Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών: “Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης”

Η αλλαγή σελίδας στη Δικαιοσύνη με τη χρήση έξυπνων και σύγχρονων τεχνολογιών, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες απονομής της, τέθηκε επί τάπητος στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης. Στην εκδήλωση παρέστη ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο οποίος δήλωσε ότι τη στιγμή που σε όλη όλη την Ευρώπη η ψηφιακή εποχή περνούσε στη λειτουργία και απονομή Δικαιοσύνης, η Ελλάδα, μη έχοντα εκμεταλλευτεί προγράμματα, έμπαινε σε βαθιά οικονομική κρίση.

«Δεν μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε τους δικαστές. Χρειαζόμασταν ενδυνάμωση δικαστηρίων και με μνημονιακές διατάξεις αδυνατούσαμε να το κάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και επεσήμανε ότι «στην Ιταλία υπήρχε ο εναλλακτικός τρόπος έκτισης ποινής πριν από 20 χρόνια και μπορούσες να λάβεις ηλεκτρονικά δικογραφία σου, για εμάς είναι άγνωστα ζητήματα αυτά».

Ο Γιώργος Τσίρης, αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, που ήταν και ο συντονιστής της εκδήλωσης ανέφερε ότι : «Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα καινούργια μηνύματα και τις προκλήσεις και να εκσυγχρονιζόμαστε». Ο Αθανάσιος Ζούπας, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, στο χαιρετισμό του είπε:

«Φανταστείτε τι σήμαινε οικονομικό έγκλημα πριν 20 χρόνια. Τα οικονομικά εγκλήματα πολυσύνθετα στις μέρες μας. Καθίσταται αδύνατο να το παρακολουθήσεις με τις παραδοσιακές μεθόδους. Τι γίνεται με απονομή; Ζητάμε ταχεία και δίκαιη δίκη. Πρέπει να βρούμε έξυπνες και εφαρμόσιμες ιδέες».
Ο Ιάσονας Φωτήλας, δικηγόρος και βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, είπε ότι:

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε ένα πισωγύρισμα σε κάποιες κομμάτια. Θεσπίστηκαν διατάξεις που προκάλεσαν εύλογα ερωτηματικά και οργή. Αναφέρομε νόμο Παρασκευόπουλου που ήμουν εισηγητής από πλευράς ΝΔ. Ο νόμος αυτός κινήθηκε στη βάση άλλων νόμων. Ηταν νόμος που παραδεχόταν την αδυναμία του κράτους να λύσει ένα πρόβλημα. Προέβλεπε μαζικές απολύσεις κρατουμένων με όρους ηλικιακούς και υγείας. Χωρίς κανένα άλλο κριτήριο». Και σημείωσε ότι «με δεδομένες διατάξεις που ήδη ψηφίστηκαν, την επόμενη διετία θα μιλάμε για διαφορετικό δικαστικό σύστημα»

Ο Χρήστος Δελδήμος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, είπε ότι: είναι αναγκαία η αναβάθμιση της πληροφορικής σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

«Στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος παροχής υπηρεσίας», σημείωσε.


Πηγή