Συνάντηση Καραμανλή στους Δημάρχους της Ηλείας: «Να επαναφέρουμε τον αυτοκινητόδρομο στις παραχωρήσεις»

??

Πλήρως ικανοποιημένοι από όσα άκουσαν αλλά και από τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός, αποχώρησαν από την χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή οι έξι Δήμαρχοι του Νομού μας για το θέμα της Πατρών-Πύργου.

Η σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ Καραμανλής και στην οποία συμμετείχαν οι Δημάρχοι Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης , Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας , Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος , Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος , Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσιος Μπακιούκος και Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος είχε ως μοναδικό αντικείμενο το ζήτημα του αυτοκινητόδρομου για το οποίο ο Υπουργός Μεταφορών δεσμεύτηκε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή και ότι θα κατασκευαστεί με τον πλέον ορθό τρόπο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι στην σύσκεψη δεν καλέστηκε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος τον οποίο και κατηγόρησε ο Υπουργός ότι , «χωρίς πρώτα να ενημερωθεί από εμένα, χωρίς να μάθει τις προθέσεις της Κυβέρνησης, προχωρά σε ακατανόητες κινήσεις που τον εκθέτουν».

«Ολυμπίας Οδός χωρίς την Ολύμπια δεν νοείται»

Όπως είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών «ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για την Κυβέρνησή.

Ήδη είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαία Επίτροπο για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε το έργο στις παραχωρήσεις.

«Με αυτό τον τρόπο ο αυτοκινητόδρομος θα κατασκευαστεί σωστά και θα παραδοθεί ακόμα και ένα χρόνο νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα».

Εάν, συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής «δεν πετύχουμε αυτή τη λύση που είναι η καλύτερη, τότε θα διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου και μετά το 2023 ώστε να μην απενταχθεί, ακόμα και εάν δεν το έχουν ολοκληρώσει οι σημερινοί ανάδοχοι κάτι που είναι το πλέον πιθανό».

Στη συνέχεια ο κ Καραμανλής, «ξάφνιασε» ευχάριστα τους Δημάρχους.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός επεσήμανε «Το έργο μπορεί να ενσωματωθεί στην Ολυμπία Οδό, γιατί «Ολυμπία Οδός χωρίς την Ολύμπια» δεν νοείται». Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως όταν λέμε ότι ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για την Κυβέρνησή μας, όχι μόνο το εννοούμε αλλά και το υλοποιούμε»

Κλείνοντας ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε και στα «εγκληματικά» όπως τα χαρακτήρισε, λάθη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε το Πάτρα-Πύργος με δρομολογημένο διαγωνισμό και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αν απλώς προχωρούσε όσα είχαμε ξεκινήσει, σήμερα το έργο θα είχε ολοκληρωθεί και οι πολίτες θα μετακινούνταν με ταχύτητα και ασφάλεια. Προτίμησε όμως να σπάσει το έργο σε 8 κομμάτια για να ευνοήσει έναν συγκεκριμένο εργολάβο. Τελικά ο αγαπημένος τους επιχειρηματίας κηρύχθηκε έκπτωτος και στα δήθεν εργοτάξια που μας παρέδωσαν, παραλάβαμε μέχρι και σκουπιδότοπο… Το έργο καρκινοβατεί και έτσι όπως τα έκαναν το διακύβευμα δεν είναι πότε θα τελειώσει και πόσο θα κοστίσει, αλλά αν θα γίνει ή όχι». Τέλος ο κ Καραμανλής, υποσχέθηκε στους Δημάρχους πως κάθε μήνα να υπάρχει ενημέρωση προκειμένου όλοι να γνωρίζουν για την πορεία υλοποίησης του έργου.

Ικανοποίηση από τους Δημάρχους της Ηλείας

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ήλιδας κ Γιάννης Λυμπέρης ανέφερε «θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μας από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Πολύ δε περισσότερο γιατί υποσχέθηκε πως θα μας ενημερώνει κάθε μήνα για την πορεία υλοποίησης του έργου. Θα πρέπει όμως να αναφέρω ότι σε καμία περίπτωση δεν απεμπολούμε το δικαίωμα, που είναι και υποχρέωσή μας απέναντι στους Ηλείους, να αντιδράσουμε με όποιο τρόπο κρίνουμε σωστό, εάν οι δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται».

Την ικανοποίηση του για την αντίληψη ότι το έργο θα πρέπει να επεκταθεί έως την Ολυμπία εξέφρασε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, για το έργο του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, τόσο εγώ όσο και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Ηλείας, θέσαμε την σύνδεση του έργου από τη διασταύρωση του Βουνάργου έως την Αρχ. Ολυμπία, που βεβαίως προϋποθέτει το έργο της παράκαμψης του Πύργου.
Δηλώνω ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι για πρώτη φορά υπουργός δεσμεύτηκε κατηγορηματικά ότι η σύνδεση του “Πάτρα – Πύργος” με την Αρχ. Ολυμπία, είναι αυτονόητη η υποχρέωση της κυβέρνησης.
Η συμβατική μορφή που θα πάρει αυτή η υποχρέωση θα αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας μας με το υπουργείο, αμέσως μετά την έγκριση του κυρίως έργου από τις Βρυξέλλες».

Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος ανέφερε μετά την συνάντηση ότι επιτέλους είδαμε από τον Υπουργό πραγματικό ενδιαφέρον για το σημαντικότερο θέμα του Νομού μας. «Ο κ Καραμανλής με την στάση του απέδειξε ότι το έργο αντιμετωπίζεται ως ήσσονος σημασίας και αυτό που μας χαροποιεί. Από την άλλη όμως θα είμαστε αυτοί που πρώτοι θα βρεθούμε απέναντι του αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του»

«Υπάρχει έντονο και γνήσιο ενδιαφέρον του υπουργού Υποδομών και εκτιμώ ότι στοχεύει στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος που ταλανίζει το νομό μας» επισήμανε ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο κ Καραμανλής επιθυμεί και την συνεργασία των Δημάρχων και για τον λόγο αυτό σε μηνιαία βάση θα υπάρχει ενημέρωση για την πορεία του έργου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας επισήμανε ότι διαφαίνεται από πλευράς Υπουργείου ότι «υπάρχει βούληση για να γίνει το έργο. Θα είμαι ικανοποιημένος όταν δω ότι ολόκληρο το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς»

Τέλος ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος ανέφερε ότι το θετικό από την συνάντηση είναι «ότι επιτέλους υπάρχει μία επίσημη ενημέρωση για την πορεία του έργου.

Ο Υπουργός δείχνει αποφασισμένος να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ολοκλήρωση του.

Μας χαροποιεί το γεγονός ότι υπάρχει βούληση ο δρόμος να φτάσει μέχρι την Ολυμπία, από την άλλη όμως για την περιοχή μας δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι άμεσα θα συνεχιστεί η σύνδεση του με το Καλό Νερό κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα μας»


Πηγή