Ηχηρή απάντηση Ρόδης Κράτσα στους συλλόγους Ξενοδόχων της Ζακύνθου – Τους αποδίδει “σκοπιμότητα&# […]

  • «Αλήθεια, που ήταν οι Σύλλογοι των Ξενοδόχων όταν εξελίσσονταν αυτές οι διαδικασίες στην χώρα μας από την προηγούμενη κυβέρνηση ; Ποιες ήταν οι διαβουλεύσεις τους με κυβερνητικούς παράγοντες;; Ποιες οι αντιδράσεις των φορέων και Επιμελητηρίων στους οποίους συμμετέχουν; ; Ποια τα διαβήματά τους στο Υπουργείο Τουρισμού για την δική του γνωμοδότηση επί του θέματος ;; Γιατί σήμερα εγκαλούν την Περιφερειακή Αρχή;; Μη έχοντας απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, διερωτώμεθα, αν το περιεχόμενο της επιστολής που μας απευθύνθηκε είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συλλογικής απόφασης των φορέων Ξενοδόχων, ή απόφαση και επεξεργασία κεκλεισμένων των θυρών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έκπληξη μας προκάλεσε η ανοικτή επιστολή – Δελτίο τύπου των Δ.Σ., των Συλλόγων Ξενοδόχων Ζακύνθου, απευθυνόμενη προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με θέμα "εξορύξεις υδρογονανθράκων "
Τα Δ.Σ αναφέρονται σε αναληθή γεγονότα, ανακριβή δεδομένα και εξάγουν εσφαλμένα συμπεράσματα για τον ρόλο και τις θέσεις της Περιφερειακής Αρχής ως προς την υπόθεση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.
Αγνοούν την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής και το νομικό πλαίσιο που την διέπει;; ή παρασύρονται από εσκεμμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων ;; ή μήπως υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες ;;
Τίποτε από όλα αυτά δεν αρμόζει σε εκπροσώπους των πλέον δυναμικών φορέων του τόπου μας και μάλιστα σε ανθρώπους με θεσμικό ρόλο, εξ ου και η έκπληξή μας.
Διευκρινίζω: Στην ημερήσια διάταξη του πρόσφατου Περιφερειακού Συμβουλίου (24/11/19) δεν υπήρχε ως θέμα "απόφαση και ψηφοφορία " για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, όπως αφήνετε να εννοηθεί. Έξ άλλου κάτι τέτοιο δεν συνάδει ούτε με τον ρόλο μας, ούτε με την παρούσα χρονική περίοδο, ούτε μας ζητήθηκε από κυβερνητικό φορέα.
Αυτό που συνέβη ήταν η πρόταση μίας παράταξης για μία γενική συζήτηση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Εμείς συμφωνήσαμε να διεξαχθεί η εν λόγω συζήτηση, γιατί το θέμα της πιθανής εξόρυξης υδρογονανθράκων δημιουργεί νέα δεδομένα στην χώρα και στην περιοχή μας που μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον μας με πολλές διαστάσεις.
Συμμεριζόμενη μάλιστα την αγωνία, την ανασφάλεια και την έλλειψη πληροφόρησης των τοπικών κοινωνιών για το σοβαρό αυτό ζήτημα, είχα προεκλογικά δεσμευθεί (διευκρινίζω ότι σε αυτό δεσμεύθηκα) για την έγκυρη πληροφόρηση και ανταλλαγή απόψεων από αρμόδιους φορείς για την διαχείριση της εθνικής αυτής υπόθεσης.
Έτσι, με την ευκαιρία αυτή προσκλήθηκε σε συζήτηση η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και μας παρουσίασε τους στόχους και το περιεχόμενο της "Σύμβασης για την Παραχώρηση του Δικαιώματος Έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου", η οποία υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα, ακολούθησε ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρόσφατα, η κύρωση από την Ελληνική Βουλή των Συμβάσεων, τόσο για το Ιόνιο, όσο για τις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Στην συνέχεια υπηρεσιακοί παράγοντες από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου και από την Δημόσια Υπηρεσία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις περιβαλλοντικές διαστάσεις του ζητήματος, το πλαίσιο της αυστηρής ευρωπαϊκής οδηγίας που διέπει την εφαρμογή της Σύμβασης από το στάδιο των ερευνών (ως νόμος του ελληνικού κράτους), όπως και τις γεωλογικές και σεισμικές έρευνες.
Αλήθεια, που ήταν οι Σύλλογοι των Ξενοδόχων όταν εξελίσσονταν αυτές οι διαδικασίες στην χώρα μας από την προηγούμενη κυβέρνηση ; Ποιες ήταν οι διαβουλεύσεις τους με κυβερνητικούς παράγοντες;; Ποιες οι αντιδράσεις των φορέων και Επιμελητηρίων στους οποίους συμμετέχουν; ; Ποια τα διαβήματά τους στο Υπουργείο Τουρισμού για την δική του γνωμοδότηση επί του θέματος ;; Γιατί σήμερα εγκαλούν την Περιφερειακή Αρχή;; Μη έχοντας απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, διερωτώμεθα, αν το περιεχόμενο της επιστολής που μας απευθύνθηκε είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και συλλογικής απόφασης των φορέων Ξενοδόχων, ή απόφαση και επεξεργασία κεκλεισμένων των θυρών.
Πιστεύοντας ακράδαντα στην σημασία του πρωταρχικού πλούτου που αποτελεί το Περιβάλλον μας, της υποχρέωσης ασφάλειας των πολιτών, αλλά και διαφάνειας των αποφάσεων, με το ψήφισμα που πρότεινε η παράταξη μας στο τέλος της συζήτησης, ζητούμε την σωστή εφαρμογή του νομικού πλαισίου από το στάδιο των ερευνών και επιπλέον μέτρα συνυφασμένα με την σεισμικότητα της περιοχής καθώς και εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης κινδύνων. Ζητούμε επίσης την ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων, και την συμμετοχή της Περιφέρειάς μας σε αυτό για την διαρκή ενημέρωση, παρακολούθηση και έλεγχο της τήρησης των όρων περιβαλλοντικής προστασίας. Και επι πλέον ζητούμε, από τα ανταποδοτικά έσοδα του κράτους. εκτός από το οριοθετημένο στην Σύμβαση 5% προς την Περιφέρεια , αν προχωρήσουν οι έρευνες και προκύψουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα αποτελέσματα, να χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών
για την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την ευημερία των πολιτών κατά το πρότυπο της Νορβηγίας. Στεκόμαστε με ευθύνη και συνέπεια απέναντι στα μεγάλα ζητήματα της χώρας και στα ιδιαίτερα που αφορούν στη Περιφέρεια μας, με γνώμονα τα δικαιώματα και το συμφέρον των επτανησίων και μια καλλίτερη προοπτική στα νησιά μας στον σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο. Στην αποστολή αυτή θεωρούμε τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς επιχειρηματίες του τόπου, κατ' εξοχήν εταίρους για την προστασία του χερσαίου, οικιστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος και βέβαια για να θέσουμε τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη.
Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου
Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Πρώην Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Πηγή