Έρχεται δύσκολος χειμώνας για τους παραγωγούς λαδιού, πορτοκαλιού και πατάτας

Μεγάλη ακαρπία φαίνεται πως πλήττει, για άλλη μια χρονιά, σύμφωνα με τους παραγωγούς, τα πορτοκάλια αλλά και τις ελιές στην ευρύτερη περιοχή της Βαρβάσαινας αλλά και της Σαλμώνης του Δήμου Πύργου .

Η παραγωγή τους σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα είναι κατά μέσο όρο μειωμένη στο 60%, ενώ η ζημιά σε κάποια περιβόλια και ελαιώνες αγγίζει ακόμα και το 80%.

Η μεγάλη αυτή ακαρπία που έχει αφήσει «γυμνά» από καρπό εκατοντάδες δέντρα οφείλεται κυρίως στις αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, όπως τονίζουν οι παραγωγοί.

Ειδικότερα, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας την εποχή του «δεσίματος» του καρπού, οι βροχοπτώσεις το Μάιο και τον Ιούνιο αλλά και η παρατεταμένη καλοκαιρία το φθινόπωρο, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα της παραγωγής.

Αυτή είναι μια εκτίμηση που δίνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, αφού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή κάποιος άλλος αρμόδιος από τις κρατικές υπηρεσίες , δεν έχει εμφανιστεί να κάνει αυτοψία στα περιβόλια αλλά και στα λιοστάσια , για να δώσει τις αιτίες τις ακαρπίας με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι παραγωγοί δηλώνουν εγκαταλελειμμένοι , αφού όπως τονίζουν δεν τους έχει επισκεφτεί κανείς ούτε από τις τοπικές αρχές, ούτε από το Υπουργείο, ούτε από τις ενώσεις.

Καταγγέλλουν μάλιστα μεγάλη αδιαφορία αλλά και άγνοια των αρμοδίων που προσπαθούν μάταια μέσα από κλειστά γραφεία να λύσουν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν.

Ενώ όπως τέλος αναφέρουν, η πολιτεία τους θυμάται μόνο όταν είναι να πληρώσουν, χωρίς να ενδιαφέρεται για την κατάσταση τους αλλά και την συνέχιση των καλλιεργειών.

Διαβάστε την συνέχεια στην έντυπη έκδοση της Κυριακάτικης εφ.«Πατρίς»…


Πηγή