H “Δωρεά Πατίλη-Νικοπούλου” στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αξίας ανεκτίμητης

Η «Δωρεά Πατίλη-Νικοπούλου» προς το Πανεπιστήμιο Πατρών περιλαμβάνει πέντε (5) αρχεία με μοναδικό υλικό, περ. 15.000 τόμους (πλήρεις σειρές λογοτεχνικών περιοδικών και βιβλίων για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και εικαστικά έργα.

Τη δωρεά διεκδίκησε και κατόρθωσε το «Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών: Αρχειακά τεκμήρια-Τύπος» [ΕΑΤΤ] (http://eatt.philology.upatras.gr/) του Τμήματος Φιλολογίας (υπεύθυνη εργαστηρίου, καθηγήτρια Κατερίνα Κωστίου), μια νεοσύστατη ερευνητική μονάδα συνδεδεμένη με το ΠΜΣ, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα την ερευνητική της δράση με οργάνωση πάνελ σχετικού με το ένα από τα πέντε αρχεία της παραπάνω δωρεάς σε Διεθνές Συνέδριο («Περιοδικός Τύπος και Οπτικός Πολιτισμός»: http://esprit2019athens.com/).

Με τη δωρεά αυτή η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Πρυτανείας, θα αποκτήσει μια συλλογή περιοδικών μοναδική σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, συναγωνιζόμενη επάξια βιβλιοθήκες πανεπιστημίων με μεγάλη παράδοση στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, όπως π.χ. του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ. Το όφελος θα είναι πολλαπλό και για το ΕΑΤΤ, καθώς το αρχειακό υλικό θα τροφοδοτήσει ερευνητικά πολλούς μεταπτυχιακούς κύκλους σπουδών, ενώ έργα της καταξιωμένης εικαστικού θα κοσμήσουν το Πανεπιστήμιό μας. Η δωρεά αυτή αποτελεί μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο Πατρών και αξίζει να σημειωθεί ότι τη διεκδικούσαν παράλληλα εύρωστοι ακαδημαϊκοί και πολιτισμικοί φορείς της Αθήνας.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    10 Νοεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία