Πάτρα: Μόλις 52 τετραγωνικά η μονάδα νεογνών στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας

Μέσα σε μόλις 52 τετραγωνικά στεγάζεται η μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας.

Γεγονός που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα τόσο στους γιατρούς και εργαζόμενους, όσο και στους γονείς των μωρών που φιλοξενούνται για ορισμένες ημέρες εκεί, ακριβώς μετά τη γέννησή τους, για να πάρουν συνήθως το βάρος που χρειάζεται και να πάνε σπίτι τους.

Η μονάδα νεογνών του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας απευθύνεται σε νεογνά που είχαν κάποια μορφής δυσκολία κατά τη διάρκεια της γέννησής τους ή έχουν γεννηθεί πρόωρα (το μεγαλύτερο ποσοστό).

Φιλοξενεί έτσι περιπτώσεις που προέρχονται όχι μόνο από τη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου, αλλά όταν εφημερεύει δέχεται και νεογνά που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Τα μόλις 52 τετραγωνικά, στην προέκταση ενός διαδρόμου του πρώτου ορόφου της μαιευτικής κλινικής, είναι θέμα. Η μονάδα νεογνών στεγαζόταν μέχρι τον Απρίλη του 2017 στο πρώην 409 νοσοκομείο και μετεγκαταστάθηκε στο χώρο που βρίσκεται τώρα όταν ολοκληρώθηκε το νέο πολυόροφο κτίριο στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Αγίου Ανδρέα.

Ο χώρος καινούριος, όμως αρκετά μικρός και δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χώρος αυτός που έχει δοθεί στη μονάδα, προβλέπει τη φιλοξενία 9 με 10 νεογνών, ενώ στη μονάδα έχουν φιλοξενηθεί το διάστημα που έχει μετακομίσει εκεί, ακόμα και 17 μωράκια.

Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κινδύνους που εγκυμονούνται για την υγεία τους, αφού τα νεογνά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην εμφάνιση μολύνσεων ή άλλων μεταδοτικών ασθενειών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μονάδα εκτός του χώρου αντιμετωπίζει θέμα και με το έμψυχο δυναμικό της, αφού ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις γιατρών είναι 7, αυτή τη στιγμή εργάζονται μόλις τρεις γιατροί επιμελητές, μαζί με το διευθυντή της (απουσιάζει μία επιμελήτρια με άδεια εγκυμοσύνης) και έτσι υπάρχουν δύο κενές θέσεις που δεν έχουν καν προκηρυχθεί.

Εξάλλου, από τις 13 υπάρχουσες νοσηλεύτριες η μία είναι συμβασιούχος και η άλλη με απόσπαση, με αποτέλεσμα οι βάρδιες πολλές φορές να μη βγαίνουν. Όλα αυτά είναι θέματα που γνωρίζει η διοίκηση του νοσοκομείου και απομένει να δούμε τι θα κάνει ο νέος διοικητής του Αγίου Ανδρέα προκειμένου να επιλυθούν άμεσα.


Πηγή