“Μπίζνα” επιδοτήσεων με αγροτεμάχια μοναστηριακών εκτάσεων που δεν υπάρχουν πουθενά

Αίσθηση έχει προκαλέσει το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ύπαιθρος Χώρα” σχετικά με "παραμάγαζο" που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, φαίνεται πως στήθηκε τα τελευταία χρόνια, για την παραγωγή πλαστών ιδιωτικών συμφωνητικών με μοναστήρι στην Πελοπόννησο για τη μίσθωση γης σε Καλάβρυτα και Κύθηρα από παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

Με αυτά τα «μαϊμού» συμφωνητικά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, παραγωγοί υπέβαλαν την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, μέσω των ΚΥΔ της περιοχής τους, για να εισπράξουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τις ετήσιες επιδοτήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παραγωγού που, βάσει της έρευνας, φέρεται να διεκδικεί για φέτος ποσό ύψους 42.000 ευρώ για ανύπαρκτα βοσκοτόπια, σε περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά από το σπίτι του.

Κανείς, όμως, εκ των εμπλεκόμενων παραγωγών δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις, καθώς οι αιτήσεις τους έχουν παγώσει.

Πιο αναλυτικά, από τον διασταυρωτικό έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά το πέρας των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ, προέκυψε ότι περίπου 15.000 στρέμματα στα Κύθηρα είχαν δηλωθεί ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αιγίου, η οποία εμφανιζόταν να τα έχει μισθώσει σε δεκάδες αγρότες του Αγρινίου.

Οι εκτάσεις, που μέχρι πέρυσι δηλώνονταν ως κοινοτικοί βοσκότοποι, στα παράλια κυρίως των Κυθήρων, εν ριπή οφθαλμού μετατράπηκαν σε… μοναστηριακή ιδιοκτησία. Κάτι που ούτε η ίδια η Μονή γνώριζε.

Η υπόθεση αναμένεται να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης με την ολοκλήρωση της έρευνας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η Μονή μέσω του δικηγόρου της θα προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

Η παρανομία που διαπιστώθηκε για το 2019 οδήγησε τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ να εξετάσουν και περασμένες χρονιές για αντίστοιχες περιπτώσεις. Φαίνεται πως οι επιτήδειοι δεν ήταν πρωτάρηδες στο «άθλημα», καθώς και για το έτος 2018 η Μονή εμφανίζεται να μισθώνει εκτάσεις, που ουδέποτε είχε στην κατοχή της, αυτήν τη φορά στα Καλάβρυτα.

Το θέμα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς το γνήσιο της υπογραφής των αγροτών, τόσο για την περίπτωση των Κυθήρων όσο και των Καλαβρύτων, έχει θεωρηθεί μόλις από δύο Κοινοτάρχες του Δήμου Αγρινίου.

Όσον αφορά τα φετινά μισθωτήρια, αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες οι θεωρήσεις έγιναν την ίδια ημέρα, δηλαδή τη 15η Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα πάντα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα.

Η πρώτη σκέψη είναι πως δεκάδες άνθρωποι αποφάσισαν να εξαπατήσουν την Εκκλησία και το Δημόσιο και να καρπωθούν επιδοτήσεις. Αυτό προϋποθέτει, όμως, ότι οι αγρότες γνωρίζονται μεταξύ τους και με τη βοήθεια κάποιων επιτήδειων προχώρησαν εν γνώσει τους στην πλαστογράφηση των εγγράφων.

Όπως έδειξε, όμως, το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι περισσότεροι από τους παραγωγούς δεν είχαν ιδέα ότι στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης που υπέβαλαν αναφέρονται ως ενοικιαστές αγροτεμαχίων στα μακρινά Κύθηρα και δικαιούνται, μάλιστα, μεγαλύτερες ενισχύσεις από αυτές που γνωρίζουν.


Πηγή