Έλος Αγυιάς – Ένας οικολογικός θησαυρός της Πάτρας γίνεται προσβάσιμος και επισκέψιμος

Βρήκε τον ανάδοχο του το έργο της ανάπλασης και της αξιοποίησης του Έλους της Αγυιάς και πλέον μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Σύμφωνα με τα όσα μάθαμε η δημοπρασία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο ανάδοχος βγήκε μέσα από τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί και έτσι εφόσον δεν υπάρξει κάποια ένσταση από τους υπόλοιπους που διεκδίκησαν το έργο, μέχρι τον Φεβρουάριο του νέου έτους θα έχουν πέσει οι υπογραφές της συμφωνίας για να ξεκινήσουν οι εργασίες και οι παρεμβάσεις.

Πρόκειται για ένα έργο που θα κάνει προσβάσιμο και επισκέψιμο έναν από τους οικολογικούς θησαυρούς της Πάτρας που μέχρι σήμερα λίγοι από εμάς γνωρίζαμε, παρά μόνο ξέρουμε από απόσταση.

Το Έλος της Αγυιάς είναι ένας σπάνιας αξίας οικολογικός τόπος που βρίσκεται μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το αστικό κέντρο της πόλης, κάτι που λίγο έλειψε να του στοιχίσει την καταστροφή του, την περίοδο της οικοδομικής ανάπτυξης που η Πάτρα αστικοποιούταν ολοκληρωτικά.

Είναι ένας τόπος που έχει τον δικό του κόσμο, τον οποίο συνθέτουν ζωντανοί και φυτικοί οργανισμοί που αξίζει κανείς να ερευνήσει και να δει από κοντά, αλλά και ένας χώρος που προσφέρεται για περιπάτους και άθληση μέσα στην φύση.

Το έργο αυτό θα δώσει την δυνατότητα στους Πατρινούς, αλλά και στους επισκέπτες της Πάτρας, όχι μόνο να έχουν μία πρόσβαση σε αυτόν τον οικολογικό θησαυρό της πόλης, αλλά και να παρατηρήσουν από κοντά την φύση και το εσωτερικό αυτού του κόσμου, μέσα από τα παρατηρητήρια που θα στηθούν σε διάφορα σημεία του.

Η αξιοποίηση του Έλους της Αγυιάς θα του δώσει την δυναμική για να εξελιχθεί ίσως σε ένα εκπαιδευτικό πάρκο, με επισκέπτες μαθητές και σχολεία. Είναι ένα μέρος που θα δώσει στην Πάτρα την ευκαιρία να αποκτήσει μία μορφή εναλλακτικού τουρισμού, μη έχοντας μέχρι τώρα κάποια τέτοια δυναμική. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο των εργασιών θα είναι ήπιας μορφής, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του μέρους και η σημαντική οικολογική του αξία.

Στην μελέτη που έχει καταρτιστεί περιλαμβάνονται πεζογέφυρες, αναβαθμισμένοι πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομος, διαδρομές για μαζική άθληση και περίπατο, εγκατάσταση παγκακιών, οργανωμένες θέσεις για πικ νικ, κιόσκια με θέα το έλος, παρατηρητήρια της άγριας φύσης, παρατηρητήριο μέσα στο έλος, στέγαστρα πληροφόρησης και κέντρο οικολογικής ευαισθητοποίησης. Είναι ένα έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 3.000.000 ευρώ.


Πηγή