Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας: Άδεια από αίμα τα ψυγεία του


Κωνσταντίνα Πανέτα – Κωνσταντακοπούλου : «Έχουμε γίνει ζητιάνοι … ζητώντας από παντού αίμα» – Υπήρξε ανταπόκριση στην έκκληση για αίμα «0 αρνητικό» για νεαρή γυναίκα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Πύργου

Άδεια από αίμα είναι αυτή την εποχή τα ψυγεία του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, με αποτέλεσμα οι ιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος αιμοδοσίας να … υπερβάλουν εαυτό, για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες που είναι σχεδόν καθημερινές.

Όπως τόνισε χθες η κα. Κωνσταντίνα Πανέτα – Κωνσταντακοπούλου, Συντονίστρια – Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, το 2019, αν και είχαμε αύξηση στις εσωτερικές αιμοληψίες (δηλαδή μέσα στο Νοσοκομείο), αλλά και μείωση στις εξωτερικές, υπήρξε συνολικά έλλειμμα γύρω στις 1250 μονάδες, που ανάγκασε το τμήμα να … ζητιανέψει μονάδες αίματος από άλλα νοσοκομεία της Ελλάδας.

Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια, αφού πρόβλημα με την έλλειψη αίματος έχουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Ιδίως αυτή την περίοδο και μέχρι τα τέλη Μαρτίου…

Η κα. Κωνσταντίνα Πανέτα – Κωνσταντακοπούλου τόνισε χαρακτηριστικά για την έλλειψη αίματος.

«Το 2019 έχουμε αύξηση στις εσωτερικές αιμοληψίες και μείωση στις εξωτερικές. Δηλαδή πήραμε περισσότερα αίματα στο νοσοκομείο και λιγότερα εκτός αυτού, σε σχέση πάντα με το 2018. Όμως οι ανάγκες που έχουμε σε αίματα είναι πάρα πολλές, αφού μέσα στο 2019 χρειαστήκαμε 3.625 αίματα και πήραμε μόνο 2.491. Δηλαδή υπάρχει μια έλλειψη γύρω στις 1250 μονάδες. Αυτές τις καλύπτουμε από άλλα νοσοκομεία, δηλαδή ζητάμε βοήθεια από τα άλλα νοσοκομεία της χώρας, από το ΕΚΕΑ και αυτό είναι λίγο δύσκολο για μας, γιατί κάθε μέρα είμαστε … ζητιάνοι, αφού ζητιανεύουμε αίμα. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, να βοηθήσει η πολιτεία την αιμοδοσία με προσωπικό, με γιατρούς, για να μπορεί να λειτουργεί κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα. Και φυσικά και τα Σάββατα και τις Κυριακές. Πράγμα που μέχρι τώρα δεν μπορούμε να το πετύχουμε, αφού είμαστε μόνο δυο γιατροί, κάνουμε τις εφημερίες μας και δεν μπορούμε να είμαστε 30 μέρες το μήνα πρωί – απόγευμα στην αιμοδοσία. Έτσι χάνουμε αιμοδότες».

Τώρα όσον αφορά την έκκληση που έγινε για την άμεση συγκέντρωση αίματος ομάδας «0 αρνητικό» για νεαρή γυναίκα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Πύργου η κα Πανέτα δήλωσε πως υπήρξε ανταπόκριση.

«Από χθες που έγινε η ανάρτηση στο face book και έχει γίνει γνωστό σε όλους η ανάγκη για αίμα για την κοπέλα, και έχουν αρχίσει να έρχονται κάποιοι για να δώσουν αίμα».

Τέλος σε ερώτηση μας τι θα γίνει αν παρουσιαστούν και άλλα επείγοντα περιστατικά ήταν μάλλον απογοητευτική η απάντησή της.

«Έχουμε ζητήσει 0 αρνητικό από όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας και δεν υπάρχει πουθενά, σε κανένα. Να φανταστείτε πως στο Ρίο χθες είχαν μόνο ένα 0 αρνητικό, για όλους τους αρρώστους και όλα τα περιστατικά. Άρα δεν έχουμε μόνο εμείς πρόβλημα, αλλά όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας. Αυτή την περίοδο, από τον Γενάρη, μέχρι τον Μάρτη, όπου περιμένουμε να περάσουν λίγο οι ιώσεις, και να αρχίσουν περισσότερο οι αιμοδοσίες, και κυρίως οι αιμοδοσίες των σχολείων, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα. Αυτή την στιγμή έχουμε μεγάλο θέμα και σε 0 θετικό και σε 0 αρνητικό, ενώ γενικώς τα ψυγεία μας είναι άδεια και σε Β και σε Α. Τώρα ο κόσμος κοιτάζει τις ελιές του, εμείς όμως πρέπει να καλύψουμε τους αρρώστους και θα δούμε πως θα πάει».


Πηγή