Η Σία Αναγνωστοπούλου για τον προϋπολογισμό του 2020

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην ομιλία της, στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον Προϋπολογισμό 2020 τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία εξαπάτησε και δίχασε τον Ελληνικό Λαό με όρους οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς.

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα την εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε την παντελή έλλειψη στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας. Εγκλωβισμένη ανάμεσα στην πατριδοκαπηλία και το δόγμα της αδράνειας, άργησε να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην περιοχή μας και σε σχέση με την Τουρκία. Εμείς σπάσαμε το δόγμα της αδράνειας με την Συμφωνία των Πρεσπών και ακολουθήσαμε τη γραμμή της σκληρής διπλωματίας με την Τουρκία. Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, εμείς ασκούμε κριτική στις κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά δεν εκμεταλλευόμαστε για κομματικούς λόγους τα εθνικά θέματα. Θεωρούμε λοιπόν, ότι οι κυρώσεις και η επέκταση των κυρώσεων συνιστούν σκληρή διπλωματία επί του πεδίου. Ο East-Med και το 3+1 αποτελούν σκληρή στρατηγική διεμβολισμού των αγεωγράφητων και ανιστόρητων αξιώσεων της Τουρκίας.

Τέλος, η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι αντί να συζητάμε γι’ αυτά, τα πρωτοσέλιδα των φιλικών προς τη Νέα Δημοκρατία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης βρίθουν πρωτοσέλιδων για τους αμυντικούς όρους εμπλοκής.

Αναλυτικά η ομιλία:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ξεκινήσαμε από εχθές να συζητάμε για έναν προϋπολογισμό ο οποίος επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε προεκλογικά, αλλά και αυτό που είδαμε τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ. Εξαπατήσατε και διχάσατε τον ελληνικό λαό εφ’ όλης της ύλης και με οικονομικούς όρους και με πολιτικούς και με πολιτισμικούς. Εξαπατήσατε και διχάσατε δημιουργώντας την αίσθηση μίας φαντασιακής μεσαίας τάξης ξεκομμένης από οποιαδήποτε κοινωνική της αναφορά. Τα χαμηλά στρώματα εναντίον της μεσαίας τάξης. Ακόμα και ένα μικρό παιδί γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεσαία τάξη χωρίς να είναι ενισχυμένα τα χαμηλά στρώματα. Αυτό είναι το Α και το Ω. Όχι μόνο δεν ενισχύετε τη μεσαία τάξη αλλά δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για να έχουμε κρίση όπως είχαμε πριν από το 2010,δηλαδή απομείωση του κοινωνικού κράτους.

Τα επιδόματα τα οποία προσπάθησε να δώσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω μνημονίων, δεν ήταν ψίχουλα. Έστηναν ένα κοινωνικό κράτος που δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Ο κ. Χαρακόπουλος, που είμασταν μαζί στην Επιτροπή για το Δημογραφικό, μίλησε με δραματικό ύφος για το δημογραφικό. Είχαμε καλέσει ξένους επιστήμονες από τη Φιλανδία, τη Γαλλία κτλ. Που επέμεναν σε ένα πράγμα: το δημογραφικό δεν επιλύεται χωρίς ισχυρό κοινωνικό κράτος. Με τα 2.000 ευρώ (καλώς, κάλλιστα) ,τα οποία δίνονται σε κάθε παιδί που γεννιέται, μπορεί να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα εάν δεν έχουμε οικογενειακά επιδόματα σε μόνιμη βάση, εάν δεν έχουμε τη στήριξη των νέων ανθρώπων με επιδόματα ενοικίου, εάν δεν έχουμε αυτό που συνιστά το κράτος πρόνοιας, αυτό που έχει ανάγκη η μεσαία τάξη για να μπορεί να υπάρχει. Αυτά δεν υπάρχουν στον Προϋπολογισμό.

Δημόσιος χώρος είναι τα δημόσια Πανεπιστήμια, τα δημόσια νοσοκομεία και χωρίς αυτά επίσης δεν μπορεί να υπάρξει η μεσαία τάξη. Αν πάρουμε Μόνο τα πρώτα δείγματα για την Παιδεία, το πώς ιδιωτικοποιούνται σιγά σιγά τα Πανεπιστήμια, εκεί θα καταλάβουμε πολλά πράγματα. Το πώς η Δημόσια Παιδεία, τα Δημόσια Ανώτατα Ιδρύματα, το Άσυλο ή οι νέοι οι οποίοι είναι παραβατικοί έχουν οριστεί ως εχθροί του Κράτους. Όλα αυτά συνιστούν πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο και τα χαμηλά στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη.

Στην Έρευνα φαίνεται ότι αυξήθηκε λίγο ο προϋπολογισμός στην Παιδεία ενώ έχουν περικοπεί ένα σωρό χρήματα από αυτήν στο Υπουργείο Ανάπτυξης.Και ένας μικρός αστερίσκος για το εξαπατήσατε και διχάσατε. Με πιάνουν οι μαγαζάτορες και μου λένε ότι ο νυν Πρωθυπουργός και τότε Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε δώσει άπειρες συνεντεύξεις ότι θα μειωθεί η φορολογία στη εστίαση και στα ροφήματα, που η κακιά Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε. Φωνάζουν τώρα ότι τους εξαπατήσατε. Μειώνετε τον προϋπολογισμό για τον ΟΑΕΔ, η δικιά μας Κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει το σημαντικότερο πράγμα , που όλοι οι επιστήμονες θεωρούν ως θανάσιμο τραύμα, την ανεργία. Δεν μπορεί κανείς να μιλάει για ανάκαμψη της οικονομίας, για στήριξη των μεσαίων στρωμάτων χωρίς να αντιμετωπίζει και στη συνέχεια να επιλύει το θέμα της ανεργίας.

Εξαπατήσατε και διχάσατε σε ένα άλλο μείζον θέμα, το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Και δεν θα πω τι είπατε, γιατί τα έχει ακούσει άπειρες φορές ο ελληνικός λαός. Θα πω ότι δεν σας επέτρεψε να φτιάξετε πολιτική, να έχετε στρατηγική για μία μείζονα πραγματικότητα. Δεν σας επέτρεψε γιατί εγκλωβισμένοι σε τέτοιες ιδεοληψίες, εγκλωβισμένοι στην προσπάθειά σας να διχάσετε τον ελληνικό λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους «λαθρομετανάστες» είμαστε τώρα σε φαινόμενα κλειστών δομών, που μας στερούν λεφτά από την Ευρωπαική Ένωση, ακόμα και σε στρατιωτικοποίηση του θέματος. Εδώ όμως έχουμε και κάτι σημαντικότερο, ακόμα και σήμερα μέσα στη Ν.Δ. ακούμε ανθρώπους, όχι οποιουσδήποτε αλλά σοβαρά στελέχη της Ν.Δ., να μιλάνε για λαθροεποικισμό.

Τέλος για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής άκουσα τον κ. Δένδια με πολύ μεγάλη προσοχή. Μακάρι όσα είπε σήμερα ο κ. Δένδιας να είχαν ακουστεί λίγους μήνες πριν. Εξαπατήσατε και διχάσατε τον ελληνικό λαό. Στις Πρέσπες σύσσωμη η αντιπολίτευση τότε μας φώναζε προδότες. Η αντίθεσή σας στις Πρέσπες κάλυπτε την πλήρη έλλειψη στρατηγικής της ΝΔ. Την πλήρη έλλειψη κατανόησης και ανάγνωσης της γεωπολιτικής πραγματικότητας. Εγκλωβισμένη στο δόγμα της αδράνειας και της απραξίας, γιατί αυτό ήταν το δόγμα της ΝΔ για πολλά χρόνια, έβλεπε καχύποπτα ότι μια νέα κυβέρνηση αναλάμβανε να επιλύει επιτέλους προβλήματα. Και φτάσαμε τώρα στο μείζον θέμα των ελληνοτουρκικών. Εμείς ποτέ μα ποτέ – το είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το λέμε οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ποτέ μα ποτέ, όσο και να διαφωνούμε, δεν πρόκειται να δαχτυλοδείξουμε κάποιον ως εθνικό προδότη, όταν είναι δημοκράτης. Πατριδοκαπηλία από εμάς λοιπόν δεν υπάρχει. Κριτική υπάρχει όμως. Αυτή η έλλειψη στρατηγικής της ΝΔ της κόστισε πολύ τους πρώτους μήνες. Δεν θα πω τώρα τι συζήτησε ή τι δεν συζήτησε ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις με τον Ερντογάν. Θα πω ότι οι κυρώσεις για εμάς είναι βαρύ διπλωματικό χαρτί. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε ένα γεωπολιτικό σύστημα που πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά. 'Αρα εμείς πρέπει επί του διπλωματικού πεδίου να είμαστε παρόντες, και στο Βερολίνο και στον East Med και κυρίως στις κυρώσεις. Είναι εργαλείο ειρήνης.

Χαιρόμαστε που ο κ. Δένδιας καταδίκασε την πατριδοκαπηλία και την απραξία στην εξωτερική πολιτική και θα είμαστε εδώ να κάνουμε κριτική. Όμως, αν θέλετε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την εξωτερική πολιτική, το τι θα κάνει αμυντικά η Ελλάδα, είναι θέμα που πρέπει να συζητείται στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, αντί τα φιλικά σας ΜΜΕ να έχουν πρωτοσέλιδα για αμυντικούς όρους εμπλοκής. Δεν μπορεί να γίνεται έτσι αυτή η συζήτηση»

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 15 12 19


Πηγή