ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.: “Τα σκουπίδια δεν κρύβονται κάτω από κανένα χαλί”!

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πάτρα η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η ομόφωνη αποδοχή του υφιστάμενου σχεδιασμού για τα απορρίμματα της Πάτρας, εγκυμονεί σοβαρότατο κίνδυνο να βρεθεί η πόλη σε αδυναμία διαχείρισής τους, αφού στηρίζεται σε ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ!

Όπως είχαμε τοποθετηθεί στη δημόσια διαβούλευση για τα απορρίμματα το 2015, ο στόχος που είχε τεθεί τότε για 50% ανακύκλωση μέχρι το 2020 (σε δύο μήνες δηλαδή!) ήταν εντελώς ανεδαφικός. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε αφού 4 χρόνια μετά το ποσοστό παραμένει στα απελπιστικά ποσοστά του 4%.

Αντί το πάθημα να μας γίνει μάθημα, συνεχίζει σήμερα σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας να στρουθοκαμηλίζει και να υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός είναι βιώσιμος!

Νωπές είναι και οι δηλώσεις του κ. Δημάρχου ότι ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας θα κλείσει σε αυτή τη θητεία

Να συγκρίνουμε πάλι κάποια νούμερα.

  • Σημερινό ποσοστό ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων 4-5 %.
  • Το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα σε Δήμους άνω των 50.000, 13% (του Ρεθύμνου)
  • Ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα 3%
  • Ποσοστό ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στο Όσλο 43% (από τα υψηλότερα παγκοσμίως (Επίσημα στοιχεία του 2016).

Όταν εμείς στην Πάτρα ισχυριζόμαστε ότι θα δεκαπλασιάσουμε τα τωρινά ποσοστά και θα ξεπεράσουμε τα επόμενα χρόνια τη …Νορβηγία, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε σοβαροί!

Η πραγματικότητα (που αποσιωπάται) είναι ότι:

  • Η σχεδιαζόμενη μονάδα στου Φλόκα θα απορροφήσει μόνο το 40% των απορριμμάτων της Πάτρας ετησίως.
  • Ακόμα και αν πενταπλασιάσουμε τα σημερινά ποσοστά ανάκτησης (στόχος αρκετά δύσκολος αλλά εφικτός), ενδεχομένως φτάσουμε σε ένα ποσοστό 20% ανακύκλωση και κομποστοποίηση μαζί, σε ένα ικανό βάθος χρόνου.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε το υπόλοιπο 40% (περίπου 40.000 τόνοι).

Η απάντηση που (κανείς δεν τολμά να πει) είναι πως θα οδηγηθούν στην ταλαίπωρη Ξερόλακκα, που ΕΠΡΕΠΕ να είχε ήδη κλείσει και όπως είναι φυσικό θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ να λειτουργεί για αρκετά χρόνια ακόμα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα με στοιχεία και νούμερα και προκαλούμε τους υπευθύνους ή να τα αποδεχθούν ή να τα αντικρούσουν.

Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας με αίσθημα ευθύνης, για μια φορά ακόμα διατυπώνει τους άξονες μιας βιώσιμης λύσης στο μείζον αυτό πρόβλημα:

  1. Συγκρότηση μιας Ομάδας Προώθησης της Ανακύκλωσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου, παραγωγικών και επιστημονικών φορέων, των γραφείων περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νομού μας και των εθελοντικών κινήσεων της πόλης. Αρμοδιότητες ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας συνεχούς και πολύπλευρης καμπάνιας για την ανακύκλωση με στοχευμένες δράσεις στα σχολεία και στις γειτονιές. Η καμπάνια που κάνει κατά καιρούς η ΕΕΑΑ δεν αρκεί. Απαιτείται η συστράτευση όλων αφού το θέμα έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία για την πόλη.
  2. Σχεδιασμός μιας δεύτερης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στα όρια του Δήμου Πατρέων, μικρότερη από του Φλόκα, αλλά ικανής να απορροφήσει το σύνολο των σκουπιδιών που δεν θα μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όλων των φορέων της πόλης στο μείζον αυτό πρόβλημα, γιατί τα σκουπίδια δεν μπορούν να κρυφτούν κάτω από κανένα χαλί.

Είναι ΕΔΩ και πρέπει να τα διαχειριστούμε στη ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΥΛΗ!!!


Πηγή