Πάτρα: Ξεκινά το εορταστικό ωράριο με ελπίδα και σκεπτικισμό

Ξεκινάει την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα του ιστορικού κέντρου της Πάτρας αναμένεται να είναι ανοικτά, μαζί με τα πολυκαταστήματα που για ακόμα μία φορά θα δουλεύουν συνεχόμενα.

Οι προβλέψεις που υπάρχουν για τον καιρό που δείχνουν ηλιοφάνεια και καλή θερμοκρασία θα δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στον κόσμο της Πάτρας στο να κατέβει στην πόλη, να πιει τον καφέ του και να μπει στο πνεύμα των ημερών, απολαμβάνοντας τη γιορτινή πόλη και το στολισμό της.

Η αγορά και το κέντρο της Πάτρας έχουν ντυθεί στα γιορτινά τους και η πρώτη μέρα του εορταστικού ωραρίου στον εμπορικό κόσμο ελπίζουν ότι θα αποτελέσει την καλύτερη δυνατή αρχή για να ξεκινήσει με θετικό τρόπο η εορταστική περίοδος.

Άλλωστε, το λέει και ο λαός, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία και το χαρούμενο κλίμα που θα υπάρχει στο κέντρο της πόλης λόγω των γιορτών, με την αγορά να μπαίνει πλέον και επίσημα στο εορταστικό της ωράριο, αυτό που φέρνει προβληματισμό στους επαγγελματίες εμπόρους είναι ότι ο κόσμος, το καταναλωτικό κοινό δεν έχει χρήμα για να κινηθεί.

Δεν έχει πάρει ακόμα ούτε τους μισθούς του, ούτε το δώρο του (το μεγαλύτερο μέρος τουλάχιστον του ιδιωτικού τομέα) και ούτε το κοινωνικό μέρισμα ή τα επιδόματα που είναι να δοθούν.

Η έναρξη του εορταστικού ωραρίου τυγχάνει σε μία άσχημη χρονική συγκυρία με λίγα λόγια και ίσως αυτό να κρατήσει ορισμένα εμπορικά καταστήματα στο να μην ανοίξουν, τουλάχιστον αυτά που λειτουργούν σε παράπλευρους δρόμους του ιστορικού κέντρου.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους εμπόρους και τους παράγοντες της αγοράς, πέρα από την αισιοδοξία και την ψυχολογία, δεν έχουν δει κάτι άλλο. "Γεμίσαμε τα ταμεία μας ψυχολογία" έλεγε χιουμοριστικά έμπορος της Πάτρας. "Ελπίζουμε να γεμίσουμε και σε χρήμα…".

Πάντως, το κέντρο της Πάτρας θα είναι σίγουρα στα γιορτινά του, θα υπάρχει στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου το παζάρι της Φλόγας, με δεκάδες πάγκους να στήνονται για τον ιερό σκοπό του συλλόγου, ενώ φυσικά αρκετό κόσμο αναμένεται να έχει και το χριστουγεννιάτικο χωριό της πλατείας Γεωργίου που πλέον έχει ολοκληρωθεί και έχει ανοίξει τις πύλες του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το ωράριο που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας τα καταστήματα την Κυριακή θα είναι ανοικτά από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.


Πηγή