Γραφείο Εθελοντισμού Δ. Πύργου: Η πρώτη αιμοδοσία για το 2020!


Με ενθαρρυντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες στο Λάτσειο δημοτικό μέγαρο Πύργου η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε το Γραφείο Εθελοντισμού του δήμου Πύργου σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου. Για πάνω από 3 ώρες αρκετοί πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν αίμα, συνεισφέροντας στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν αυτή την εποχή στο νοσοκομείο Πύργου, καθώς και στην δημιουργία Τράπεζας αίματος του δήμου Πύργου..

Από τις 10 το πρωί έως και μετά τη 1 το μεσημέρι στην είσοδο του Λάτσειου, που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στην αιμοδοσία που αποτέλεσε την αρχή για την προσπάθεια που θα καταβάλλει εφεξής το Γραφείο Εθελοντισμού του δήμου Πύργου…

Ο υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού του δήμου Πύργου Γιάννης Πλεμμένος δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ πως «Ο δήμος έχει αποφασίσει να διοργανώνονται αιμοδοσίες κάθε εξάμηνο έτσι ώστε να υπάρχει μια Τράπεζα Αίματος για τις ανάγκες των δημοτών, όταν χρειάζεται.

Φυσικά κάτι τέτοιο απαιτεί και χρόνο και πολλούς εθελοντές που θα έχουν την διάθεση να αφιερώσουν μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο τους για να δώσουν αίμα.

Ως δήμος θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους συλλόγους και τους εθελοντές, είναι κάτι που έχει τονίσει ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, παρέχοντας ότι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουμε την αιμοδοσία.

Σήμερα κάναμε μια αρχή, θα ακολουθήσουν κι άλλα πράγματα στη συνέχεια για να υποστηρίξουμε τους στόχους μας και να στηρίξουμε τις ανάγκες και του νοσοκομείου Πύργου».

«Οριακά καλύπτονται οι ανάγκες»

Επιβλέπουσα στη χθεσινή αιμοδοσία ήταν η Συντονίστρια Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κα Κωνσταντίνα Πανέττα – Κωνσταντακοπούλου που τόνισε πως «Συμμετέχουμε για μια ακόμα φορά στην προσπάθεια που γίνεται για την διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα να καλύπτουμε τις ανάγκες των ασθενών στο νοσοκομείο του Πύργου.

Ο κόσμος συμμετέχει και έρχεται να αιμοδοτήσει όπως και στο προ ημερών κάλεσμα μας για αίμα μηδέν αρνητικό.

Δεν αρκεί μόνο αυτό αφού θα πρέπει να έχουμε συχνότερη ροή εθελοντών-αιμοδοτών για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις τεράστιες ανάγκες σε αίμα που έχει το νοσοκομείο μας. Είμαστε κάθε ημέρα οριακά… να μην μας τύχει κάθε ημέρα κάτι σοβαρό διότι υπάρχουν πιθανότητες να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Συνήθως έχουμε βοήθεια και από άλλα νοσοκομεία αλλά αυτή τη χρονική περίοδο επειδή αντιμετωπίζουν κι αυτά πρόβλημα η θέση μας είναι δυσχερής. Πιστεύω ότι το κίνητρο για να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες είναι να υπάρξει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες της αιμοδοσίας κάτι που έως τώρα το Κράτος δεν έχει καταφέρει.

Επίσης πρέπει οι υπηρεσίες να στελεχωθούν με προσωπικό ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ολοήμερης προσφοράς από τους εθελοντές κι όχι μόνο κάποιες ώρες της ημέρας. Δεν γίνεται πχ να έρχεται κάποιος από 50 χιλιόμετρα μακριά και να μην μπορεί να αιμοδοτήσει… θα το κάνει 1-2 φορές, μετά θα σταματήσει.

Το υπουργείο τώρα κάνει μια προσπάθεια συγκεντροποιήσης των αιμάτων απ` όλη την Ελλάδα και μετά να τα μοιράζει στα νοσοκομεία όλης της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ξεκινάμε τώρα κάτι που στο εξωτερικό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Χρειάζεται προσπάθεια…».


Πηγή