Πύργος: «Λέξεις στο Φως» το Σάββατο στο Λάτσειο

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα του 1ου ορόφου του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου γίνεται η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αγγελικής Γιαννοπούλου: «Λέξεις στο Φως! Από τις επώδυνες ματαιώσεις στη βεβαιότητα της ελπίδας. Ωδή στο μεγαλείο της Ζωής!»

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Βαρουξή, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πύργου, το βιβλιοπωλείο Κορκολής, οι εκδόσεις «Αρμός».

Θα προλογίσει ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Χάρης Μικελόπουλος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν : η Νίκη Κατσιάπη, ο Χάρης Κανελλακόπουλος. Κείμενα του βιβλίου θα διαβάσει : η Νίκη Κατσιαδράμη. Θα συμμετάσχουν με τις μελωδίες τους : η Eιρήνη Παπαγεωργίου, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Τάσος Παπαγεωργίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συγγραφέα Αγγελική Γιαννοπούλου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κάθε είδους τέχνη εν προκειμένω η λογοτεχνική γραφή πάντα διαπραγματεύεται την αθανασία εν ζωή, μνημειώνει ζωντανή τη μνήμη, την ιστορία, συγκρατεί και συντηρεί ολόφρεσκο το νόημα και την αξία της ομορφιάς, του ιδανικού, του αγαθού. Δεν έχει σχέση με τις εφήμερες αντιλήψεις αλλά με την επικαιρότητα της αιωνιότητας στην κάθε μας στιγμή.

Κι είναι λέξεις.

Η συγγραφέας Αγγελική Γιαννοπούλου μίλησε στην εφημ. «Πατρίς» για το βιβλίο της « “Μουσική στο στόμα” λένε τις λέξεις αλλά και “πρόκες που καρφώνονται” και “αργυρές κλωστές δεμένες στα καμπανάκια των άστρων” κι “αρμαθιές από αντικλείδια για ν ανοίγουν πόρτες κλειστές σ’ ερημωμένα σπίτια” …

Έχουν ζωή έχουν δύναμη κι η δύναμή τους εμπεριέχεται στη μεγάλη αλήθεια: Οι λέξεις είναι επικοινωνία. Αγαπώ τις λέξεις είναι ο καθρέφτης της πραγματικότητάς μου που μεγενθύνεται ή συρρικνώνεται όπως οι σκέψεις, όπως οι πράξεις ανάλογα με την εποχή. Διανύουμε μια περίεργη εποχή πρέπει κανείς να είναι πολύ προσεκτικός όταν έχει να κάνει μαζί τους.

‘’Όποιοι παίζουν πονηρά με τις λέξεις, εύκολα τις κάνουν πάσης χρήσεως.’’ Υπάρχουν λέξεις που γεφυρώνουν, ισορροπούν μοναδικά τις αντιθέσεις, που υφαίνουν προσδοκίες, ελπίδες, χαρά. Με αυτές τις λέξεις θέλω να διατηρώ το δικαίωμά μου να αντιλαμβάνομαι τον κόσμο κατά έναν τρόπο διαφορετικό. Οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Για να συμβεί όμως αυτό πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να ειπωθούν. Όχι όμως μόνο να ειπωθούν αλλά και να πέσουν σε γόνιμο έδαφος ώστε να μετατραπούν σε κινητήρα δράσης.

Αυτό το βιβλίο εκφράζει μιαν εσωτερική ανάγκη να βάλω ένα εμπόδιο, να υψώσω έναν μικρό ξύλινο φράχτη στην αλγεινή πραγματικότητα, στο σκοτάδι της που όλο και απλωνόταν λες κι ήθελε να καταλάβει όλη την ύπαρξη. Κι όσο μου ήταν εφικτό αναζήτησα εντός μου το φως. Στην αρχή ήταν λιγοστό, μα ω! του θαύματος ακόμα και το φως ενός κεριού τι δύναμη έχει! Διαλύει τη σκοτεινιά, γεμίζει με θαλπωρή το χώρο, ζεσταίνει την καρδιά με ελπίδα. Γράφοντας λοιπόν συνειδητοποίησα πως λάτρευα το φως, το φως του ελληνικού ήλιου που καταυγάζει, το φως της ελπίδας, της προσδοκίας, της αληθινής αγάπης που υπάρχει, αν ήθελα σε αυτό να στηριχθώ».

«Λέξεις στο φως». Λέξεις με προσανατολισμό το φως, τη ζωή, την εσωτερική χαρά που είναι αποτέλεσμα του προσωπικού αγώνα.

Αν η ζωή είναι ένα ταξίδι, τότε είναι σίγουρα καλύτερα να ταξιδεύουμε προς το φως.

Τώρα και πάντα απαιτείται η δική μας ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία μιας πραγματικότητας που επιθυμούμε, που ονειρευόμαστε, που θέλουμε, που γι’ αυτήν φωνάζουμε, κραυγάζουμε ή σιωπούμε κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού μας. Στοχεύουμε στον καλύτερο κόσμο. Μέρος του είμαστε. Σάρκα από τη σάρκα του. Τα ίδια πάθη, τις ίδιες αγωνίες, τις ίδιες αδικίες ενός παράλογου υλισμού βιώνουμε. Βαθιά μέσα στο νου γεννιέται η προσδοκία για κάτι καλύτερο, ωφελιμότερο, δίκαιο. Tο φωτεινό κομμάτι της ύπαρξής μας αυτή είναι η αποστολή μας, ο προορισμός, αν θέλετε ο αρχικός και τελικός σκοπός. Η αναζήτηση του φωτός που περνά πάντα μέσα από τα σκοτάδια, νοηματοδοτεί τη ζωή.

Τι θέλει ο άνθρωπος; Κάτι να αγαπά, κάτι να μοχθεί, κάτι να προσδοκά, κάτι να ποθεί. Και τότε μόνο ακούει το τραγούδι της ζωής.

Η συγγραφέας

Η Αγγελική Γιαννοπούλου γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Σπούδασε ελληνική φιλολογία, ψυχολογία και ιστορία της τέχνης. Εργάστηκε ως καθηγήτρια φιλόλογος. Άρθρα της, δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα έχουν δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες: HomoUniversalis, ThessalonikiArt and Culture, Fractal, Με ανοιχτά βιβλία, AlfaVita.

Συμμετείχε στο συλλογικό έργο ανάμεσα σε 38 ποιητές με τίτλο:Θησαυροί της άμμου: Ποίηση της ελληνικής κρίσης (δίγλωσση έκδοση) το οποίο είχε εκδοθεί πριν από μερικούς μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες (SeaburnPublications), τώρα βρίσκεται στη διάθεση του ελληνικού κοινού από τις Εκδόσεις ΑΩ και αφιερώνεται, όπως γράφεται στην αρχή:[…] με συμπαράσταση, εκτίμηση και θαυμασμό στον Ελληνικό Λαό που τώρα αλλά και διά μέσου των αιώνων υπέφερε στερήσεις, αποκαλύπτοντας τη δύναμη και την απόφασή του να αντέξει μέσα από τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την τέχνη και την επιστήμη, τον χορό και τη μουσική, τη συντροφικότητα και τον ανθρωπισμό.

Από τις εκδόσεις Αρμός κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο «Λέξεις στο φως». Είναι παντρεμένη και έχει τρεις γιους.


Πηγή