Μιχ. Κατρίνης: «Προστατεύουμε την 1η κατοικία – Δίνουμε τη δυνατότητα στους οφειλέτες να αγοράσουν το δάνειό τ […]

Τροπολογία για την επαναφορά των διατάξεων του Ν.3869/2010 (γνωστού ως νόμου Κατσέλη) για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατέθεσαν, με επικεφαλή την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κ.Γεννηματά, βουλευτές και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Η τροπολογία δεν περιλαμβάνει μόνο την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας σύμφωνα με το Ν.3869/2010, αλλά δίνει τη δυνατότητα στο δανειολήπτη τη δυνατότητα να αγοράσει ο ίδιος το δάνειο, πριν η τράπεζα το εκχωρήσει σε funds. Mάλιστα η τροπολογία προβλέπει η αγορά του δανείου απο τον πολίτη να γίνεται με καλύτερους όρους και σε μεγαλύτερη ονομαστική αξία, απ’ότι θα το αγόραζε ένα fund που λειτουργεί με κεδροκοπικούς όρους.

Όπως επισημαίνεται, μετά την κατάργηση του Ν.3869/2010 από Σύριζα και Νέα Δημοκρατία, ουσιαστικά δεν υφίσταται καμία προστασία για την πρώτη κατοικία.

Ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφορά στην ουσία ένα πρόγραμμα, διαθέσιμο για μία ορισμένη χρονική περίοδο, για τη ρύθμιση ορισμένων, ενυπόθηκα εξασφαλισμένων, τραπεζικών πιστώσεων.

Σε καμία περίπτωση δεν συνιστά πλήρη και αποτελεσματική κάλυψη προστασίας της πρώτης κατοικίας, από τη στιγμή μάλιστα που και οι τράπεζες έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την πώληση δανείων σε funds.

Σε δήλωση του, ο τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης τονίζει:

«Μετά την κατάργηση του Ν. 3869 του 2010 , από την 1η Ιανουαρίου δεν θα υπάρχει καμία προστασία για την πρώτη κατοικία. Ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση έχει πολύ περιορισμένη ισχύ και είναι αναποτελεσματικός. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση έφερε νέες τροποποιητικές ρυθμίσεις.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μια ρεαλιστική και αμοιβαία επωφελή πρόταση τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τις τράπεζες.

Με την επαναφορά των διατάξεων του Ν. 3869/2010 προστατεύεται επαρκώς η πρώτη κατοικία, ενώ με τη δυνατότητα που δίνεται στο δανειολήπτη να αγοράζει ο ίδιος το δάνειο του οι τράπεζες θα έχουν περισσότερα έσοδα αφού σήμερα πωλούν οι ίδιες τα δάνεια σε funds αντί πινακίου φακής.’’


Πηγή