Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα – Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών

Χιλιάδες κόσμου πέρασαν από την Παρασκευή το πρωί έως και την Κυριακή το απόγευμα από τον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, παίρνοντας ενεργά μέρος στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν από την μητρόπολη Πατρών για την εορτή του Πολιούχου.

Ο κόσμος, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, ξεπέρασε κατά προσέγγιση τους 40.000, ενώ ένα σημαντικό μέρος του όγκου αυτού, δεν ήταν μόνο από την Πάτρα, αλλά προερχόταν από διάφορες περιοχές της χώρας, στην Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κεντρική Βόρεια Ελλάδα, έχοντας έρθει στην αχαϊκή πρωτεύουσα για να προσκυνήσει την Τίμια Κάρα και την εικόνα του Πρωτοκλήτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ανήμερα του Αγίου Ανδρέα κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο κεντρικός ναός ήταν κατάμεστος και με δυσκολία μπορούσε κάποιος να κατορθώσει να μπει μέσα.

Μιλάμε για έναν από τους μεγαλύτερους ναούς σε χωρητικότητα των Βαλκανίων. Κατάμεστος από κόσμο ήταν όμως και ο παλιός ναός του Αγίου Ανδρέα, με δεκάδες πιστούς, αλλά και προσκυνητές, να εισέρχονται σε αυτόν για να προσκυνήσουν και να δουν από κοντά την αρχιτεκτονική μιας εκκλησίας ξεχωριστής και ιδιαίτερης.

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κόσμου, Πατρινών και επισκεπτών για την λιτανεία που που ακολούθησε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, με χιλιάδες πιστούς να παρακολουθούν από κοντά στους δρόμους της πόλης, τους μαθητές, τους συλλόγους, αλλά και τους εθελοντές που συμμετείχαν στο όλο τελετουργικό.

To καμπαναριό του Αγίου Ανδρέα στην εορτή του Πολιούχου

Σε γενικές γραμμές η γιορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα ήταν υπέρλαμπρη και ήρθε για να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει αυτή η πόλη στο θέμα του θρησκευτικού τουρισμού.

Μια μορφή τουρισμού που επιβάλει την τουριστική αξιοποίηση του ναού του Αγίου Ανδρέα, αλλά και των υπέροχων εκκλησιαστικών κτιρίων που υπάρχουν σε αυτή την πόλη, έχοντας το καθένα πίσω του την δική του ιστορία, κρύβοντας και ένα ξεχωριστό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Μέχρι ώρας η πολιτεία (κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση) δεν έχει καταλάβει ή δεν έχει θελήσει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ότι έχει γίνει προέρχεται από την τοπική εκκλησία και από την Ιερά Μητρόπολη, με ενέργειες που σχετίζονται με την βαθιά σκέψη και τον οραματισμό για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής μας παράδοσης που έχει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών Υπέρλαμπρη η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα - Χιλιάδες πιστών και προσκυνητών


Πηγή