«Όταν ο θάνατος συναντά την ζωή», γράφει η Ρέα Ντούρου.

Κοινωνία «Όταν ο θάνατος συναντά την ζωή», γράφει η Ρέα Ντούρου.

Πανελλήνια ημέρα δωρεάς οργάνων και το μυαλό μας δεν μπορεί να μην σκεφτεί τα περιστατικά δωρεάς που είχαμε στο νησί μας τα δύο τελευταία χρόνια.

Αποφάσεις οικογενειών γενναίες, γεμάτες πόνο αλλά ταυτόχρονα και με ελπίδα που μας δείχνουν ένα τεράστιο μάθημα ζωής.

Δωρεά οργάνων του 19χρονου Χρήστου 1η Νοεμβρίου 2017.

Όταν ο θάνατος συναντά ξανά την ζωή το αποτέλεσμα είναι να ζήσουν 9 ακόμα άνθρωποι στην μνήμη του ενός που χάθηκε. Αυτά ήταν τα λόγια των γονέων και των συγγενών του άτυχου Χρήστου οι οποίοι δεν έφυγαν λεπτό από το Γενικό Νοσοκομείο.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς, αλλά και τα αδέρφια του 19χρονου, οι οποίοι μέσα στον μεγάλο πόνο τους κι αφού είχε διαπιστωθεί πως οι ελπίδες εξανεμίστηκαν, αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους.

Η μητέρα του άτυχου παιδιού με δάκρυα στα μάτια δήλωνε ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να γνωρίσει έναν από τους λήπτες των μοσχευμάτων.
Ο πόνος της μεγάλος, λόγια φτωχά να καλύψουν την θλίψη της, αλλά μεγάλη ψυχή για την μεγάλη απόφαση που έλαβαν για την δωρεά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο 19χρονος ήταν ο οδηγός της μοιραίας μοτοσυκλέτας, η οποία προσέκρουσε σε αυτοκίνητο στον κόμβο της Αγίας Αικατερίνης και είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του 18χρονου συνεπιβάτη του.

«Αερογέφυρα ζωής» μετά από τη δωρεά οργάνων 51χρονου 30-1-2018.

Μία ακόμα δωρεά οργάνων γίνεται στο γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας στις 30 Ιανουαρίου 2018 ενός 51χρονου Κερκυραίου, ο οποίος νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου, μετά από ανακοπή που υπέστη στις 17/01/2018.

Η διαδικασία της αεροδιακομιδής και ταυτοποίησης των ληπτών η οποία συντονίστηκε από τον ΕΟΜ (Εθνικό Οργανισμό μεταμοσχεύσεων), ξεκίνησε τα ξημερώματα με την άφιξη στο Νοσοκομείο Κέρκυρας ειδικών ομάδων από τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα , και οι οποίες έλαβαν το ήπαρ και τους νεφρούς”.

Δύναμή ψυχής της οικογένειας 29χρονου 25 Οκτωβρίου 2019.

Και το 2019 όμως πριν λίγες ημέρες συγκεκριμένα έγινε μία ακόμα δωρεά οργάνων μετά τον θάνατο 29χρονου νέου που τραυματίστηκε στη Μεσογγή σε τροχαίο δυστύχημα με την μηχανή του.

Το μεγαλείο της οικογένειας του που βρήκε την ψυχική δύναμη να δωρίσει τα όργανα του άτυχου παιδιού τους, δίνει ελπίδα ζωής σε συνανθρώπους μας που περιμένουν για την μεταμόσχευση οργάνων σε Ιταλία και Αθήνα, όπου είναι συμβατοί αποδέκτες των οργάνων.

Ο άνθρωπος τους ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας δυστυχώς δεν τα κατάφερε και η οικογένεια τους παλικαριού πήρε την γενναία απόφαση να δωρίσει τα όργανα του σε συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη δίνοντας τους μια ακόμα ελπίδα ζωής.

Το μήνυμα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Κάθε χρόνο, ο Οργανισμός, φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων. που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι σχεδόν απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013), η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,9, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 36,6, στην Κροατία 34.8, στο Βέλγιο 29,5 και στη Μάλτα 28,6.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

  • Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
  • Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
  • Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.


Πηγή