Ενδιαφέρουσα ομιλία στον «Πρωτόκλητο», από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαλάουϊ κ. Φώτιο! (φωτο)

Ενδιαφέρουσα ομιλία στον «Πρωτόκλητο», από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαλάουϊ κ. Φώτιο! (φωτο)

Την Κυριακή 15/12/2019 το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» Μιαούλη 68, προερχόμενος από την Αφρική ωμίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαλάουϊ κ. Φώτιος με θέμα: «Οι ιεραποστολικοί αγώνες για τη διάδοση της Ορθοδοξίας στους Αφρικανούς αδελφούς στο Μαλάουϊ.»

Τον εκλεκτό ομιλητή παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νικόλαος Σίμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Θεοφιλεστάτου, στη διαδρομή και την προσφορά του στο ιεραποστολικό έργο στις Ι.Μητροπόλεις, Κασσανδρείας, Καμερούν και Ειρηνουπόλεως, καθώς και την εκλογή και χειροτονία του ως πρώτου Επισκόπου Μαλάουϊ το Δεκέμβριο 2018.

Επ’ευκαιρία τόνισε το ιεραποστολικό έργο στην Κανάνγκα του Κονγκό όπου από το 1973 και επί δεκαετίες έδρασαν θυσιαστικά, ο φλογερός ιεραπόστολος π.Χαρίτων, ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως κυρός Ιγνάτιος και πλειάδα αφιερωμένων αδελφών από γυναικείες Αδελφότητες του «Σωτήρος».

Στην Κανάνγκα και την ευρύτερη περιοχή με την οικονομική βοήθεια του «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ» και ανωνύμων δωρητών οικοδομήθηκαν 30 Ναοί, Σχολεία όπου φοιτούν 2000 μαθητές όλων των βαθμίδων, Ιατρεία, πνευματικά κέντρα και ανηγέρθη ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος Ναός στην Αφρική, στο όνομα του πολιούχου μας Αγίου Ανδρέου.

Στην πρωτεύουσα του Κονγκό Κινσάσα με τους μόχθους του κυρού π.Ιγνατίου, τότε Μητροπολίτου Κεντρώας Αφρικής και έπειτα Πενταπόλεως καθώς και την συμβολή του συμπολίτου μας π.Θεολόγου Χρυσανθακόπουλου, με την οικονομική στήριξη πολλών ατόμων, Αδελφοτήτων καί Συλλόγων, ιδρύθηκε και λειτούργησε το πρώτο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο στην Αφρική.

Ο «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» από τότε δεν βοηθά μόνο την Κανάνγκα, αλλά με προτροπή του ιδρυτού του Αρχιμ. π.Χαρίτωνος Πνευματικάκι, συμπαρίσταται σε Ιεραποστολές καί άλλων χωρών, όπως και στο Μαλάουϊ.

Ακολούθως προβλήθηκε βίντεο με επιλεγμένα στιγμιότυπα από τις δραστηριότητες στο Μαλάουϊ και την ευρύτερη περιοχή και ο Θεοφ. κ. Φώτιος αναφέρθηκε στους αγώνες που με τη Χάρι του Θεού επιτελούνται στην νεοσύστατη Επισκοπή.

Οι Ορθόδοξοι νεοφώτιστοι αδελφοί μας με ενθουσιασμό και ευλάβεια συμμετέχουν στην εκκλησιαστική ζωή. Με το δικό τους πηγαίο τρόπο εκφράζουν τα συναισθήματα τους, δέχονται το λυτρωτικό μήνυμα της Ορθοδόξου Πίστεως. Η Ιεραποστολή εκεί μιλά με πράξεις αγάπης και η Εκκλησία αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Θεοφιλέστατος.

Πολύ εύγλωττα μεταξύ άλλων είπε τα εξής: « Η Εκκλησία είναι το εμείς και αγωνίζεται για την αγάπη που είναι υπερεθνική… Γεμίζεις με χαρά όταν ξεπερνάς τις δυσκολίες, σε σκεπάζει ο Θεός…Η ψυχή αγαλλιά και χαίρεται, όταν αγαπά…Τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας και Επισκοπής του Μαλάουϊ.

..Εμείς εκεί στην Αφρική που είμαστε αντιμετωπίζουμε διάφορα. Πολλές φορές έρχεται το ανθρώπινο και μας πιάνει μία στενοχώρια. Όταν δεν αφήσουμε να μας καταβάλλει αυτό το πράγμα, το ξεπερνάμε Χάριτι Θεού και ελπίζουμε και λέμε ο Θεός δεν θα αφήσει. Τα πράγματα λύνονται θαυματουργικά…»

Ακολούθως παρουσίασε τα παρακάτω έργα και τις δράσεις της Ιεράς Επισκοπής:

α.Τους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νεκταρίου, των Αγίων Αρχαγγέλλων, της Αναστάσεως, της Μεταμορφώσεως, όπου πραγματοποιούνται Θείες Λειτουργίες, Ακολουθίες, κατηχήσεις, βαπτίσεις.

β. Τα Σχολεία Δημοτικά και Γυμνάσια που λειτουργούν δίπλα στους Ναούς με 400 και πλέον παιδιά.

γ. Την παροχή τροφής καθημερινά στα παιδιά.

δ.Την διάνοιξη πηγαδιών και γεωτρήσεων.

ε. Την παροχή ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως.

στ. Την επίσκεψη κλιμακίου ιατρών από την Κύπρο

ζ. Την αποστολή κοντέινερ με φάρμακα και άλλα είδη που δεν υπάρχουν στο Μαλάουϊ, τα οποία προσφέρονται για να καλυφθούν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες των ενδεών αδελφών μας εκεί.

ζ. Την προετοιμασία για την θεμελίωση του Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου και του Επισκοπείου στην πρωτεύουσα.

Στο τέλος ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση του «ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ» στις προσπάθειες διαδόσεως της Ορθοδοξίας και κατέληξε λέγοντας:

«Παρακαλώ την αγάπη σας ένα κεράκι να ανάβετε για εμάς τους ταπεινούς εργάτες της αγάπης. Και μη μας ξεχνάτε στην προσευχή σας, στο νού σας, στην καρδιά σας, γιατί χρειαζόμαστε την προσευχή σας.

Και αν ο Απόστολος Παύλος έλεγε προσεύχεσθε δι’εμέ και εμείς έχουμε ανάγκη των προσευχών σας. Καλά Χριστούγεννα. Χρόνια καλά και ευλογημένα.»

Ενδιαφέρουσα ομιλία στον «Πρωτόκλητο», από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαλάουϊ κ. Φώτιο! (φωτο) Ενδιαφέρουσα ομιλία στον «Πρωτόκλητο», από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαλάουϊ κ. Φώτιο! (φωτο) Ενδιαφέρουσα ομιλία στον «Πρωτόκλητο», από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαλάουϊ κ. Φώτιο! (φωτο) Ενδιαφέρουσα ομιλία στον «Πρωτόκλητο», από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαλάουϊ κ. Φώτιο! (φωτο) Ενδιαφέρουσα ομιλία στον «Πρωτόκλητο», από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μαλάουϊ κ. Φώτιο! (φωτο)


Πηγή