Χριστίνα Αλεξοπούλου:Να μπαίνουν ισόβια αυτοί που προκαλούν τροχαία δυστυχήματα

hristina_alexopoyloy403a.jpg

Την επιβολή ισοβίων σε όσους οδηγούς προκαλούν πολύνεκρα τροχαία υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών θα προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υιοθέτησε τη σχετική πρόταση που κατέθεσε η Χριστίνα Αλεξοπούλου με ερώτηση της στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, η Αχαιή βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, συγκλονισμένη από το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις Καμάρες Αιγίου, όπου οδηγός παρέσυρε και σκότωσε γιαγιά και το λίγων μηνών εγγονάκι της, ανέφερε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ποινική μεταχείριση τέτοιων περιπτώσεων είναι αυστηρότατη, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που μέχρι πρόσφατα είχε χαρακτήρα πλημμελήματος.

Προσεγγίζοντας το συγκεκριμένο ζήτημα με ιδιαίτερη ευαισθησία και δηλώνοντας την πρόθεσή της να αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα, η Χριστίνα Αλεξοπούλου ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναμόρφωσης του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, να λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης την άκουσε, τροποποιώντας αναλόγως τον Ποινικό Κώδικα, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται αυστηρότατες διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια στους δρόμους.

Έτσι, στο εξής, θα επιβάλλεται μέχρι και ισόβια κάθειρξη σε όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Οι νέες διατάξεις για την επικίνδυνη οδήγηση

Συγκεκριμένα, όποιος οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ή οδηγεί αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας ή πραγματοποιεί επικινδύνους ελιγμούς ή παίρνει μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες (οι γνωστές κόντρες της Παραλιακής) ή κάνει σούζες, τιμωρείται:

*Με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή εάν προκάλεσε κίνδυνο σε υλικά αγαθά.

*Με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους εάν προκάλεσε κίνδυνο σε άνθρωπο.

*Με κάθειρξη έως δέκα έτη εάν προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

*Με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν επήλθε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

*Με ισόβια κάθειρξη εάν προκλήθηκε ο θάνατος πολλών ανθρώπινων ζωών.

Μια ηθική δικαίωση

Αν μη τι άλλο, η υιοθέτηση της πρότασης της Χριστίνας Αλεξοπούλου για την επιβολή ισόβιας κάθειρξης στους οδηγούς που προκαλούν πολύνεκρα τροχαία, συνιστά μια ηθική δικαίωση για την ίδια. Κυρίως, όμως, είναι μια (έστω και ετεροχρονισμένη απόδοση) δικαιοσύνης για όσους θρήνησαν την απώλεια αγαπημένων τους προσώπων σε τροχαία δυστυχήματα που προκάλεσαν ασυνείδητοι οδηγοί.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    3 Νοεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία