Λογιστές Αχαϊας: Μπαίνουν νέοι κόφτες για το κοινωνικό μέρισμα. Τι να προσέξετε

Απ' ό,τι φαίνεται το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ θα δοθεί στους δικαιούχους, λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης, είναι να δινόταν πριν τα Χριστούγεννα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου, με στόχο να κλείσει στις 26 του μήνα, προκειμένου να πιστωθούν στη συνέχεια οι λογαριασμοί των δικαιούχων με το μέρισμα πριν την 31η Δεκεμβρίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ν. Αχαΐας, παρουσιάστηκαν οι τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων του μερίσματος, και τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το Υπ. Οικονομικών.
Στη συνέντευξη παρόντες ήταν, ο πρόεδρος Αλέξανδρος Μπογιάκης, ο γραμματέας Φάνης Παπαγεωργίου, ο υπεύθυνος ΜΜΕ Δημήτρης Μπόκαρης, ο ειδικός γραμματέας Χρήστος Τάτσης και το μέλος Στέλιος Τζιβγινίδης.
Οπως τονίστηκε, και φέτος η αίτηση θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ και οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους, να δηλώσουν οπωσδήποτε δικό τους τραπεζικό λογαριασμό, με τον κωδικό IBAN για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
1η Κατηγορία: Οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω, με εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες, τα τέκνα των οποίων όμως, πρέπει να είναι ανήλικα ή να είναι έως 25 ετών αλλά, να σπουδάζουν (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 19.140).
2η Κατηγορία: Οικογένειες (και μονογονεϊκές) που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος (άνω των 12 μηνών) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 163.778).
3η Κατηγορία: Οικογένειες (και μονογονεϊκές) που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι (κάτω από 12 μήνες) με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και με φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 40.927).
4η Κατηγορία: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος έως 24 ετών (αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 25.632).
Το Υπ. Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι έχει όλα τα στοιχεία των ανέργων, των πολύτεκνων οικογενειών και των ΑμΕΑ. Αυτό το οποίο πρέπει να δηλωθεί από τους δικαιούχους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι κυρίως το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους, προκειμένου να γίνει η καταβολή του ποσού.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
Τα μέλη της ΕΛΦΕΕ, τόνισαν ωστόσο, ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τους «κόφτες» που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με τα κριτήρια, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να μένουν εκτός.
Για παράδειγμα, τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.
Το κριτήριο αυτό, θα «πετάξει» εκτός πλατφόρμας, χιλιάδες νέα ζευγάρια, που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα δέκα χρόνια υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ, Αλέξανδρος Μπογιάκης, είναι ξεκάθαρο ότι μπαίνουμε σε μια εποχή, όπου τα διάφορα επιδόματα, τείνουν να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν. Στόχος της παρούσας κυβέρνησης είναι η συντήρηση των νοικοκυριών από την εργασία, όμως, ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να υπάρχει ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας.
Ο Δημήτρης Μπόκαρης πρόσθεσε από την πλευρά του ότι το επίδομα θα δοθεί με βάση το φορολογητέο εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι, εάν το τεκμαρτό είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, τότε θα ληφθεί υπόψη το πρώτο ως όριο.

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    10 Δεκεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία