Ι.Σ. Πατρών – Ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Σταϊκούρα για εναρμόνιση ΦΠΑ του κλάδου διαγνωστικών στο 6%

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα για εναρμόνιση ΦΠΑ του κλάδου διαγνωστικών στο 6%, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών. Σε αυτήν αναφέρει:

"κ. Υπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε το clawback που εφαρμόζεται από τον ΕΟΠΥΥ στους ιατρούς που απασχολούνται στον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα είναι δυσθεώρητο και απειλεί σοβαρά τη βιωσιμότητα των δομών αυτών (διαγνωστικών εργαστηρίων, κλινικοεργαστηριακών ιατρών, πολυιατρείων και διαγνωστικών κέντρων).

Η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στον κλάδο είναι εξαιρετικά σοβαρή, αποτελώντας τροχοπέδη στις απαραίτητες προμήθειες αναλώσιμων αντιδραστηρίων και υπηρεσίες συντήρησης των ιατρικών μηχανημάτων που απαιτούνται για τη συνέχιση παροχής ποιοτικών υπηρεσίων υγείας.

Το φάρμακο ως δημόσιο αγαθό επιβαρύνεται με ΦΠΑ 6%.

Δεδομένου ότι η πρόληψη και η διάγνωση του πληθυσμού αποτελούν πολύτιμο δημόσιο αγαθό, ζητούμε την άμεση εναρμόνιση του ΦΠΑ των αναλώσιμων αντιδραστηρίων, των ιατρικών υλικών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο 6%, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο δυσθεώρητο ύψος του 24% ! και ενίοτε στο 13%. Το μέτρο αυτό θεωρείται άκρως απαραίτητο ως ανακούφιση στην επαπειλούμενη βιωσιμότητα του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα, το οποίο εξυπηρετεί το 90% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ".


Πηγή