Επίθεση Πελετίδη σε Κ. Καραμανλή:«Κάνει κουμάντο ή εκτελεί αποφάσεις του μεγάλου κεφαλαίου»

Πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 6 Νοέμβρη, η Λαϊκή Συνέλευση της Δημοτικής Ενότητας Βραχνεΐκων, στην αίθουσα του «Σταυροπούλειου Πνευματικού Κέντρου», με θέμα τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα 2020.

Η συνέλευση έγινε με την συμμετοχή δεκάδων δημοτών και εκπροσώπων φορέων που τοποθετήθηκαν και αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή τους προτάσσοντας τα μεγάλα ζητήματα που τους απασχολούν έντονα όπως αυτό της διάβρωσης των ακτών και της νότιας χάραξης του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου. Οι κάτοικοι και οι φορείς ανέφεραν ότι εμπιστεύονται την Δημοτική Αρχή και ότι αυτή μπορεί να αγωνιστεί και να διεκδικήσει λύσεις για τα προβλήματά τους, εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή τους για την καθημερινή παρουσία εκεί της Αντιδήμαρχου Δημοτικών Κοινοτήτων Βραχνεΐκων, Μεσσάτιδας και Παραλίας, Αναστασία Τογιοπούλου, γιατί με την καθημερινή επαφή έχουν ήδη προωθηθεί λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Δεν ερχόμαστε στην λαϊκή συνέλευση για να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Ερχόμαστε να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα.

Θα το πω και εδώ σε σας ότι ο Δήμος σήμερα είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί και να παράγει έργο για τους δημότες με 62% λιγότερα κονδύλια από όσα έπαιρνε από το κράτος το 2010.

Μας λένε σήμερα ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και ότι έχει αρχίσει η ανάπτυξη. Αφού υπάρχει ανάπτυξη γιατί οι κυβερνήσεις δεν αυξάνουν την επιχορήγηση στους Δήμους; Είναι προφανές, τα χρήματα υπάρχουν αλλά είναι για τους λίγους.

Δεν δίνονται χρήματα για να αντιμετωπιστεί η διάβρωση των ακτών, γιατί από αυτό δεν υπάρχει κέρδος αυτή την στιγμή για τους πλουτοκράτες που είναι εντολοδόχοι των κυβερνώντων.

Για τον ίδιο λόγο δεν δίνονται λεφτά για να προσλάβουμε εργαζόμενους, για να ανακαινίσουμε τα σχολεία, για να κάνουμε έργα για την πόλη μας.

Θέλουν με αυτό το κλείσιμο της στρόφιγγας και το στέρεμα των χρηματοδοτήσεων οι Δήμοι θα μαραθούν και θα πέσουν σαν «ώριμο φρούτο» για να έρθουν στην συνέχεια και να αναλάβουν οι μεγαλοεργολάβοι.

Σε πείσμα αυτών εμείς θα συνεχίσουμε το αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και μια πενταετία με στόχο την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών οικογενειών, παρά το γεγονός ότι είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε και τα χρέη που άφησαν στο Δήμο οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Το θέμα της διάβρωσης των ακτών είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να το δούμε ασκώντας πιέσεις εκεί που πρέπει και κάνοντας επαφές με την Περιφέρεια που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να δώσει άμεσα λύση.

Για το θέμα της Πατρών – Πύργου και της Νότιας χάραξης στείλαμε επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό κ. Καραμανλή, ζητώντας συνάντηση μαζί του. Το ίδιο κάναμε και για το θέμα του σιδηροδρόμου. Απάντηση δεν λάβαμε ακόμη. Και αναρωτιέται κανείς, ο κ. Καραμανλής κάνει κουμάντο ή αυτός εκτελεί αποφάσεις τους μεγάλου κεφαλαίου που τρέφεται από τα δημόσια έργα και ενδιαφέρεται μόνο να αυξήσει τα κέρδη του;

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την διαμορφωμένη κατάσταση πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Χωρίς διαχωρισμούς. Άλλωστε δεν έχουμε μαζί τίποτε να χωρίσουμε. Όλοι όσοι βάζουμε μπροστά στο συμφέρον της πόλης και του λαού της πρέπει να είμαστε μια γροθιά απέναντι στο σύστημα που αρνείται να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή με αυτά που έχουμε και με την οικονομία που πετυχαίνουμε, θα κάνουμε τα πάντα και τα σχολεία να ανακαινισθούν και ασφαλτοστρώσεις να γίνουν και κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά να έχουν αυτό που τους αξίζει.

Εμείς ερχόμαστε στις κοινότητες να δούμε και να χτίσουμε και να είστε σίγουροι ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα βγει καταπληκτικό αποτέλεσμα».

Στην εισήγησή της, η Αντιδήμαρχος Αναστασία Τογιοπούλου μεταξύ άλλων είπε:

«Πραγματοποιούμε την λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Βραχνεΐκων γιατί μας ενδιαφέρει ουσιαστικά να ακούσουμε τον λαό του Δήμου μας.

Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα που κάνουμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής της Δημοτικής Ενότητας Βραχνεΐκων που στην πλειοψηφία τους είναι λαϊκές οικογένειες με ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020 είναι 92 εκ. ευρώ περίπου και από αυτά το κράτος συνεισφέρει μόνο 27,5 εκ. ευρώ. Ο Δήμος καλείται να καλύψει τις ανάγκες του λαού από τα λεφτά που εισφέρουν οι δημότες. Το κράτος το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει αρμοδιότητες στο Δήμο χωρίς όμως να δίνει και τους αντίστοιχους πόρους. Κάθε καλοκαίρι δε, έρχεται έλεγχος από το Υπουργείο και μας ζητούν να αυξήσουμε προληπτικά τα τέλη και ο λαός να πληρώνει περισσότερα, για να μην βγούμε εκτός προϋπολογισμού!

Όμως την εξαθλίωση στην οποία έχει οδηγήσει το σύστημα τον πολίτη, ο Δήμος δεν θέλει να την τροφοδοτήσει. Γι΄ αυτό λέμε ότι όσα «καμπανάκια» και να χτυπούν δεν πρόκειται να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη ούτε το 2020. Με αυτά τα λίγα που μας δίνουν θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και δεν θα κάνουμε αυτό που το σύστημα θέλει να επιβάλλει και σας θέλουμε κι εσάς μαζί για να αντισταθούμε.

Και με αυτά που έχουμε και με την μεγάλη συμβολή των εργαζομένων στο Δήμο ανακατασκευάσαμε πολλά σχολεία μέχρι σήμερα και συνεχίζουμε. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που Δημοτική Αρχή ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να αναφέρουν τις ανάγκες που έχουν τα σχολεία για να γίνουν παρεμβάσεις σε αυτά από τους εργαζόμενούς μας.

Με την σημερινή Δημοτική Αρχή ξεκίνησε και καθιερώθηκε ο θεσμός των λαϊκών φροντιστηρίων με εθελοντές καθηγητές που θέλουν να βοηθήσουν.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή έφτιαξε και λειτουργεί και νέους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς με μηδενικά τροφεία για τα νέα ζευγάρια.

Μαζί με τους εργαζόμενους φτιάξαμε, ανοίξαμε και λειτουργούμε τις Παιδικές κατασκηνώσεις στην πλαζ και στα Ροΐτικα όπου τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν είχαν άλλο τρόπο να κάνουν διακοπές, τις απολαμβάνουν.

Κάναμε παρεμβάσεις στα Δημοτικά γήπεδα.

Δημιουργήσαμε το Παραλιακό Νότιο Πάρκο και πολλά ακόμη.

Έτσι θα συνεχίσουμε και αυτή την τετραετία για να ικανοποιήσουμε τις λαϊκές ανάγκες και να στηρίξουμε εκείνους που τους στέρησαν την αξιοπρέπεια, με τα κομμένα ρεύματα, με την ανεργία και την φτώχεια.

Στην Δημοτική Ενότητα Βραχνεΐκων και πιο συγκεκριμένα στα Βραχνέϊκα, στο Θεριανό, στο Μονοδένδρι, στα Καμίνια και στα Τσουκαλέϊκα, προχωρήσαμε σε ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις οδών. Αποκαταστήσαμε σημείο του παραλιακού δρόμου στα Βραχνέϊκα που υποχώρησε από την διάβρωση. Έγιναν καθαρισμοί ρεμάτων και λαγκαδιών. Αντικαταστάθηκε μέρος των σωληνώσεων για την άρδευση. Έγιναν παρεμβάσεις σε σχολεία και παιδικές χαρές, καθαρισμός, παραστάσεις από το Άρμα Θέσπιδος. Προγραμματίζουμε αναβάθμιση του Σταυροπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Ετοιμάζουμε παρέμβαση στο Λιμεναρχείο για τα πλοία της γραμμής τα οποία με την ταχύτητά τους στέλνουν μεγάλα κύματα στις ακτές της περιοχής, προκαλώντας φθορές και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των λουόμενων τους θερινούς μήνες.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για το ελληνικό δημόσιο δεν υπάρχει παραλιακός δρόμος στην περιοχή. Το ελληνικό δημόσιο βλέπει χάρτες και όχι ανάγκες ανθρώπων, γι΄ αυτό ζητά κατεδαφίσεις στην παραλιακή περιοχή. Ο Δήμαρχος έχει αποδείξει πως όταν διατρέχουν κίνδυνο οι ανάγκες του λαού, μπαίνει μπροστά δεν φοβάται. Αυτό θα κάνουμε και τώρα.

Στα Τσουκαλέϊκα θα γίνει αντικατάσταση του αρδευτικού δικτύου και θα γίνει ανακατασκευή των παιδικών χαρών.

Η Δημοτική Αρχή πέρα από το Κέντρο Καύσης Νεκρών (ΚΑΝ) έχει κάνει πρόσκληση για όποιον έχει διαθέσιμη μεγάλη επιφάνεια για να δημιουργηθεί και Τρίτο Δημοτικό Κοιμητήριο.

Στην περιοχή υπάρχει εργολαβία 500 χιλιάδων ευρώ για νέες ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις και αυτά θα γίνουν με το νέο έτος.

Είναι σε εξέλιξη το έργο της αποχέτευσης για μεγάλο μέρος της περιοχής παράλληλα με την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού.

Μας ενδιαφέρει να είμαστε όσο πιο κοντά στις ανάγκες σας. Μας ενδιαφέρει να μην αδικήσουμε κανέναν που έχει ανάγκη.

Εμείς ήρθαμε να υπηρετήσουμε εσάς, η πόρτα μας θα είναι ανοικτή για όλους σας όλο το 24ωρο, κάθε μέρα».

Στην λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι, Διονύσης Πλέσσας, Χρήστος Κορδάς, Μιχάλης Αναστασίου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέας Παπανικήτας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Βραχνεΐκων, Θεριανού, Καμινίων, Μονοδενδρίου, Τσουκαλεΐκων, ο Σύλλογος Πολιτιστική Δράση Βραχνεΐκων, εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Σταυροπούλειου Πνευματικού Κέντρου, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Βραχνεΐκων και Καμινίων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Βραχνεΐκών, η Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης-Διάσωσης (ΕΟΠΥΔ) Βραχνεΐκων και πολλοί δημότες.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    7 Νοεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία