ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

O εορτασμός του Πανεπιστημίου Πατρών για τους Τρεις Ιεράρχες και την Ημέρα των Γραμμάτων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18.00, στην Αίθουσα Τελετών «Οδυσσέας Ελύτης» του Πανεπιστημίου Πατρών (κτίριο Διοίκησης). Την εκδήλωση θα προσφωνήσει η Πρύτανις, Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο τιμώμενο Ίδρυμα «Choose Life» και στο Κέντρο Ενημέρωσης και προσέλκυσης εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών «ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή». Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Καθηγητή Αιματολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη και γνωριμία Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών του «ΚΕΔΜΟΠ – Χάρισε Ζωή» με τον Λήπτη του Μοσχεύματος.

Επίσης, θα απονεμηθούν τιμητικές πλακέτες και διπλώματα στα μέλη ΔΕΠ που αφυπηρέτησαν το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, 2018-19, ως αναγνώριση της μακρόχρονης προσφοράς τους στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του Ιδρύματός μας και «Φοιτητικά Βραβεία Αριστείας», που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα, σε αριστεύσαντες αποφοίτους του Πανεπιστημίου μας το ακαδημαϊκό έτος 2018-19.

Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με διάλεξη από τον κ. Αθανάσιο Κυριαζή, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), με θέμα: «Η Έρευνα και η Καινοτομία, ως βασικά συστατικά της ελληνικής κουλτούρας και προϋποθέσεις της Ανάπτυξης».

Το πλήρες πρόγραμμα και η πρόσκληση της εκδήλωσης, έχουν αναρτηθεί στο: https://www.upatras.gr/el/node/9005

«ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ»

Το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι οργανώνει για 11η συνεχή χρονιά τη δραστηριότητα «Ημέρες γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών» με τον τίτλο: «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο». Πρωταρχικός μας στόχος είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους μαθητές μας, να γνωρίσουν από κοντά το Πανεπιστήμιο και να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους για τη διεύρυνση των γνώσεών τους και την ευαισθητοποίησή τους στο χώρο της έρευνας. Ταυτόχρονα, στόχος αυτής της ενέργειας είναι η επαφή και η γνωστοποίηση του έργου και των δραστηριοτήτων του Ιδρύματός μας στο κοινωνικό σύνολο.

Με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν, καλούμε τα Σχολεία της Περιφέρειας να προγραμματίσουν τις επισκέψεις τους στις Ακαδημαϊκές μονάδες του Πανεπιστημίου Πατρών από 3 Μαρτίου έως 10 Απριλίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών http://www.upatras.gr/el/node/6649 και να επικοινωνούν με το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Δ/νσης Εκπαίδευσης και Έρευνας (τηλ. 2610 996630, 2610 969046, Φαξ: 2610 996665, email: dee@upatras.gr).

ΕΝΔΟΡΑΜΑ 2019

Για δωδέκατη χρονιά θα πραγματοποιηθεί, από 24 έως 25 Ιανουαρίου 2020 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, το «ΕΝΔΟΡΑΜΑ’19» με θέμα: «Ενδοκρινολογία, Διαβητολογία, Μεταβολισμός». Η διημερίδα καλύπτει όλα τα γνωστικά πεδία της Ενδοκρινολογίας και χαρακτηρίζεται από την παρουσίαση των πλέον ενδιαφερόντων άρθρων που δημοσιεύτηκαν στη διεθνή βιβλιογραφία τη χρονιά που πέρασε, με κριτήρια την κλινική εφαρμογή, αλλά και την ερευνητική παραγωγή της γνώσης.

Εφέτος, το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΟΡΑΜΑ αφιερώνει τη θεματική του σε ένα σιδηροδρομικό ταξίδι. Με οδηγό τις φωτογραφίες του Σωτήρη Πέτρου και όχημα το τρένο που οραματίστηκε ο Τρικούπης στα τέλη του 19ου αιώνα, θα περιπλανηθούμε στην πελοποννησιακή γη. Στην Τελετή Έναρξης (Παρασκευή, 24/1/2020, ώρα 20.00) μέσα από κείμενα, ποίηση, μουσική και προβολές θα μιλήσουμε για ταξίδια, σταθμούς, γέφυρες και αποβάθρες, ενώ στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας, με τους σταθμούς της Πελοποννήσου που έχουν πλέον περάσει στην ιστορία… Κάποιοι από αυτούς είναι ιδιαίτερα εμβληματικοί, μερικοί ερειπωμένοι, άλλοι σιωπηλοί και ξεχασμένοι, όλοι, όμως, μας μεταφέρουν στο κλίμα και την αισθητική του πρώτου μητροπολιτικού σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. H είσοδος στο «Πολιτιστικό Ενδόραμα» είναι ελεύθερη για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.synedra.org/?section=4755&language=el_GR&itemid4601=4763&detail4601=1

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΣΤΟ ΜΕΤ

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας και ο Γαλλικός Επιστημονικός φορέας Afelia για τη διάδοση του Επιστημονικού Πολιτισμού, διοργανώνουν έκθεση με θέμα: «Το Ηλιακό μας Σύστημα», στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, από 20 Φεβρουαρίου-30 Απριλίου 2020. Η έκθεση έχει σχεδιαστεί και παραχωρηθεί από τον Γαλλικό Επιστημονικό φορέα Afelia, για τη διάδοση του Επιστημονικού Πολιτισμού. Μέσα από 25 αφίσες η έκθεση παρουσιάζει το Ηλιακό Σύστημα και ξεδιπλώνει τα μυστικά του, ενώ εμπλουτίζεται με υλικό και δημιουργίες από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης προγραμματίζονται εκπαιδευτικές δράσεις για ομάδες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προσφέρονται 4 ειδικά σχεδιασμένες δράσεις για τις αντίστοιχες βαθμίδες: Νηπιαγωγείο, Α και Β Δημοτικού, Γ και Δ Δημοτικού, Ε και ΣΤ Δημοτικού, και Γυμνάσιο και Λύκειο. Η συμμετοχή στις Εκπαιδευτικές Δράσεις του ΜΕΤ είναι δωρεάν. Το Μουσείο είναι ανοιχτό στο κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή (9.00 -14.00), εκτός από τις επίσημες αργίες και είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Για πληροφορίες ή/και ραντεβού σχετικά με τις εκπαιδευτικές δράσεις των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορείτε να επικοινωνήσετε με το προσωπικό του Μουσείου στα: Τηλ. 2610 969973, 969972,996732 – Email: stmuseum@upatras.gr.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Το Τμήμα Νοσηλευτικής και οι εκπρόσωποι προπτυχιακών φοιτητών Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνουν Σεμινάριο Κλινικών Δεξιοτήτων με σκοπό την εκμάθηση τεσσάρων κλινικών δεξιοτήτων (Καθετηριασμός ουροδόχου κύστης, Φλεβοκέντηση – Αιμοληψία, Ρινογαστρική διασωλήνωση, Τραχειοβρογχικές Αναρροφήσεις). Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα εργαστήρια του Νέου κτιρίου Νοσηλευτικής (ισόγειο κτίριο – Κουκούλι), στις 22 και 23 Φεβρουαρίου 2020. Το σεμινάριο αφορά φοιτητές των Σχολών Αποκατάστασης Επιστημών Υγείας (εκτός των φοιτητών Νοσηλευτικής) και Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών. Οι φοιτητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd2sq0JTly2p16bozFrcJwM10C9zFlKypJTJrPRpDcXeRJrFw/viewform

HARVARD SUMMER PROGRAM IN NAFPLIO AND THESSALONIKI (GREECE) 2020

To Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard προσκαλεί μέλη ΔΕΠ, από τις βαθμίδες του Λέκτορος και του Επίκουρου Καθηγητή, καθώς και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ), που κατέχει διδακτορικό τίτλο, της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη δύο (2) ερευνητικών υποτροφιών στο πλαίσιο του Θερινού Προγράμματος του Πανεπιστημίου στην Ελλάδα (CHS – CCS Fellowships in HarvardSummer Program in Greece, 2020).

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (CHS) ιδρύθηκε το 1961, με σκοπό τη μελέτη και την ευρύτερη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού. Υπάγεται διοικητικά και επιστημονικά στο Πανεπιστήμιο Harvard και εδρεύει στην Ουάσιγκτον. Το 2008 το CHS εγκαινίασε στο Ναύπλιο ένα ομόλογο Κέντρο, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ) Ελλάδος. Το Harvard Summer Program in Nafplio and Thessaloniki (Greece) είναι το αρχαιότερο και ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα Study Abroad του Harvard. Προσφέρει σεμινάρια Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Επιστημών σε προπτυχιακούς φοιτητές του Harvard και άλλων πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα του 2020 θα διεξαχθεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 2 Αυγούστου, στο Ναύπλιο και τη Θεσσαλονίκη. Η συναφής ερευνητική υποτροφία καθιερώθηκε το 2008 και απευθύνεται έκτοτε σε συνεργαζόμενα πανεπιστήμια. Εφέτος προκηρύσσεται για πέμπτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο, σε Σχολές Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε τους συνδέσμους:https://greece.chs.harvard.edu/chsccsfellowships, https://www.upatras.gr/el/node/8994

Disclaimer:

Οι απόψεις του ιστολογίου δεν συμπίπτουν απαραίτητα με το περιεχόμενο του άρθρου.


Πηγή

  • Δημοσιεύτηκε:

    24 Ιανουαρίου 2020

  • Κατηγορίες:

    Κοινωνία