Γ. Λυμπέρης: «Η τελετή της αφής δεν είναι μια απλή λογοτεχνική εκδήλωση…»


ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Γ. ΛΥΜΠΕΡΗΣ

«Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας…»

Ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, για το θέμα της χρηματοδότησης της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχ. Ολυμπία από την ΚΕΔΕ, διεμήνυσε κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο δήμαρχος Ήλιδας και επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Λυμπέρης.

«Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας ώστε Ήλιδα και Ολυμπία να βρουν τη θέση τους σύμφωνα με τις αξίες που χιλιετίες τώρα έχουν μεταδώσει σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ήλιδας.

Ο κ. Λυμπέρης παραχώρησε τη συνέντευξη με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο «εγκαινιάζει» την έναρξη της ενημέρωσης των πολιτών της Ηλείας για τα ζητήματα που θα τίθενται στην ΚΕΔΕ, αναφερόμενος και σε άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν στους δήμους γενικότερα, πέραν, βέβαια, της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, όπως την χρηματοδότηση των δήμων από το Κράτος και την εκπόνηση μικροζωνικών μελετών και για την Ηλεία για την καλύτερη προστασία από τους σεισμούς.

Παγκόσμιο γεγονός… όχι λογοτεχνική εκδήλωση

«Η τελετή της Αφής δεν είναι μια λογοτεχνική εκδήλωση. Είναι ένα παγκόσμιο γεγονός και όλοι εμείς στην ΚΕΔΕ θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να το αντιμετωπίσουμε αναλόγως…», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην παρέμβασή του και στην επιμονή να τεθεί και πάλι το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, ώστε να μην μείνει η χρηματοδότηση των 5.000 ευρώ, αλλά να αυξηθεί κατά πολύ, για να καλύψει σε έναν βαθμό τις ανάγκες μιας τελετής παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

«Ήταν ένα θέμα που το είχαμε «σηκώσει» με τον Αλέξη Καστρινό και το 2015 είχαμε καταφέρει η ΚΕΔΕ να λάβει σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία ήταν συνδιοργανωτήςμε τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και να τη χρηματοδοτήσει με το ποσό των 50.000 ευρώ. Ως πρόεδρος τότε της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού είχα αξιολογήσει όλες τις πολιτιστικές δράσεις της χώρας για να υπάρχει ταξινόμηση με βάση την εμβέλεια της κάθε μιας ξεχωριστά, είχα χαρακτηρίσει κορωνίδα όλων την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Από τότε είχαμε ταχθεί στο πλευρό του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας να μεταφέρει την έδρα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από τη Γενεύη στο νομό μας. Τότε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ είχε συνεδριάσει στην Αρχαία Ολυμπία ενώ είχε προηγηθεί συνεδρίαση της επιτροπής Πολιτισμού. Είχαμε προτείνει να έρθουν στην Ηλεία όλοι οι πρόεδροι των ΠΕΔ και των πρωτευουσών της Χώρας, ώστε η ΚΕΔΕ να πάρει υπό την αιγίδα της όλη την παγκοσμίου ενδιαφέροντος, εκδήλωση. Αυτάεπανέλαβα και στην συνεδρίαση της Τετάρτης και εξανέστη όταν άκουσα την πρόταση του προεδρείου για χρηματοδότηση με το ποσό των 5.000 χιλιάδων ευρώ.

Είπα πως η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας δεν είναι μια απλή λογοτεχνική ή άλλη τέτοιου είδους εκδήλωση ανά την Ελλάδα και σε ένδειξη διαμαρτυρίας μάλιστα καταψήφισα μια χορηγία 1.000 ή 2.000 ευρώ μιας άλλης εκδήλωσης. Μετά τις αντιδράσεις μου, πήρα τη διαβεβαίωση του αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ πως το όλο θέμα θα επανέλθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου».

Μικροζωνικές μελέτες για σεισμογενείς νομούς…

Εν τω μεταξύ, ένα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ήταν το νέο νομοσχέδιο που έχει τεθεί προς διαβούλευση και αφορά στην Πολιτική Προστασία. Ο κ. Λυμπέρης επεσήμανε χθες ότι το νέο αυτό νομοσχέδιο έχει θετικά σημεία και λύνει αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία αποτελούσαν τροχοπέδη στην πολιτική προστασία.

«Εμείς ως παράταξη κάναμε τις προτάσεις μας, οι οποίες θα σταλούν στον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να συζητηθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου. Έθεσα το θέμα των μικροζωνικών μελετών που αφορά άμεσα την Ηλεία, ένα σεισμογενή νομό. Οι συγκεκριμένες μελέτες θα δημιουργήσουν τοπογραφικά δεδομένα για να μπορούμε, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, να αντιμετωπίσουμε τυχόν ζημίες. Οι μελέτες δίνουν στοιχεία για την οικοδόμηση του νομού μας, αφού θα μάθουμε που είναι τα σαθρά και που τα σκληρά εδάφη. Το θέμα των μικροζωνικών μελετών είναι σοβαρό και όπως είπαμε με τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας κ Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και τον καθηγητή κ. Θύμιο Λέκκα, όλα θα εξειδικευτούν και θα επανέλθουμε στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ», τόνισε.

Εκτός κρατικού
προϋπολογισμού…οι δήμοι

Εκτός του κρατικού προϋπολογισμού παραμένουν οι δήμοι, θέμα που απασχόλησε επίσης την συνεδρίαση, με την μείωση των χρηματοδοτήσεων από το Κεντρικό Κράτος (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ) να φτάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΕΔΕ στο 60%.

«Τώρα που υποτίθεται, όπως έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και αυτή που τώρα κυβερνά τον τόπο, πως η οικονομία αποκαθίσταται, δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι στον τρόπο χρηματοδότησης των δήμων. Μια από τα ίδια και αυτός ο προϋπολογισμός, ενώ παράλληλα ζητείται από τους δήμους να συμμετάσχουν ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας. Η απόφαση που πήραμε είναι να συναντηθούμε με τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών παρουσία του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και να ζητήσουμε την άρση της αδικίας προς τους δήμους. Μετά τη συνάντηση, η οποία θα οριστεί σύντομα, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει εκ νέου με βάση τα νέα δεδομένα και θα λάβει ανάλογες αποφάσεις», επεσήμανε ο δήμαρχος Ήλιδας.

Το θέμα της συγκρότησης των 18 επιτροπών της ΚΕΔΕ αναβλήθηκε μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των αποζημιώσεων των μελών τους.


Πηγή