Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την παράταση υποβολής δηλώσεων Κτηματογράφησης για το Νομό Κεφαλονιάς- Ιθάκης

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Παράταση υποβολής δηλώσεων Κτηματογράφησης για το Νομό Κεφαλονιάς- Ιθάκης.
Στις 18 Δεκ. 2019 λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του Νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των δηλούμενων δικαιωμάτων δεν ξεπερνά το 30% του συνόλου, στο χρονικό διάστημα των 6 μηνών που διαρκούν οι δηλώσεις.

Πολλά υπαρκτά προβλήματα εμποδίζουν τους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Αδυναμία ακριβούς εντοπισμού των ορίων ιδιοκτησίας τους από τους χάρτες και επομένως ανάγκη για εκπόνηση τοπογραφικής μελέτης αποτύπωσης των γεωτεμαχίων.
• Ανυπαρξία τίτλων ιδιοκτησίας και επομένως συνολική ανάγκη για τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κάθε γεωτεμαχίου.
• Πολύχρονη απουσία πολλών ιδιοκτητών στο εξωτερικό με συνέπεια να είναι δύσκολη η προσκόμιση πλήρους φακέλου προς το Κτηματολόγιο, χωρίς ελλείψεις.
• Αδυναμία να ανταπεξέλθουν οικονομικά οι ιδιοκτήτες των ακινήτων προς τις υποχρεώσεις τους, ώστε να προσκομιστεί πλήρης φάκελος προς το Κτηματολόγιο (Σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, αμοιβή μηχανικού ή δικηγόρου, πληρωμή παραβόλων προς την Κτηματολόγιο Α.Ε.).
• Ακόμα, στο μοναδικό Κτηματολογικό Γραφείο του νησιού που λειτουργεί έξω από το Αργοστόλι παρατηρείται συνωστισμός από το πρωί και προτείνεται από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να κλείνεται ραντεβού εντός του 2020 στα πλαίσια της «εμπρόθεσμης προσέλευσης».

Είναι προφανές ότι ο τεράστιος όγκος δουλειάς που προκύπτει από τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα ασφυκτικά χρονιά περιθώρια που τίθενται (συνολικά μόνο 6 μήνες), καθιστούν απολύτως αναγκαία την παράταση υποβολής δηλώσεων προς το Κτηματολόγιο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

• Να δοθεί παράταση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών ώστε να υποβληθούν άρτια και χωρίς λάθη οι δηλώσεις ιδιοκτησίας προς το Κτηματολόγιο;
• Να μειωθούν τα παράβολα που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι και μικροεπαγγελματίες;
• Για τους Δήμους και γενικότερα τους ΟΤΑ να ισχύσει ότι ακριβώς και για τους ιδιώτες ώστε να μην πληρώνουν ένα παράβολο ανά δικαίωμα και επιβαρύνονται οικονομικά, ειδικά σε μια περίοδο που η στρόφιγγα της

Χρηματοδότησης από το Κράτος προς τους ΟΤΑ έχει κλείσει;

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος


Πηγή