Περιφερειακό Συμβούλιο: Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κεφαλονιά σε πρώτο πλάνο! (εικόνες + video)

Τα μέτρα προστασίας των περιοχών που αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση

Με την κακοκαιρία «Γηρυόνης» να βρίσκεται προ των πυλών της Κεφαλονιάς και με τα όσα έχουν συμβεί σε θέματα πλημμυρικών φαινομένων σε περιοχές του νησιού (Νύφι και Αγία Ευφημία), η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για τα αντιπλημμυρικά έργα, αποκτούσε ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Την κοινή εισήγηση στο θέμα έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σταύρος Τραυλός και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κα Αλεξάνδρα Μπαλού.

Στην συνεδρίαση βρέθηκαν και μίλησαν και οι τρεις δήμαρχοι του νησιού (Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, Σάμης Μάκης Μονιάς και Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης), οι οποίοι περίμεναν αρκετές ώρες, καθώς το θέμα για τα αντιπλημμυρικά μέτρα ξεκίνησε να συζητείται σχεδόν 10 (!) ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης!

Δείτε παρακάτω το βίντεο με τις τοποθετήσεις τους

Ο κ. Τραυλός μίλησε για τις ενέργειες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στις περιοχές που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα και όπως προετοιμάζει τον φάκελο για την επιχορήγηση για τις δαπάνες από την πολιτική προστασία. «Έχουμε επικοινωνία με τον μελετητή του αγωγού της Αγίας Ευφημίας, έχουμε συνεργεία στο Νύφι και κατασκευάζουμε δυο μεγάλες λεκάνες ανάσχεσης» ήταν τα λόγια του.

Εν συνεχεία μίλησαν οι τρεις δήμαρχοι και αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετώπισαν από τις πλημμύρες και εστίασαν ότι άμεσα πρέπει να γίνει κάτι, ώστε να νγβ βρίσκονται «εκτεθειμένοι» στα καιρικά φαινόμενα.

DSC 0186

Μίλησαν επίσης από την μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Σάμης ο Στέλιος Σπαθής, ο Πρόεδρος τοπικής Κοινότητας Μακρυώτικων Γεράσιμος Δίπλας, ο Πρόεδρος τοπικής Κοινότητας Διλινάτων Τάσος Τζωρτζάτος, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ευφημίας Παναγής Ζαφειράτος.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Αγία Ευφημία, αλλά δεν ξέρουμε γιατί δεν είχε γίνει κάτι τόσα χρόνια. Ο,τι ζητήσανε από εμάς, το έχουμε κάνει σε αυτό το διάστημα που είμαστε στην Αντιπεριφέρεια. Αξίζουν συγχαρητήρια στις υπηρεσίες μας , που νυχθημερόν είναι στις περιοχές που έχουν πληγεί. Ας αναλογιστούν το έργο μας και τι προσπαθούμε να κάνουμε. Προσπαθούμε για όλα τα ρέματα της Κεφαλονιάς, πέντε άνθρωποι να βρούμε τις λύσεις. Εμείς ήδη έχουμε στείλει για την μεγάλη μελέτη του αγωγού στην Αγία Ευφημία και έχουμε και άλλες μελέτες σε άλλες περιοχές, όπως το ρέμα στο Δράπανο του Αργοστολίου. Έχουμε βάλει τις πληγείσες περιοχές στην έκτακτη ανάγκη» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός .

Ο πρώην Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος τόνισε πως: «Το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει τους όρους για να γίνει η χρηματοδότηση των ανθρώπων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στο Νύφι και να δώσει τις προδιαγραφές για την αγορά της γης» και όλοι συμφώνησαν πως: «Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από εκεί και η κοίτη του ρέματος πρέπει να καθαρίσει».

Πρέπει όπως τονίστηκε: «Να ζητήσει η Περιφέρεια από το κρατική εξουσία περισσότερα χρήματα και να ενταχθούν τα χρήματα για τον αγωγό της Αγίας Ευφημίας στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».

Στην πρόταση που κατατέθηκε απο την παράταξη της Περιφερειάρχη κας Κράτσα, τα αιτήματα ήταν τα εξής:

«Διεκδικούμε επιπλέον χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση για έργα Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια.
Συμφωνούμε να μεταφέρουμε το 1,2 εκ ευρώ για να βοηθήσουμε τα χωριά που έχουν πρόβλημα με προτεραιότητα τον αγωγό της αγίας Ευφημίας

Ζητάμε από την Κυβέρνηση να κάνει την οριοθέτηση των περιοχών ειδικά για το Νύφι.

Από το ΤΕΕ τα 4 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρουμε θα τα δώσουμε για αντιπλημμυρικά έργα».

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την πρότασή της καθώς εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υλοποιηθούν έγκαιρα αυτές οι διαδικασίες.

Γιώργος Χαλαβαζής

DSC 0189DSC 0191DSC 0192DSC 0195DSC 0198DSC 0199DSC 0202DSC 0204DSC 0207DSC 0209DSC 0211


Πηγή