Γ. Λυμπέρης: «Το εργοστάσιο απορριμμάτων ανήκει στους πολίτες της Ηλείας…»

λυμπ2.jpg

ΕΥΘΕΙΑ «ΕΠΙΘΕΣΗ» Γ. ΛΥΜΠΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΙΑ «ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ»

«Λυμένο το θέμα ορίων από 1980» – «Πάνω από την Αμαλιάδα η Τριανταφυλλιά» – «Ευθύνη μας να γίνει σωστό έργο»

Ότι ο χώρος του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά βρίσκεται κατά 85% – 90% στα όρια του δήμου Ήλιδας και ότι ο δήμος Ήλιδας και πρώην δήμος Αμαλιάδας συνέταξε και «προχώρησε» την προγραμματική σύμβαση με την τότε ΤΕΔΚ και τον Σύνδεσμο Απορριμμάτων για να δοθεί συνολική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων του νομού, διεμήνυσε κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.

Αφορμή της συνέντευξης του κ. Λυμπέρη, αποτέλεσαν οι δηλώσεις μια μέρα πριν του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, ο οποίος είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι ο χώρος βρίσκεται στα όρια του δήμου Πύργου, αναφερόμενος και στα ανταποδοτικά τέλη.

Κι όλα αυτά λίγο πριν εκλογή της νέας διοίκησης του ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας, ο οποίος συνεδριάζει αύριο στις 6:30 το απόγευμα στην Γαστούνη για την εκλογή του νέου προέδρου, του νέου αντιπροέδρου και των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της εκτελεστικής επιτροπής.

«Ξαφνικά, μετά από 15 σχεδόν χρόνια, που συζητείται η τελευταία, τελική και σημερινή υλοποιούμενη λύση του εργοστασίου απορριμμάτων στο νομό Ηλείας – δεν ξέρω που ήταν βέβαια ο κ. Αντωνακόπουλος όλα αυτά τα χρόνια – έχουμε θέμα. Ποιο είναι το θέμα;», είπε χαρακτηριστικά ξεκινώντας ο δήμαρχος Ήλιδας και συνεχίζοντας συμπλήρωσε:

«Ο κ. Αντωνακόπουλος έκανε τη μεγάλη ανακάλυψη ότι όλη αυτή η εγκατάσταση, το εργοστάσιο που γίνεται, είναι στα όρια του δήμου Πύργου, δηλαδή της κοινότητας Κορυφής και άρα του ανήκει. Λες και το εργοστάσιο ανήκει σε κανέναν μας, σε εκείνον ή σε εμένα ή σε οποιονδήποτε και όχι στον κόσμο της Ηλείας που πρέπει να εναποθέσει τα απορρίμματα του.

Και αφού του ανήκει, επανεξετάζει όρους, δουλεύει προς το συμφέρον των κατοίκων της Ηλείας, εμείς δεν δουλεύουμε, όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι όχι μόνο εγώ έως τώρα και πιστεύω θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και οι σημερινοί δήμαρχοι. Και δουλεύει ο κ. Αντωνακόπουλος.

Και εκτός από όλα αυτά, ανακαλύπτει και ανταποδοτικά ο κ. Αντωνακόπουλος. Αφού του ανήκει ο χώρος, θα παίρνει και ανταποδοτικά. Για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους οχλήσεις, αντεγκλήσεις και χάσιμο χρόνου που δεν χρειάζεται. Οι δήμαρχοι όλοι, οι δημοτικές αρχές πρέπει να ασχοληθούμε όλοι μαζί για τα μεγάλα ζητήματα και τα προβλήματα των δήμων μας».

«90% είναι Αμαλιάδα…»

Ο δήμαρχος Ήλιδας παρουσίασε χάρτη της Γενικής Υπηρεσίας Στρατού, μιλώντας για ένα ζήτημα που το χαρακτήρισε λυμένο από το 1980: «Το θέμα των ορίων που ανακαλύπτει και προσπαθεί να κάνει είναι λυμένο εδώ και χρόνια, από το 1980. Υπάρχει ο χάρτης της Γενικής Υπηρεσίας Στρατού, το ποιο χαρακτηριστικό ντοκουμέντο που δείχνει τα όρια των δήμων. Ένα κομματάκι επάνω που ανήκει στην κοινότητα Κορυφής και όλο το κάτω που είναι δήμος Αμαλιάδας, στην πόλη της Αμαλιάδας. Άρα κατά 85% – 90% ο χώρος αυτός είναι Αμαλιάδα.

Το θέμα δεν είναι αυτό για μένα. Ας υποθέσουμε ότι ο κ. Αντωνακόπουλος έχει δίκιο και το 80% είναι Κορυφή και το 10% είναι Αμαλιάδα. Του υποβάλλω, ευθέως, και μέσω αυτού σε όλο τον κόσμο το ερώτημα: Την βλέπει την Τριανταφυλλιά αυτός και τον σκουπιδότοπο από τον Πύργο; Την βλέπει από τον Ιάρδανο, τον πρώην δήμο που ανήκε η Κορυφή; Το ίδιο το χωριό, η Κορυφή, τον βλέπει τον σκουπιδότοπο;

Προφανώς έχει πάει γιατί ήταν βουλευτής και γύριζε τα χωριά και τα ξέρει και ξέρει ότι κανείς από αυτούς τους οικισμούς και πολύ περισσότερο ο Πύργος βέβαια , δεν βλέπει τίποτα από εκεί που γίνεται σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Αμαλιάδα τον βλέπει; Μέχρι την εθνική οδό. Από το νοσοκομείο, είναι φάτσα από πάνω η Τριανταφυλλιά, το εργοστάσιο απορριμμάτων. Η απορροή όλων αυτών που εναποτίθενται εκεί, μήπως πηγαίνει προς τον Πύργο; Που πηγαίνει η απορροή όλων αυτών απορριμμάτων; Δεν ξέρει ο κ. Αντωνακόπουλος; Προφανώς ξέρει. Ως περιπλανώμενος βουλευτής τα προηγούμενα χρόνια στα χωριάτα τα ξέρει πολύ καλά.

Στο ρέμα και το χείμαρρο Λατίφι, που καταλήγει στο ρέμα Σωτηρούλα, η οποία χύνεται στο Παλούκι. Άρα, λοιπόν είναι τουλάχιστον πρόχειρο, επιπόλαιο για να μην πω άλλους χαρακτηρισμούς και όρους, αυτό που προσπάθησε και προσπαθεί να κάνει τώρα ο κ. Αντωνακόπουλος ενόψει των εκλογών μεθαύριο στον ΦΟΔΣΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων…».

«Ο δήμος Αμαλιάδας πρωτοστάτησε»

Εδώ και 15 χρόνια επεσήμανε στη συνέχεια, ξεκίνησε η προσπάθεια για συνολική λύση, με τον ίδιο να λαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, με την στήριξη των 20 από τους 22 δήμους, οι δύο εκ των οποίων που δεν συμμετείχαν να είναι οι δήμοι Πύργου και Ζαχάρως: «Προχώρησα για όλο το νομό και φτάσαμε στην πρώτη προγραμματική σύμβαση. Ξέρετε ποιοι; Δήμος Αμαλιάδας, ο Σύνδεσμος Απορριμμάτων που είχα συστήσει ως πρόεδρος τότε της ΤΕΔΚ και η ΤΕΔΚ Ν. Ηλείας. Ξέρετε ποιοι έμειναν έξω από τους 22 δήμους σε αυτή την προγραμματική σύμβαση; Ο δήμος Πύργου και ο δήμος Ζαχάρως.

Οι άλλοι 20 δήμοι, προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση για να σχεδιάσουμε την μελέτη περιβαλλοντικών όρων και την προμελέτη κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων.

Το 2011, αφού προχωρήσαμε αυτά με ανάδοχο από όλους τους δήμους της Ηλείας τον δήμο Αμαλιάδας, κάναμε συμβόλαια με την μονή της Κορυφής, αυτά τα 300 στρέμματα. Γράφει ο κ. Αντωνακόπουλος ότι το συμβόλαιο έγινε στον Πύργο, ότι έλεγε κοινότητα Κορυφής και ότι λέει τώρα το Κτηματολόγιο, άρα; Πύργος! Το συμβόλαιο έγινε σε συμβολαιογράφο του Πύργου και η μεταγραφή του έγινε στο Υποθηκοφυλακείο Αμαλιάδας.

Και τα έγγραφα τα οποία έρχονται και κύριο από όλα την σύμβαση για την κατασκευή, ποιος δηλαδή είναι κύριος του έργου, που δόθηκε από την Πάτρα, γράφει ο δήμος Αμαλιάδας, σήμερα δήμος Ήλιδας.

Όμως αν ο κ. Αντωνακόπουλος τα ρωτούσε ή τους προκατόχους του, ότι το 2011, το 2012 και το 2013 υπάρχουν συμβάσεις ανά έτος του Συνδέσμου Απορριμμάτων με τον δήμο Ήλιδας προκειμένου να επιβλέψει και να προχωρήσει την κατασκευή του έργου. Ξέρετε γιατί έγιναν όλα αυτά; Όχι γιατί ανήκει ο χώρος όλος – το 90% στην Αμαλιάδα – κανείς δεν το προέβαλε αυτό, ούτε και εγώ ποτέ δεν προέβαλα.

Απλά, ο κάθε δήμαρχος που έρχονταν έβλεπε που ανήκει αυτό και εάν βλάψει ποιόν θα βλάψει. Ο χώρος είναι ακριβώς από πάνω από το νοσοκομείο Αμαλιάδας. Έγινε λοιπόν ηθικό δικαίωμα, υπήρξε αυτός ο σεβασμός διαχρονικά προς τον δήμο Αμαλιάδας, ο οποίος έχει και τα ρίσκα της όποιας βλάβης υπάρξει από εκεί.

«Τίποτα δεν κέρδισε ο δήμος Αμαλιάδας…»

Ο δήμαρχος Ήλιδας τόνισε ότι ούτε ως δήμος Αμαλιάδας ούτε τώρα ως Ήλιδας ο δήμος δεν έχει κέρδος από όλο αυτό, αντίθετα έχει προβεί σε χρηματοδοτήσεις, όπως της σχετικής προμελέτης: «Τι κέρδισε ο δήμος Αμαλιάδας από αυτά; Τίποτα. Εγώ που προχώρησα όλα αυτά σας λέω ότι και την προμελέτη 90.000 ευρώ με 100.000 ευρώ την πληρώσαμε με χρήματα του «ΘΗΣΕΑ» του δήμου Αμαλιάδας, γιατί τότε η μετακλητή Περιφέρεια, μας έλεγε ότι δεν μπορεί να βρει χρήματα.

Τίποτα δεν κέρδισε ο δήμος Αμαλιάδας. Κέρδισε να έχει την ευθύνη, αυτή η δουλειά που θα γίνει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μην γεμίσουμε λύματα και σκουπίδια αύριο στην διαχείριση. Για αυτό και στην σύμβαση με τις κοινοπραξίες, εκείνος που είναι υπεύθυνος να παρακολουθεί την λειτουργία είναι η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Αμαλιάδας, σήμερα Ήλιδας. Αυτού του τόπου, αυτών των ανθρώπων, που βλέπουν τον σκουπιδότοπο και θα υποστούν τις όποιες βλάβες υπάρξουν από τον σκουπιδότοπο.

Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο της εφ.«Πατρίς» της Τρίτης


Πηγή