Δ. Ελλάδα και Αχαΐα:Πλειστηριασμοί με το τσουβάλι

Εδώ και 1, 5 χρόνο περίπου οι δανειολήπτες της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας και γενικότερα της χώρας, βρίσκονται χωρίς καμία ομπρέλα προστασίας από το κράτος, στο έλεος των τραπεζών, έτοιμοι- και σε έναν βαθμό συμβιβασμένοι – από την στιγμή που δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να χάσουν τα σπίτια τους, τα οικόπεδα τους και την ακίνητη περιουσία τους.

Ο νόμος Κατσέλη επί της ουσίας καταργήθηκε, ήρθε η εποχή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έσπασε το μέτωπο των αλληλέγγυων ομάδων, συλλόγων και φορέων που πάγωναν αυτές τις διαδικασίες και πλέον χωρίς φασαρίες, και συγκρούσεις, σε κλίμα σιωπής, έχουμε κάθε εβδομάδα δράματα.

Βουβά δράματα διαρκείας

Δράματα βουβά που κανείς δεν τα μαθαίνει πέρα από τους ενδιαφερόμενους κατόχους των κόκκινων δανείων, τις τράπεζες και τους συμβολαιογράφους που κινούν με ηλεκτρονικό πλέον τρόπο τις διαδικασίες.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός που δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο για τον διακανονισμό των χρεών, με βάση τους δικούς τους όρους και τα συμφέροντα, δεν έχει αποδειχθεί τόσο προστατευτικός.

«Αυτό ήταν κάτι το αναμενόμενο. Οι τράπεζες ζητούν το 120% της εμπορικής αξίας ενός σπιτιού μέσα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, κατά συνέπεια δεν γίνεται κούρεμα των χρεών» τονίζει ο γνωστός Πατρινός δικηγόρος Χρήστος Λιαρομμάτης που έχει αναλάβει και διεκπεραιώσει αρκετές τέτοιες υποθέσεις με κόκκινα δάνεια.

«Αντίθετα με το νόμο Κατσέλη είχαν υπάρξει περιπτώσεις που το κούρεμα έφτανε ακόμα και το 50% του συνόλου των οφελών που είχε ο δανειολήπτης». Άλλωστε πέρα από αυτό, το να μπει κανείς στον εξωδικαστικό μηχανισμό δεν είναι και τόσο εύκολο.

Χρειάζεται να έχει συγκεκριμένο ύψος χρεών (να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ), δεν αφορά τις κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια και υπάρχουν και δεκάδες ακόμα όροι και προϋποθέσεις που αυτόματα σε αποβάλλουν από το σύστημα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, της έλλειψης προστασίας ακόμα και για την πρώτη κατοικία; «Τσουνάμι» πλειστηριασμών που έρχεται, αλλά και που έχει περάσει, αφήνοντας πίσω του τα βουβά δράματα που λέγαμε.

Ανοίγοντας κανείς άλλωστε τη σχετική ιστοσελίδα που έχει να κάνει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έρχεται αντιμέτωπος με τα δράματα αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται εκεί μέχρι το τέλος του έτους που διανύουμε απομένουν να γίνουν ακόμα συνολικά σε όλη την επικράτεια 4.620 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

31 πλειστηριασμοί στην Πάτρα μέσα σε 11 ημέρες

Μιλάμε για το διάστημα μεταξύ 16 Δεκεμβρίου έως και 27 Δεκεμβρίου. Στην Δυτική Ελλάδα οι πλειστηριασμοί που θα γίνουν μέσα στις μέρες που έρχονται, ημέρες Χριστουγέννων και αγάπης, θα φτάνουν με βάση τα ίδια στοιχεία τους 112.

Θέλετε να περάσουμε και σε πιο τοπικό επίπεδο; Στην Πάτρα πρόκειται να γίνουν μέχρι τον ερχομό της Πρωτοχρονιάς και του νέου έτους 31 συνολικά πλειστηριασμοί .

Μιλάμε για πλειστηριασμούς ακινήτων και αν κοιτάξει κανείς την λίστα θα δει ότι αφορούν διαμερίσματα, μονοκατοικίες, αγροτεμάχια, οικόπεδα, με τους πιστωτές, αυτούς δηλαδή που πρόκειται να τα πάρουν, να είναι κυρίως τράπεζες.

Αν πάρουμε και τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχουν ήδη γίνει στον τελευταίο ένα χρόνο, από τις αρχές του 2019 και μετά, όταν έπαυσε να ισχύει ο νόμος Κατσέλη (επίσημα καταργήθηκε τον Μάρτη του ίδιου έτους), τότε μιλάμε όχι για κύμα, αλλά για ένα τσουνάμι πλειστηριασμών που πέρασε από πάνω από μία κοινωνία που δεν κατάφερε να αντιδράσει.

Ο χάρτης των πλειστηριασμών στη Δ. Ελλάδα από τις αρχές του 2019

Στην Δυτική Ελλάδα από τις αρχές του 2019 έφτασαν τους 1.465. Στην Πάτρα το ίδιο διάστημα (σε μία πόλη που οι συμβολαιογράφοι δεν προχωρούν σε τέτοιες διαδικασίες, χωρίς αυτό να έχει και μεγάλη σημασία)έφτασαν τις 522. Στο Αίγιο τις 216, στην Δυτική Αχαΐα τις 110, στα Καλάβρυτα τις 11 και στον Ερύμανθο τις 20.

Ξεφεύγοντας από τα όρια του νομού και πηγαίνοντας στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, βλέπουμε ότι και από εκεί πέρασε κύμα πλειστηριασμών το 2019.

Στον Πύργο οι πλειστηριασμοί έφτασαν τους 175 και στο Αγρίνιο τους 136. Είναι μια πραγματικότητα λοιπόν οι πλειστηριασμοί και η σκληρή αλήθεια της πραγματικότητας αυτής λέει ότι το τσουνάμι θα συνεχιστεί και το νέο έτος, με ακόμα πιο καταιγιστικό ρυθμό, χωρίς να υπάρχει κάτι για να το σταματήσει.

Λιαρομμάτης: Κανένα φως στον ορίζοντα

«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το κύμα των πλειστηριασμών από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία προστασία για τους δανειολήπτες θα συνεχίζεται. Είναι μια πραγματικότητα, όχι τωρινή, αλλά που ισχύει εδώ και 1,5 χρόνο και θα γίνεται ακόμα πιο έντονη, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική στον ορίζοντα για τους δανειολήπτες» τονίζει ο κ. Λιαρομμάτης και αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.

Ακόμα και η καταφυγή στην νομική οδό που προβλέπει το σύστημα του εξωδικαστικού μηχανισμού για την περίπτωση που οι δανειολήπτες δεν τα βρίσκουν με τις τράπεζες είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο για να μην αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για τον νικητή της διαμάχης.

Όσο για το σχέδιο «Ηρακλής» της νέας κυβέρνησης; «Ο Ηρακλής δεν έχει να κάνει με την προστασία των δανειοληπτών, αλλά με την προστασία των τραπεζών, με το κράτος να παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες για να ξεφορτωθούν τα χρέη των κόκκινων δανείων , δίνοντάς τους την δυνατότητα να τα πουλήσουν σε ξένα funds».

Καμία ελπίδα με λίγα λόγια…

Κ.Α.

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    19 Δεκεμβρίου 2019

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία