Αχαΐα:Δεν έχουν μαζευτεί ακόμη πολλά δένδρα – Δεν υπάρχουν εργάτες

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της ελαιοκομικής περιόδου όμως σε πολλά χωριά της Αχαΐας, τόσο στα δυτικά, όσο και στα ανατολικά του νομού, οι ελιές είναι ακόμα στα δέντρα και κινδυνεύουν από πράσινες να γίνουν μαύρες, αν δεν μαζευτούν.

Το γεγονός αυτό που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε δεκάδες παραγωγούς και αγρότες οφείλεται, σύμφωνα με τα όσα τονίζουν οι ίδιοι στις μεταξύ τους συζητήσεις ότι δεν βρίσκουν εργάτες που να βοηθήσουν στις εργασίες αυτές για το μάζεμα της ελιάς, με αποτέλεσμα οι καρποί των δέντρων να μένουν στις θέσεις τους.

Σύμφωνα με τα όσα λέγονται στα χωριά της Αχαΐας το να βρει κάποιος εργάτες για τις ελιές, είναι πλέον σαν να ψάχνει ψύλλους στα άχυρα. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες από την Αλβανία που πριν από μερικά χρόνια προσφέρονταν για αυτού του είδους τις εργασίες με το ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα, έχουν αναχωρήσει από την χώρα ή δεν κάνουν πια αυτού του είδους τις δουλειές.

Όσο ξένοι προσφέρονται να δουλέψουν, πλέον με την ισχύουσα νομοθεσία, μη έχοντας ΑΜΚΑ και ασφάλεια δεν μπορούν να εργαστούν νόμιμα, κάτι που φοβίζει τους παραγωγούς και υποψήφιους εργοδότες τους, ενώ οι Έλληνες, όπως λένε οι ίδιοι αγρότες που έχουν χωράφια με ελιές, δεν δείχνουν να έχουν και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον, προτιμώντας να κάθονται στα καφενεία να πίνουν καφέ και να παίζουν πρέφα.

Όλα αυτά σε μία χρονιά που η παραγωγή λαδιού που θα βγει από τους καρπούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τους ειδικούς γεωπόνους, θα είναι αρκετά καλή τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. Ζητούνται λοιπόν εργατικά χέρια για το μάζεμα της ελιάς που αποτελεί μια ιδιαίτερη αγροτική εργασία, αρκετά επίπονη που χρειάζεται την δική της τεχνογνωσία και εμπειρία.

Το όλο θέμα και η καθυστέρηση αυτή που έχει προκύψει ίσως να παίξει ρόλο στην ποιότητα του λαδιού. Και αυτό γιατί με βάση τις νέες έρευνες που έχουν βγει για την ελιά και το λάδι, όσο περισσότερο μένει ο καρπός στα δέντρα, τόσο χειρότερο βγαίνει το λάδι που θα βάλουμε στα σπίτια μας ή θα αγοράσουμε από τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μας. Όλα παίζουν τον ρόλο τους.3

phgh – dete.gr

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    7 Δεκεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία