«Μικρασιατικό Έπος και συνειδητή ανάγνωση των Εθνικών αφηγήσεων» από τη Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας

proskopoi.jpg

«Θυσίας Μνήμη»

Μία πολύ σημαντική εκδήλωση οργανώνει και εφέτος, η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 7,30μμ στο φιλόξενο Θέατρο του 1ου Γυμνασίου , στον Πύργο ,με τίτλο »ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ 2019 ».

Είναι αφιερωμένη, στην πρώτη ενότητα του, στα συγκλονιστικά γεγονότα της Μ.Ασίας,αλλά και στους ηρωικούς νέους της ,τους προσκόπους , οι οποίοι θυσιάστηκαν το 1919, στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Οι δραματικές στιγμές της Ελληνικής Ιστορίας αλλά και της Ιστορίας του Προσκοπισμού, που εκτυλίχθηκαν στη Μικρά Ασία, μετά την κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος,θα εκτυλιχτούν στο κοινό που θα παρακολουθήσει κι εφέτος την εξαιρετική εκδήλωση.

Είναι μια πολυσύνθετη παρουσίαση που θα καλύψει όλες τις πτυχές της Ιστορικής πραγματικότητας, τα τραγούδια, την καθημερινότητα, τον πολιτισμό και τα έθιμα που μετέφεραν στην μητέρα Πατρίδα.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο εξαιρετικός επιστήμονας και βαθύς γνώστης κ.Χρηστος Τερέζης , καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής & Βυζαντινής Φιλοσοφίας με Θέμα »Μικρασιατικό Έπος και συνειδητή ανάγνωση των Εθνικών αφηγήσεων» .

Ο ομιλητής, είναι γνώστης των ιδιαιτέρων πτυχών, με εξειδίκευση στα παραπάνω θέματα, ο οποίος θα αναπτύξει αυτό το ιστορικό γεγονός του Ελληνικού ξεριζωμού με εποπτικά μέσα προβάλλοντας τελευταία αποκαλυπτικά ιστορικά ντοκουμέντα.Διδάσκει στο Παν/μιο Πατρών. Είναι επίσης συγγραφέας. Παράλληλα, έχει βραβευθεί πολλές φορές από Ελληνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή και εθνικά εκπαιδευτικά συνέδρια.

Ερμηνεία παραδοσιακών Μικρασιατικών τραγουδιών από την εξαιρετική χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κας Κων/νας Σακκά-Κυρίτση

Εφέτος θα συμμετέχουν επίσης η

-Πέττα Σοφία [Μορφωτικός και εξωραϊστικός σύλλογος Γλύφας Αγία Μαρίνα]

-Σοφιανός Αντώνης Δημοτικός σύμβουλος-πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συν/σμού »Η Κυλλήνη»,Πρόεδρος του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κυλλήνης και πρώην Πρόεδρος του Επιμορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κ.Παναγιάς]

με στόχο τη συμμετοχή προσφυγικών σωματείων από όλη την Ηλεία στην σημαντική αυτή εκδήλωση.

Θα ακολουθήσει συνεστίαση .Δηλώσεις συμμετοχής, έγκαιρα, σε κ.κ.Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και Ανδρέα Γιατρά.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 10 Νοεμβρίου μετά την θεία λειτουργία, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τους θυσιασθέντες Προσκόπους των αλησμόνητων Πατρίδων, φάρος λαμπρός για την πορεία του Έθνους και της Νεολαίας, στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πύργου.


Πηγή