Πάτρα: Mε επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» (φωτο)

Τιμητική εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Αχαϊας, η Ένωση Αποστράτων Στρατού Νομού Αχαΐας (ΕΑΑΣ) και οι Εκδόσεις «Ινφογνώμων» για τον Αχαιό ήρωα του πολέμου της Κύπρου, Λοχαγό Νικόλαο Κατούντα. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «Νικόλαος Κατούντας – Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» (Εκδόσεις «Ινφογνώμων»). Παρούσες ήταν η σύζυγος του Αχαιού ήρωα, Σταυρούλα Κατούντα, η κόρη του Σύλβια, και ο αδελφός του Γιάννης Κατούντας.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Πλάτωνας Μαρλαφέκας, εξέφρασε την χαρά του για την τιμητική εκδήλωση στον Αχαιό ήρωα που έδωσε την ζωή του για να υπερασπιστεί την Κερύνεια, μια πόλη που ίδρυσαν Αχαιοί πριν από 3.000 χρόνια.

Στην ομιλία του, ο εκδότης και συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης μίλησε για την γνωριμία του με την οικογένεια του Λοχαγού και την επιμονή τα μελών της να ερευνήσει πηγές και να γράψει για τον Αχαιό ήρωα. Αναφέρθηκε ακόμα στα γεγονότα του πολέμου που πρωταγωνίστησε ο Νικόλαος Κατούντας και στην απόφασή του να μείνει τελευταίος στο πεδίο της μάχης. Αίσθηση όμως προκάλεσε στο ακροατήριο και η αναφορά του κ. Καλεντερίδη σε πρόσωπα που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, σε αντίθεση με το Ν. Κατούντα, και επιβραβεύτηκαν μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα. «Αυτοί που έκαναν το πραξικόπημα δεν έμειναν τα κόκκαλά τους στην Κύπρο. Επέστρεψαν στην Ελλάδα. Δεν τους αφαιρέθηκε ο βαθμός, δεν τιμωρήθηκε κανένας τους. Ίσα-ίσα κάποιοι επιβραβεύτηκαν και πήραν τη σύνταξή τους χωρίς να έχουν καμία συνέπεια…».

Ο κ. Κωνσταντίνος Νάκας, Υποστράτηγος εν αποστρατεία και Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, σκιαγράφησε με γλαφυρότητα το προφίλ του Αχαιού ήρωα. Προηγουμένως, αναφέρθηκε στο πως γεννήθηκε η ιδέα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης. «Την 20η Νοεμβρίου μου τηλεφώνησε ο αγαπητός συνάδελφος και συγγραφέας κ. Σάββας Καλεντερίδης, με σκοπό να συνδιοργανώσουμε, ως ΕΑΑΣ μαζί με το Επιμελητήριο Αχαΐας και τις Εκδόσεις Ινφογνώμων, την παρουσίαση του βιβλίου “Νικόλαος Κατούντας–Ο Λεωνίδας της Κερύνειας”. Δεν δυσκολεύτηκα να αποδεχθώ την πρόσκληση.» ανέφερε καθώς όταν υπηρετούσε στην Κύπρο, είχε ακούσει για την ηρωική μορφή του. Μιλώντας για το βιβλίο επισήμανε ότι «σε καλεί να είσαι αντικειμενικός, επειδή αποτελεί μια συγκλονιστική και λεπτομερή περιγραφή όλων εκείνων των δραματικών ημερών, που έζησαν όσοι ενεπλάκησαν στα γεγονότα από 20 έως και 22 Ιουλίου 1974.».

Ο γιατρός Μιχάλης Κίτρου, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Αργυρό Αριστείο ανδρείας καθώς πολέμησε και τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της δεύτερης εισβολής στην Κύπρο, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχάσουμε και δεν ξεχνάμε. «Αυτό κάνουμε και εμείς εδώ σήμερα. Δεν ξεχνάμε τους ήρωές μας, αλλά ούτε και τους εφιάλτες. Υπήρξαν αξιωματικοί και οπλίτες το 1974 που γνώριζαν πάρα πολύ καλά την προδοσία και το σχέδιο για την παραχώρηση της Κύπρου. Για αυτό και δεν υπάκουσαν στις «υποδείξεις» και τις διαταγές για υποχώρηση και παραίτηση. Ο Νίκος Κατούντας ήταν ένας από αυτούς. Μαζί του ήταν και άλλοι που παρά τις διαταγές και τη γνώση ότι οι εφιάλτες ήταν πάνω από τα κεφάλια τους, δεν υπάκουσαν, δεν συμμορφώθηκαν…».

Με συγκίνηση μίλησαν για το Λοχαγό Νικόλαο Κατούντα, η κόρη του Αχαιού ήρωα Σύλβια Κατούντα και η σύζυγός του, Σταυρούλα. Αμφότερες τόνισαν ότι συνιστά ελάχιστη ηθική ικανοποίηση να αποδοθεί τιμή στο πρόσωπο του Ν. Κατούντα με την ονομασία μιας οδού ή την τοποθέτηση της προτομής του σε σημείο της πόλης, προκαλώντας το αυθόρμητο χειροκρότημα όσων βρίσκονταν στην αίθουσα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Μαρλαφέκας ανακοινώνοντας την απόφαση να δοθεί το όνομα του Λοχαγού Νικόλαου Κατούντα στη νέα αίθουσα που συνεδριάζει η Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Πάτρα: Mε επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Νικόλαος Κατούντας - Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» (φωτο) Πάτρα: Mε επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Νικόλαος Κατούντας - Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» (φωτο) Πάτρα: Mε επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Νικόλαος Κατούντας - Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» (φωτο)


Πηγή