρχών της που είναι η πριμοδότηση των ΣΔΙΤ και οι αναθέσεις βασικών δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Είναι βέβαιο, πως το επόμενο διάστημα θα προκύψουν κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις.

5) ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ

Σ’ ένα περιβάλλον πειραγμένο πολιτικο-κοινωνικά εμφανίζονται κάποιοι δήθεν αριστεροί ή αριστερίζοντες, που όντως επιλέχτηκαν από προοδευτικούς ψηφοφόρους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, να θριαμβολογούν, γιατί όπως ισχυρίζονται δικαιώθηκαν με την δήθεν επινόηση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε άλλο τόπο!

Έτσι όμως, πέρα από τις άλλες συνέπειες, επιχειρείται άλλη μια παραπλάνηση της κοινής γνώμης, αφού είναι γνωστό ότι η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια για λύση του ζητήματος με μεταφορά έγινε με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Γενάρη του 2018. Αλλά τότε δεν ευοδώθηκε
.
Μέσα σ΄ αυτό το τοπικό κλίμα, κάποιοι αυταπατώμενοι πως θα κάνουν πολιτική καριέρα με τα σκουπίδια και θα λάβουν εύσημα, δείχνουν να αισθάνονται δικαιωμένοι και υπερήφανοι για τη στήριξη στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της σημερινής δημοτικής αρχής! Κι αυτό γιατί κατόρθωσε όλα τα παραπάνω!

ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Τέλος αναμένουμε από τα κυβερνητικά φερέφωνα, που παρότι εκπροσωπούν πολυσυλλεκτικές συλλογικότητες, επαινούν όλες τις θέσεις της κυβέρνησης, τι άποψη θα διατυπώσουν για την κήρυξη της Κέρκυρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προφανώς θα χειροκροτήσουν και αυτή! Κι ας υποστούν επαγγελματική ζημία!»


Πηγή