Πλατεία Γεωργίου: Μοντέρνα, χωρίς πράσινο – Τα σχέδια για την καρδιά της Πάτρας!

300.000 ευρώ είναι το κονδύλι που προβλέπει ο τεχνικός προϋπολογισμός του δήμου για τα έργα συντήρησης και βελτίωσης της πλατείας Γεωργίου, η εικόνα της οποίας κατά κοινή ομολογία πρέπει να αλλάξει, έτσι ώστε να αναδείξει την Πάτρα.

Άλλωστε, είναι η κεντρική πλατεία της Πάτρας και η πιο ιστορική, μια πλατεία που έχει μέσα της ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης, σημεία αναφοράς, όπως τα συντριβάνια με τα μπρούτζινα λιοντάρια, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και τα νεοκλασικά, τα λίγα που έχουν απομείνει, περιμετρικά της.

Είναι αρκετοί που διαφωνούν με την εικόνα της πλατείας, όταν από το 2006 και μετά, προχώρησε σε ριζική αναδιαμόρφωση και πήρε αυτό το μοντέρνο και σύγχρονο ύφος που όμως κατά πολλούς έχει αλλοιώσει τον χαρακτήρα της.

Αυτό που τους έχει πειράξει αρκετά είναι τα δέντρα που υπήρχαν και ξεριζώθηκαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε μια σκιά για τους θαμώνες και τους διαβάτες.

Η πλατεία Γεωργίου έχει γίνει έτσι μία πλατεία χωρίς πράσινο. Ακόμα όμως και τα δέντρα που έχουν απομείνει περιμετρικά της λιγοστεύουν και σίγουρα δεν αλλάζουν την γενική εικόνα.

Οι πίδακες που είχαν τοποθετηθεί αρχικά για να πετούν νερό, λειτούργησαν για λίγο, στη θέση τους δεν έχει μπει κάτι που να δώσει ένα άλλο ύφος ή μία άλλη αισθητική στην πλατεία, με αποτέλεσμα η κεντρική πλατεία της Πάτρας να είναι άχαρη και τσιμεντένια.

Σύμφωνα όμως με την δημοτική αρχή το πρόβλημα της πλατείας δεν έχει να κάνει με τα δέντρα ή την έλλειψη πρασίνου. Η πλατεία Γεωργίου είναι ένας χώρος σπουδαίων συγκεντρώσεων της πόλης, εκεί γίνονται οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις, πολιτιστικές, καρναβαλικές, ακόμα και πολιτικές.

Είναι μία μοντέρνα πλατεία, μια πλατεία μεγαλουπόλεως και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό, μην αλλοιώνοντας τον σύγχρονο χαρακτήρα της. Τι σημαίνει αυτό; Στην μελέτη που έχει γίνει για τις εργασίες συντήρησης και τις παρεμβάσεις, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την φύτευση δέντρων.

Η πλατεία έτσι θα παραμείνει στο ίδιο στυλ, μοντέρνα, αλλά χωρίς πράσινο. Αντίθετα, προβλέπεται η αλλαγή των παγκακιών, ο καθαρισμός των δαπέδων, η κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης, η αποκατάσταση των μαρμάρων που έχουν φθαρεί σε διάφορα σημεία της, η αντικατάσταση των σχαρών, η βελτίωση των σημείων στους κάδους απορριμμάτων γύρω από την πλατεία, η συντήρηση των συντριβανιών, η επανατοποθέτηση μεταλλικών μπαρών και δεκάδες ακόμα εργασίες που θα δώσουν μία φρέσκια πνοή σε μια πλατεία, η εικόνα της οποίας έτσι όπως είναι σήμερα, είναι μάλλον γερασμένη.

Ωστόσο το ύφος της δεν αλλάζει. Απλώς οι εργασίες θα έχουν να κάνουν με την συντήρηση της και την βελτίωση της εικόνας της.


Πηγή