Στιγμές μεγάλης έντασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για το θέμα των εξορύξεων! (εικόνες + video)

Πέρασε η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής υπέρ των εξορύξεων – Δημοψήφισμα ζήτησε ο Θόδωρος Γαλιατσάτος

Ανανεωμένο

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Στιγμές έντασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που διεξάγεται στην Κεφαλονιά, στο θέμα των εξορύξεων, με τα μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης, κατά των εξορύξεων να έχουν δυναμική παρουσία, αλλά στο τέλος να μην ικανοποιούνται από την απόφαση που πήρε το σώμα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ανέβουν επικίνδυνα οι τόνοι και να ακουστούν συνθήματα κατά των περιφερειακών συμβούλων που ψήφισαν θετικά στην εισήγηση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κας Ρόδης Κράτσα.

Η εισηγήτρια του θέματος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρα Μπαλού έκανε την πρόταση «να μην γίνουν οι εξορύξεις στην περιοχή και παράλληλα απαιτούμε την ακύρωση των συμβάσεων», με την πρόταση συντάχθηκε η πρόταση της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΙΑ.

Ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ Θόδωρος Γαλιατσάτος τάχθηκε κατά των εξορύξεων και πρότεινε την διεξαγωγή περιφερειακού δημοψηφίσματος.

DSC 0115DSC 0118DSC 0124DSC 0126DSC 0127IMG 20191123 162125

Η πρόταση που κατατέθηκε από την Περιφερειακή Αρχή της κας Κράτσα ήταν μεταξύ άλλων: «Θετική στις εξορύξεις, αλλά με τηρούμενες όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις ασφάλειας και οικονομική ενίσχυση των περιοχών».

Πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής της Κράτσα, γεγονός που δεν ικανοποίησε τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν εν χωρώ «Ντροπή σας και Αίσχος, Αίσχος».

Αρχική Δημοσίευση

Στενό πρεσάρισμα αυτή την ώρα στο ξεκίνημα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά. Στην αίθουσα αυτή την στιγμή βρίσκονται δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και άλλων φορέων, όσον αφορά την απόλυση απο εταιρία σεκιούριτι του αεροδρομίου, του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γκισγκίνη, λλά και τα μέλη της Ανοικτής συνέλευσης κατά των εξορύξεων, για το θέμα των εξορύξεων που θα συζητηθεί, όπως αποφασίστηκε, πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

Παρόντες στην συνεδρίαση, είναι ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, οι τρεις δήμαρχοι της Κεφαλονιάς ( ο κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος από τον Δήμο Αργοστολίου), ο κ. Γιώργος Κατσιβέλης από τον Δήμο Ληξουρίου), ο κ. Μάκης Μονιάς Δήμαρχος Σάμης, καθώς και ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας.

Παρόντες επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου Νικόλας Βαλλιανάτος, o αντιδήμαρχος Αργοστολίου Σπύρος Σαμούρης, ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Διονύσης Μινέτος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Σπύρος Πεφάνης.

Αυτή την ώρα, τοποθετούνται κάτοικοι και φορείς και απο την Λευκάδα, που έχουν έρθει στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για να διαμαρτυρηθούν κατά των εξορύξεων, αλλά και ο Σταύρος Αντύπας από την Κεφαλονιά.

«Θέλουμε ένα ΟΧΙ κατά των εξορύξεων ξεκάθαρο και αποτελεσματικό για να φτάσει το μήνυμα από εδώ στην κεντρική εξουσία» ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του Σταύρου Αντύπα.

Συχνά στην αίθουσα ακούγεται το σύνθημα: «Θάλασσες και βουνά ανήκουν στον λαό εδώ δεν θα περάσει το έγκλημα αυτό».

Ο Δημήτρης Μαντζουράτος πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τονίζει στην τοποθέτησή του: « Λέμε ΟΧΙ στις εξορύξεις στο Ιόνιο και οπουδήποτε τις κάνει το κεφάλαιο για να κερδοφορήσει. Είμαστε ενάντια στις εξορύξεις και σε όλες τις άλλες δραστηριότητες που μιλούν για καθαρή ενέργεια που τουμπάρουν λεφτά στις τσέπες λίγων επιχειρηματιών».

Ο Δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς εκπροσωπώντας και τους υπόλοιπους δημάρχους Κεφαλονιάς και Ιθάκης που βρίσκονται στην αίθουσα τόνισε: «Ζητάμε την ακύρωση των ερευνητικών γεωτρήσεων για τις εξορύξεις. Ολοι γνωρίζουμε τι θα προκύψει αν γίνουν οι καταστροφικές αυτές εξορύξεις στα νησιά μας».

Μια από τις ωραιότερες συνεδριάσεις – που ίσως να έχει και ιστορικό χαρακτήρα- χαρακτήρισε την συνεδρίαση η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρα Μπαλού, βλέποντας την μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου στην συνεδρίαση τόσο από την Κεφαλονιά όσο και από την Λευκάδα.

Στην συνεδρίαση μίλησε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων.

Ρόδη Κράτσα: "Για μας δεν είναι πεταμένος αυτός ο πλούτος, πρέπει να αξιοποιηθεί με τις καλύτερες όμως προϋποθέσεις ασφαλείας"

Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα υποστήριξε ότι: «Στεκόμαστε στην μεγάλη σημασία που δίνουμε στον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Χαίρομαι που βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ανάπτυξης στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων», είπε αρχικά η Περιφερειάρχης, προκαλώντας αντιδράσεις από τους συγκεντρωμένους «βλέπουμε θετικά αλλά με την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης με την εφαρμογή των όρων ασφάλειας, να μπορέσει να αξιοποιήσει έναν πλούτο δικό της, όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Για μας δεν είναι πεταμένος αυτός ο πλούτος, πρέπει να αξιοποιηθεί με τις καλύτερες όμως προϋποθέσεις ασφαλείας» .

DSC 0087

Θόδωρος Γαλιατσάτος: «Εισηγούμαστε διεξαγωγή νόμιμου περιφερειακού δημοψηφίσματος»

Ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, όταν πήρε τον λόγο δήλωσε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει η δυνατότητα στον Κλεισθένη για την νόμιμη διεξαγωγή περιφερειακού Δημοψηφίσματος, οι πολίτες θα μπορούν να τοποθετηθούν με έναν πολύ καλό τρόπο».

Στιγμές έντασης μεταξύ του Βουλευτή Κεφαλονιάς και των συγκεντρωμένων για μια … φράση!

Ο Βουλευτής Κεφαλανιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, όταν πήρε τον λόγο τόνισε: «Με ευχαριστεί αυτό που έγινε σήμερα, γιατί οι εκπρόσωποι του υπουργείου θα ευαισθητοποιηθούν βλέποντας αυτή την εικόνα. Να ξέρετε ότι δεν έχω λιγότερες ευαισθησίες από σας. Πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι και οι περιβαλλοντικοί όροι και όταν ξέρουν ότι οι κοινωνίες από πάνω τους θα τηρήσουν τους όρους» είπε και συνέχισε λέγοντας: «Οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι εκπρόσωποι κομματικών οργανώσεων» προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συγκεντρωμένων γι αυτή του την κουβέντα.

Παρακάτω βίντεο και εικόνες από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

DSC 0027 DSC 0031 DSC 0037 DSC 0039 DSC 0040 DSC 0043 DSC 0046 DSC 0047 DSC 0048 DSC 0051 DSC 0052 DSC 0054 DSC 0055 DSC 0058 DSC 0060 DSC 0061 DSC 0064 DSC 0066

DSC 0073 DSC 0074 DSC 0075 DSC 0076 DSC 0078 DSC 0079

DSC 0080

DSC 0086

DSC 0089DSC 0092DSC 0093

DSC 0095

DSC 0096

DSC 0097

DSC 0098DSC 0100DSC 0103DSC 0107DSC 0108DSC 0109


Πηγή