Συνάντηση Αυγερινοπούλου και Εκπροσώπων των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ Ηλείας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφ […]

Ιδιαίτερα παραγωγική ήταν η συνάντηση της Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου και των Προέδρων των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β. και Τ.Ο.Ε.Β.) Ηλείας με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Σκρέκα, για καίριας σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.

Τέθηκαν επί τάπητος χρόνια και μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Οργανισμοί, τα οποία χρίζουν άμεσης επίλυσης. Κάθε Πρόεδρος των Τ.Ο.Ε.Β. μετέφερε αναλυτικά στον κ. Υφυπουργό τις ιδιαιτερότητες της περιοχής αρμοδιότητάς τους, τα μέλη από τα οποία αποτελείται κάθε οργανισμός, τα στρέμματα που καλλιεργούνται και το ποσό που ανέρχονται οι οφειλές τους. Κοινό σημείο ήταν η μικρή εισπραξιμότητα, η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών, τα ζητήματα διαχείρισης της γης και λόγω των δασικών χαρτών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΔΔΗΕ, η επιφόρτιση με το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών από τα πλημμυρικά φαινόμενα μέσα από τις εισφορές μόνο των αγροτών, η ελλιπής συντήρηση των αντλιοστασίων, η ανάγκη εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων και η ανάγκη χρηματοδότησης έργων υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του Ν. Ηλείας. Τέθηκε, ακόμη, το μείζον ζήτημα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, το οποίο είναι υπό επεξεργασία από το Γραφείο του Υπουργού που θα συντονιστεί με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, κατόπιν της ανάληψης των καθηκόντων του, προς ικανοποίηση των αιτημάτων του Ν. Ηλείας.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, δεδομένης της ιδιαίτερης ευαισθητοποίησης της για τη προστασία του περιβάλλοντος, προσέθεσε την επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μια προσέγγιση που θα μπορέσει να επιλύσει τις οφειλές των Γ.Ο.Ε.Β. και των Τ.Ο.Ε.Β. προς τη ΔΕΔΔΗΕ και βρήκε σύμφωνο τον κ. Υφυπουργό. Η κα Βουλευτής, έχοντας κατ’ επανάληψη υποστηρίξει τα αγροτικά ζητήματα στη Βουλή, πρότεινε, ακόμη, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για βελτίωση των πρακτικών άρδευσης, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση της σπατάλης του ύδατος. Επεσήμανε, δε, με τη σειρά της την ανάγκη εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων.

Ο κ. Υφυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προτάσεις των Γ.Ο.Ε.Β. και των Τ.Ο.Ε.Β. Ν. Ηλείας και θα διερευνήσει την περαιτέρω χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό και την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων, καθώς και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ενημέρωσε, δε, ότι εξετάζει τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Στο περιθώριο της συνάντησης, η Δρ. Αυγερινοπούλου και ο κ. Σκρέκας συζήτησαν για το ζήτημα της προσαρμογής της αγροτικής παραγωγής στις κλιματικές αλλαγές, ώστε να αναβαθμιστεί το γεωργοασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ένα ζήτημα με το οποίο η Βουλευτής Ν. Ηλείας ασχολείται επισταμένα εδώ και πολλά χρόνια.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    25 Νοεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία