Πύργος: Μοχλός ανάπτυξης για το τόπο το ελαιόλαδο


Επιτυχημένη η ημερίδα που έγινε στο θεματικό πάρκο Ξυστρή Πύργου από το σύλλογο γυναικείας επιχειρηματικότητας «Η Ολυμπιάδα»

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, ως μοχλός ανάπτυξης της Τοπικής Επιχειρηματικότητας και του Γαστρονομικού Τουρισμού», διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, Ανάπτυξης και Πολιτισμού «Η Ολυμπιάδα», σε συνεργασία με το Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο Ηλείας, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο διευθυντής της εταιρείας PARATUS Europe, Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Πιστοποιημένος Pro Olive Oil Expert κ. Γιάννη Καρβέλας. Επίσης στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση μίλησε ο δήμαρχος Πύργου κ. Παν. Αντωνακόπουλος, στελέχη του συλλόγου, καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς.

Σκοπός της εκδήλωσης εξάλλου ήταν να αφυπνιστούν οι κάτοικοι της περιοχής, στην έννοια της Επιχειρηματικότητας, όχι μόνο του Ελαιολάδου αλλά και όλων των αγροτικών προϊόντων, έχοντας έναυσμα το γεγονός ότι η Ηλεία είναι ένας αγροτικός και τουριστικός νομός, στον οποίο οφείλουμε και θέλουμε να δώσουμε νέες προοπτικές και προτάσεις για την γεωργική ανάπτυξη αλλά και μια προβολή του γαστρονομικού μας τουρισμού.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηλείας Διον. Καλαματιανός, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νικ. Κοροβέσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κώστας Νικολούτσος, αιρετοί, εκπρόσωποι επαγγελματιών, φορέων και συλλόγων και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Η πρόεδρος του συλλόγου γυναικείας επιχειρηματικότητας ανάπτυξης και πολιτισμού νομού Ηλείας « Η Ολυμπιάδα» Ιωάννα Λουρίδα από την πλευρά της ανέφερε τα εξής: «Θεωρώ ότι το λάδι και η ελιά επειδή είναι και επίκαιρο αυτή τη στιγμή λόγω της ελαιοκομικής περιόδου και ο κ. Καρβέλας είχε να μας πει πάρα πολλά όχι μόνο για την συγκομιδή όχι μόνο για την ανάπτυξη του δέντρου, αλλά και το πώς να προωθηθεί η ελιά και το λάδι μας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το οποίο είναι το διαμάντι της Ελλάδας. Πρέπει να το γνωρίζουμε όλοι οι έλληνες αυτό για να μπορέσουμε και να το προωθήσουμε».

Ο κεντρικός ομιλητής κ. Καρβέλας τόνισε ότι η ομιλία του αφορούσε την επιχειρηματικότητα, την γαστρονομία, το γαστρονομικό τουρισμό. “Ως παράδειγμα φέρνουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι το εθνικό μας προϊόν, πρέπει να μάθουμε και τις ορθές πρακτικές ώστε να βγάζουμε καλό προϊόν και πρέπει να μάθουμε και τους τρόπους πως αυτό θα γίνει ευρύτερα γνωστό, πως θα γίνει μοχλός ανάπτυξης επιχειρηματικότητας, όχι μόνο τοπικά αλλά και σε όλη την Ελλάδα” σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος τόνισε πως συμμετέχει το ΕΒΕ Ηλείας ως συνδιοργανωτής σε αυτή την προσπάθεια: «Το ελαιόλαδο όπως ξέρετε είναι βασικό προϊόν του τόπου μας, και βέβαια φέτος καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι είναι μία καλή χρονιά σε σχέση με πέρσι που είχαμε μία καταστροφική εικόνα για την οικονομία και την αγροτιά της Ηλείας. Φέτος όμως έχουμε πολύ υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έγινε μία ανάλυση του θέματος του ελαιολάδου τόσο ως επιχειρηματικό μέσο όσο και σαν σοβαρού παράγοντα της γαστρονομικής ταυτότητας της δικής μας. Ο κ. Καρβέλας είναι expert του είδους, γνωστός γευσιγνώστης στο θέμα του ελαιολάδου και όλα αυτά στοχεύουν στο να αποκτήσουμε κι εμείς μία γνώση των ειδικών χαρακτηριστικών, έτσι ώστε από τη θέση μας, να μπορέσουμε να προβάλουμε αυτό το πολύ σοβαρό προϊόν της Ηλείας. Πιστεύουμε ότι θα έχουμε κατά κάποιον τρόπο ένα όφελος, μέσα από την καλύτερη γνώση των προϊόντων μας. Κινούμαστε σε μία αγορά που συνεχώς γίνεται όλο και πιο απαιτητική, αλλά όσο κι εμείς είμαστε τόσο σαν καλλιεργητές όσο και σε καταναλωτές αλλά και σαν Ηλείοι γνώστες καλοί των προϊόντων του τόπου μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να βοηθήσουμε την οικονομία μας, μέσα από την αξιοποίηση αυτών των ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων που παράγουν προϊόντα όπως το ελαιόλαδο».

Τέλος ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι “…ως Δήμος ευχαρίστως ανταποκριθήκαμε στην πρόταση για συνδιοργάνωση εκ μέρους του συλλόγου γυναικείας επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι χρήσιμη. Οι γυναίκες βλέποντας την αγορά μέσα από το μάτι της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της γυναικείας πρωτοποριακής αντίληψης σε σχέση με ζητήματα διατροφής, πιστεύουμε ότι έχουν να συμβάλουν πάρα πολύ στην ανάπτυξη και ανάδειξη τοπικών προϊόντων, ένα από τα βασικότερα και πιο ποιοτικά βέβαια είναι το ελαιόλαδο”.

1 of 9


Πηγή