Το δάσος της Ζαρούχλας δίνει δυναμική στα χωριά της ορεινής Αιγιάλειας

Το δικό του δάσος απέκτησε ο δήμος Αιγιάλειας και σε στενή συνεργασία με το δασαρχείο, είναι έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας μελέτης, μέσα από την οποία θα αξιοποιήσει με κάθε τρόπο τη δασική έκταση.

Πρόκειται το δάσος της Ζαρούχλας, ένας χώρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς που αποτελεί ένα από τα πιο ωραία ορεινά σημεία του δήμου που έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, τουριστικής και όχι μόνο. Αν ο σχεδιασμός προχωρήσει με τις προβλέψεις που έχουν γίνει τότε η περιοχή γύρω από αυτό θα αποκτήσει ζωή και τα χωριά δυνατότητες για να αυξήσουν τον μόνιμο πληθυσμό τους.

Το αναπτυξιακό έργο που αποφάσισε να προχωρήσει το δημοτικό συμβούλιο αφορά μία ξεχασμένη μελέτη που μιλούσε για την αξιοποίηση του χώρου, έτσι ώστε να αναδειχθεί το σπάνιο φυσικό του περιβάλλον, αλλά και να δημιουργηθούν στην περιοχή θέσεις εργασίες, προσελκύοντας επισκέπτες, αναπτύσσοντας έτσι την τουριστική δυναμική του.

Μέσα στις πτυχές της αξιοποίησης της δασικής έκτασης θα είναι και το αναγκαστικό κόψιμο ορισμένων δέντρων για τον καθαρισμό του δάσους, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιών, αλλά και για την αναγέννηση του φυτικού υλικού με νέα δέντρα και με νέα βλάστηση που θα αναζωογονήσει το χώρο.

Μέσα από αυτό το έργο που ήδη έχει ψηφίσει ο δήμος Αιγιάλειας θα μπορεί τα ξύλα που κόβονται από τα δέντρα να τα δίνει στο εμπόριο και να αποκτά οικονομικά οφέλη που θα τα χρησιμοποιεί για τους σκοπούς που νομίζει, δίνοντας βάρος όμως κυρίως στα χωριά της περιοχής και στους κατοίκους τους που θέλουν να ζήσουν στον τόπο τους και να υπάρξουν τέτοιες προοπτικές και για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, η δασική αυτή έκταση έχει οριοθετηθεί στα 2.000 στρέμματα. Στην έκταση αυτή υπάρχουν ξύλα από μαύρη πεύκη που θεωρείται καλής ποιότητας ξύλο για την κατασκευή επίπλων, κάτι που σίγουρα μπορεί να προσελκύσει επιχειρήσεις και εταιρείες του χώρου.

Για τον σκοπό αυτό ο δήμος, πιθανότατα θα προχωρήσει στην επανασύσταση του παλιού υλοτομικού συνεταιρισμού Ζαρούχλας και θα απασχολήσει 20 περίπου οικογένειες ως εργαζόμενες, σε πρώτη φάση. Τα κέρδη, μάλιστα, θα είναι ανταποδοτικά προς τους κατοίκους της περιοχής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η η μεταφορά των ξύλων στο χώρο της δασικής έκτασης θα γίνεται παραδοσιακά με τα μουλάρια, αφού απαγορεύεται ρητά η χρήση οχημάτων.


Πηγή