«Κεφαλονιά, νησί για όλους»: Οι θέσεις μας στη χθεσινή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Οι θέσεις της Δημοτικής Παράταξης «Κεφαλονιά, νησί για όλους» στην 8η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, καταθέσαμε ψήφισμα ενάντια στην αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Εθνομουσικολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου στο Ληξούρι, την οποία θεωρούμε εσφαλμένη. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο νησί μας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία και από κοινού από τους τρεις Δήμους του νησιού μας, ενώ πρέπει άμεσα να δράσουν όλοι οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να επιδείξουν το ενδιαφέρον τους για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Στη συνέχεια απευθύναμε ερωτήματα προς το Δήμαρχο ώστε να ενημερωθούμε σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης του πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Αργοστόλι, καθώς και τις ενέργειες που έχουν γίνει σε συνέχεια της απόφασης του Δ.Σ. κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Ειδικά για το δεύτερο θέμα φαίνεται ότι έχει υπάρξει καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασής μας και κρίνουμε σκόπιμο να πιέσουμε ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Στο πρώτο θέμα της ημερησίας διάταξης, σχετικά με την ίδρυση ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο μας, καταθέσαμε τις επιφυλάξεις μας, κυρίως σχετικά με την εξειδίκευση του προσωπικού που θα απασχολείται σε αυτό. Θεωρούμε ότι η απασχόληση μη εξειδικευμένου προσωπικού σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της υγείας ενέχει κινδύνους. Ο Αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι εάν από τη λειτουργία της δομής αυτής προκύψει η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό, θα επιδιώξει προσλήψεις.

Στο θέμα υπ’ αρ. 7, σχετικά με την παράταση του έργου Ριζοσπαστών και 21ης Μαΐου, καταθέσαμε ενστάσεις στους ισχυρισμούς του εργολάβου για τον επιπλέον μήνα που ζητάει λόγω κακών καιρικών συνθηκών, πλέον των τριών που δικαιούται λόγω διακοπής εργασιών κατά την τουριστική περίοδο (δηλ. 4 μήνες στο σύνολο). Ωστόσο αποδεχτήκαμε την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας με τη δέσμευση ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση και το έργο θα παραδοθεί πριν την επόμενη τουριστική περίοδο. Επίσης σημειώσαμε τα προβλήματα που παραμένουν στη περιοχή του Αρχάγγελου, όπως π.χ. στην οδό Κρασσά, για την οποία οι κάτοικοι διεκδικούν εδώ και πολλούς μήνες την αποκατάσταση των προσβάσεων στα σπίτια τους, αλλά και τις κακοτεχνίες που παρατηρούνται στο σύνολο του έργου.

Το θέμα που κατέθεσε η παράταξή μας στη χθεσινή συνεδρίαση, αφορούσε τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνει ο Δήμος ώστε να εισπράττει το ποσοστό που δικαιούται (40%) από την εισφορά του ΚΗ’ ψηφίσματος, η οποία πληρώνεται κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών. Τόσο ο Δήμος Κεφαλονιάς, όσο και οι νεοσύστατοι Δήμοι, δεν έχουν έως σήμερα τρόπο είσπραξης της ποσοστού που δικαιούνται με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά αντί να παραμένουν στο Δήμο, να κατατίθενται στο Πράσινο Ταμείο.

Με βάση τις προτάσεις μας, οι οποίες έγιναν αποδεκτές κατ’ αρχήν και ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, δημιουργούνται επιπλέον έσοδα για το Δήμο Αργοστολίου (αλλά και τους άλλους Δήμους του νησιού), χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, αφού απλώς μεταφέρεται η υποχρέωση πληρωμής από το Πράσινο Ταμείο στο Δήμο. Τα έσοδα που θα προκύψουν υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως των 10.000€ ετησίως κατ’ ελάχιστον.

Στο θέμα με το οποίο έκλεισε η συνεδρίαση και αφορούσε ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την πληρωμή των δεδουλευμένων των σχολικών καθαριστριών και τροχονόμων, μας έκανε εντύπωση η στάση του Προέδρου του Δ.Σ. ο οποίος με δικαιολογία το διαδικαστικό δεν επέτρεψε στις εργαζόμενες που παρευρέθηκαν να τοποθετηθούν, όπως επιθυμούσαν. Θεωρούμε ότι ο Δήμαρχος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να ληφθούν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

Δημοτική Παράταξη «Κεφαλονιά, νησί για όλους»


Πηγή