Λαϊκή Συσπείρωση: Ερώτηση στον Δήμαρχο Ληξουρίου σχετικά με την λειτουργία του ΤΑΣ Κεφαλονιάς

Ερώτηση

Των Δ. Συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δαμουλιάνου Θεόδωρου , Καπάτου Βασιλείου, Μαντζουράτου Δημητρίου,

Συνοδινού Βαλλιάνου Ευάγγελου, Φαρακλού Ευάγγελου

Προς: τον κ. Δήμαρχο Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη Γεώργιο

Κύριε Δήμαρχε

Έχουν περάσει 5,5 χρόνια μετά από τους σεισμούς που έπληξαν την περιοχή μας. Η διαδικασία επισκευής και ανακατασκευής των πληγέντων κτισμάτων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Κεφαλονιάς, απέστειλε σε όλους τους ιδιοκτήτες των σεισμόπληκτων κτισμάτων της Παλικής που είναι ακόμη προς επισκευή, έγγραφα με τα οποία τους ενημερώνει σχετικά με την προθεσμία λήξης των αδειών επισκευής και τις εργασίες που προβλέπεται να γίνουν εντός της ισχύος αυτής.

Συγκεκριμένα, τους ενημέρωνε ότι με βάση την «…σχετική απόφαση η ισχύς των αδειών επισκευής οι οποίες είχαν εκδοθεί από 1/3/2011 έως 31/12/2015 και έχουν λήξει ή θα λήξουν εντός του έτους (2019), παρατείνεται έως την 31/12/2019…και θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση για την έκδοση Περαίωσης Εργασιών Επισκευής, συνοδευόμενη από Τεχνική έκθεση- Βεβαίωση του επιβλέποντος μηχανικού με την οποία να βεβαιώνει ..ότι οι εργασίες επισκευής ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με την άδεια επισκευής και περαιώθηκαν εντός της ισχύος αυτής (31/12/2019)»

Όπως ήταν φυσικό όσοι από τους συμπολίτες μας είχαν τα χρήματα έφτιαξαν τα σπίτια τους, πήραν την Β' δόση, πλήρωσαν επιπρόσθετα αμοιβή μηχανικού και τα ένσημα στο ΙΚΑ.

Όσοι όμως δεν είχαν τα χρήματα για να "σηκώσουν" το οικονομικό βάρος των επισκευών (άνεργοι, μικροσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι μόνο στην θερινή σεζόν ή σε κάποιο από τα 8μηνα του ΟΑΕΔ) «έσφιξαν τα ζωνάρια», ώστε να ολοκληρώσουν τουλάχιστον το 80% των εργασιών για να πάρουν το ποσό της Β' δόσης που είχε εγκρίνει ο ΤΑΣ.

Ωστόσο το Υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει εγκρίνει ακόμα τα έξοδα μετακίνησης των μηχανικών της Αποκεντρωμένης, για να έρθουν στην Κεφαλονιά και να ελέγξουν τους εκατοντάδες φακέλους και να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στα σεισμόπληκτα σπίτια ώστε να πιστωθεί στους δικαιούχους και η β' δόση. Επίσης, οι μηχανικοί της Αποκεντρωμένης έχουν ακόμα να εκτελέσουν σημαντικό έργο όπως, έκδοση αδειών επισκευής, έκδοση βεβαίωσης περαίωσης εργασιών και άλλες εργασίες. Η παρουσία τους κρίνεται «εκ των ων ουκ άνευ», χωρίς αυτούς το ΤΑΣ Κεφαλονιάς απλά δεν λειτουργεί μιας και η μοναδική υπάλληλος είναι η προϊσταμένη της Υπηρεσίας.

Η ενημέρωση από το ΤΑΣ ήταν ότιοι μηχανικοί "Θα έρθουν τον Σεπτέμβρη", στην συνέχεια «τον Οκτώβριο…" για να πάρουν την απάντηση πρόσφατα μετά την λήξη του μηνός Οκτωβρίου ότι «Δεν ξέρουμε…διότι δεν έχει εγκρίνει ακόμα το Υπουργείο τα έξοδα μετακίνησης των μηχανικών για να έρθουν από την Πάτρα στην Κεφαλονιά»!!!!!

Η παραπάνω στάση της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. απέναντι στους σεισμόπληκτους της Παλικής είναι απόλυτα συμβατή και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής εγκατάλειψής τους , από όλες τις προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) γιατί για όλες αυτές τις κυβερνήσεις αξιολογούν ως προτεραιότητα την επιδότηση και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και όχι την ασφάλεια των πολιτών και την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κατοικιών τους που τις επισκεύασαν με μεγάλες θυσίες και «αίμα». Την ίδια ώρα όμως τα έξοδα τρέχουν γι αυτούς τους μικροιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών και είναι εκτεθειμένοι στις υποχρεώσεις για την ΔΕΗ, νερό, ΟΤΕ, Εφορία, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας καθώς και στα χρέη προς το ΙΚΑ για τις εργασίες που έκαναν στα σπίτια τους , κ.α που δεν μπορούν να τα καλύψουν…..

Mε βάση τα παραπάνω ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε από το αρμόδιο Υπουργείο

  • να εγκριθούν ΑΜΕΣΑ τα έξοδα μετακίνησης των Μηχανικών της Αποκεντρωμένης για να έρθουν στην Κεφαλονιά ώστε να διεκπεραιώσουν τις εκατοντάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο ΤΑΣ από τους σεισμόπληκτους, και να ξεμπλοκάρει επιτέλους η αποζημίωσή τους
  • Να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για χορήγηση β’ δόσης και παράταση ισχύος του συνόλου των αδειών επισκευής , ώστε κανένας συμπολίτης μας σεισμόπληκτος να μην χάσει την καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να αποζημιωθεί.

Ληξούρι 05/11/2019 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Θ. Δαμουλιάνος, Β. Καπάτος, Δ.Μαντζουράτος,

Ε.Φαρακλός, Ε. Συνοδινός – Βαλλιάνος


Πηγή