Καλαματιανός: Μόλις έξι μήνες μετά, οι μάσκες έχουν ήδη πέσει!

Άρθρο του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύση Καλαματιανού

Συμπληρώνοντας έξι μήνες στην εξουσία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποκαλύψει το πραγματικό της πρόσωπο. Οι προεκλογικές της δεσμεύσεις καταρρίπτονται με τρόπο εμφατικό. Είναι ανακόλουθη, εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και συνειδητά εξυπηρετεί λίγους και ισχυρούς φίλους της, έναντι του κοινωνικού συνόλου της χώρας.

Για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, που τόσο πολύ αξίζει την πρόοδο και την προκοπή, μέσα σε 6 μήνες η ΝΔ επιλέγει να ακυρώσει τα έργα υποδομών και ανάπτυξης που υλοποιούνταν ή είχαν δρομολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα:

  • Αναστέλλει την εξέλιξη των εργασιών για τον δρόμο Πύργος–Πάτρα. Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η αμφίβολη πλέον ολοκλήρωσή του φαίνεται να μετατίθεται για το 2027 και μετά.
  • Υπονομεύει τον σχεδιασμό της διέλευσης του σιδηροδρόμου από την Πάτρα και την επαναλειτουργία του στην Ηλεία.
  • Ακυρώνει την λειτουργία του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο.
  • Καθυστερεί την έναρξη των εργασιών στον Καϊάφα, έργο για το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε κονδύλια ύψους 17 εκατομμυρίων.

Δεν είναι όμως μόνο η Ηλεία που στενάζει. Εκατομμύρια συμπολίτες μας νοιώθουν καθημερινά ποιες είναι οι πολιτικές επιλογές της ΝΔ και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο:

  • Στέρησε το κοινωνικό μέρισμα σε πάνω από 3 εκατομμύρια δικαιούχους, επειδή επέλεξε – επιπλέον της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 260.000.000 € που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ – να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες, όπως για αυτές άνω του 1.000.000 €.
  • Ακυρώνει την προεκλογική της δέσμευση σχετικά με τον κατώτατο μισθό, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι καμία αύξηση του δεν θα συντελεστεί σε βάθος τριετίας, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε κατά 11% !
  • Υποβάθμισε την λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατέστησε σχεδόν αδύνατη την προσφυγή στην διαιτησία, συνδυασμός που οδηγεί σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Προεκλογικά η ΝΔ υποσχόταν πολλές και καλά αμειβόμενες δουλειές για όλους. Τώρα διευκολύνει τις απολύσεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την μείωση των μισθών.
  • Καταργεί τη μόνιμη, σταθερή και ετησίως καταβαλλόμενη 13η σύνταξη, που επανάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και επιστήμονες, κατά τουλάχιστον 25 € μηνιαίως, σε αντίθεση με την υπόσχεση για μείωση εισφορών.
  • Αύξησε τα τιμολόγια του ρεύματος και ιδιαίτερα αυτά των αγροτών.

Και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής όμως, η πραγματικότητα απέχει πολύ από την προεκλογική τους ρητορική.

  • Μετεκλογικά αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι πατριωτική και εθνικά επωφελής, ενώ λίγους μήνες πριν εναντιωνόντουσαν διχάζοντας τον ελληνικό λαό για ψηφοθηρικούς λόγους. Τώρα που η Τουρκία προκαλεί, όλοι αναγνωρίζουν την αξία της συμφωνίας, με τα στελέχη της ΝΔ να δηλώνουν ότι όχι μόνο θα την τηρήσουν, αλλά θα την τιμήσουν.
  • Επίσης, μετά από μήνες καθυστέρησης και παθητικής στάσης απέναντί στις πρωτοβουλίες της Τουρκίας, ακολουθούν την ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέρος της οποίας ήταν και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, το Δεκέμβρη του 2018.

Σχετικά με το προσφυγικό, η ΝΔ ισχυριζόταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ευθυνόταν για την έλευση των προσφύγων ενώ μετεκλογικά αναγνώρισαν ότι οι λόγοι που το προκαλούν είναι γεωπολιτικοί, ομολογώντας ότι αδυνατούν να το διαχειριστούν.

Τέλος η ΝΔ, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα «τακτοποίησης» κομματικών στελεχών, ανεξαρτήτως προσόντων και πτυχίων. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις του Διοικητή της ΕΥΠ, του Υφυπουργού Εξωτερικών, του Διοικητή Νοσοκομείου Καρδίτσας, οι οποίοι στερούνταν τα τυπικά προσόντα, με τον τελευταίο να αποκαλύπτει ότι ήρθε σε προεκλογική συμφωνία «παράδοσης» ψήφων στην ΝΔ προκειμένου να διοριστεί στην θέση αυτή.

Η ψεύτικη ρητορική της κυβέρνησης της ΝΔ περί αριστείας, εντιμότητας και αξιοκρατίας καταρρίπτεται με πάταγο, προκειμένου να τακτοποιήσουν τους «δικούς τους» σε ένα αλισβερίσι εξυπηρετήσεων.

  • Προστατεύουν τα τραπεζικά στελέχη που έδωσαν τα θαλασσοδάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τις αυτεπάγγελτες διώξεις των εισαγγελέων.
  • Αποδεσμεύουν την περιουσία όσων ελέγχονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πέραν του 18μήνου.

Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι με την επιστροφή της ΝΔ στην διακυβέρνηση επανέρχονται οι επιλογές και οι πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Επιστρέφει η διαπλοκή και η διαφθορά, η προκλητική ενίσχυση των λίγων και ισχυρών και η απομείωση δικαιωμάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κοινωνία έχει δικαίωμα και υποχρέωση να σταθεί απέναντι και να διεκδικήσει όσα αδιαμφησβήτητα της ανήκουν. Για ένα δίκαιο κράτος, μια ικανή διακυβέρνηση, ένα μέλλον ευοίωνο για όλους.


Πηγή