“Τρέχει” ομαλά και αποτελεσματικά το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” στην Πάτρα

Μόνο δικαιωμένος μπορεί να αισθάνεται ο Κοινωνικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων από την επιλογή και τον δρόμο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει στο θέμα του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι".

Παρά τις ενστάσεις και τις φωνές της αντιπολίτευσης το πρόγραμμα εφαρμόζεται στον δήμο της Πάτρας χωρίς να υπάρχουν προβλήματα, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τα άτομα που εξυπηρετεί. Σε αντίθεση με άλλους δήμους του νομού που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες και κατά συνέπεια υπάρχουν θέματα ως προς την λειτουργία και την υλοποίηση του.

Ο Κοινωνικός Οργανισμός έχει επιλέξει να πληρώνει τους εργαζόμενους απευθείας από το αποθεματικό του ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν παρουσιαστεί σημαντικά προβλήματα στην χρηματοδότηση που τρέχει από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" οργώνουν τις γειτονιές, τις συνοικίες και τις περιοχές της Πάτρας προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν σε καθημερινή βάση τα άτομα που έχει διαπιστωθεί ότι έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Το "Βοήθεια στο Σπίτι" αποτέλεσε πριν από μερικές ημέρες πεδίο αντιπαράθεσης για την αντιπολίτευση και τις παρατάξεις της που με κοινή ανακοίνωση κατηγόρησαν τη διοίκηση του οργανισμού ότι συρρικνώνει το πρόγραμμα και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες του.

Όμως σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού Θόδωρο Τουλγαρίδη ο ενιαίος κανονισμός λειτουργίας όχι μόνο δεν κάνει κάτι τέτοιο, αλλά αντίθετα προασπίζεται το πρόγραμμα και το κατοχυρώνει, μακριά από τις τυχόν επιδιώξεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πολλές εκ των οποίων έχουν μπει μπροστά για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της φτώχειας και του προσφυγικού.

Ο ενιαίος κανονισμός λειτουργίας, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τουλγαρίδη και την απόφαση του προεδρείου, δίνει την δυνατότητα στο πρόγραμμα για να εξυπηρετήσει ακόμα περισσότερα περιστατικά, για να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κάθε περιοχή της πόλης, αλλά και για την συχνότερη παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους του.

Παράλληλα θέτει ενιαία κριτήρια για όλους του πολίτες, χωρίς διαφοροποιήσεις και ανισότητες, με ίσα διακαιώματα, ασχέτως της περιοχής διαμονής τους. Αποτελεί έτσι ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του όλου προγράμματος.

Κρατική χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις εργασίας

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" απασχολεί 16 συνολικά εργαζόμενους που δέχονται την βοήθεια και την ενίσχυση των εργαζομένων των κοινωφελών προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, όταν αυτά είναι σε ισχύ.

Οι εργαζόμενοι έχουν σύμβαση ορισμένου χρόνου που ανανεώνεται εδώ και 15 περίπου έτη κάθε χρόνο, ενώ ο δήμος έχει ζητήσει την χρηματοδότηση του προγράμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα με την λειτουργία του τα επόμενα χρόνια αλλά και να απασχολεί μόνιμες θέσεις εργασίας.

Το "Βοήθεια στο Σπίτι" θεωρείται πλέον μία από τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες του Κοινωνικού Οργανισμού και του δήμου. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο αριθμός των ατόμων που εξυπηρετεί κυμαίνονται μεταξύ των 350 και 400 κάθε μήνα.


Πηγή