Τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Ηπείρου παραμένουν οξυμένα

ΕΝΩΣΗ-ΙΑΤΡΩΝ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ-ΗΠΕΙΡΟΥ.jpg

Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Φιλιατών.

Το Νοσοκομείο υπολειτουργεί και λειτουργεί μόνο γιατί το εναπομείναν υγειονομικό προσωπικό, μετά τις νόμιμες μεταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών σε άλλες υγειονομικές υπηρεσίες (Κ.Υ. και Νοσοκομεία ) καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Οι προκηρύξεις θέσεων έχουν παγώσει επ’ αόριστον. Σε καθεστώς συρρίκνωσης οι περισσότερες κλινικές λειτουργούν με 2 εως 3 γιατρούς για να καλύψουν 31 ημέρες το μήνα (π.χ. παθολογική κλινική) .Το αναισθησιολογικό λειτουργεί με δύο μόνο γιατρούς για να γίνονται τα χειρουργεία (;;)

Το ακτινολογικό χτύπησε κόκκινο κυριολεκτικά με ένα μόνο γιατρό να απομένει. Για κάλυψη κάποιων ενεργών εφημεριών έρχονται γιατροί από άλλες υγειονομικές μονάδες (ΚΥ και πρώην ΙΚΑ )

Από το Νοέμβριο δεν υπάρχει αξονικός. Ο νέος αξονικός είναι εκτός λειτουργίας από διμήνου λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης του προσωπικού και μη έκδοσης ακόμη της άδειας λειτουργίας του.

Η Διοίκηση ακολουθεί πιστά την πολιτική της κυβέρνηση ( ακόμη μεγαλύτερη μείωση κονδυλίων ) καλύπτοντας τα κενά με ημίμετρα.

Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας

Και εδώ τραγικές ελλείψεις, απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας με ένα (1) ασθενοφόρο έτοιμο να μεταφέρει σε άλλα νοσοκομεία τα περιστατικά. Οι κλινικές που έμειναν και οι γιατροί σε αυτές πραγματοποιούν υπεράριθμες εφημερίες πέραν του νόμου και των δυνάμεων τους για να τις κρατήσουν ανοικτές. Κάποιοι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ο βουλευτής του Νομού υπόσχεται 11 θέσεις μόνιμων γιατρών για να καλυφθούν τα κενά αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι. Είχαν προκηρυχτεί 1 νεφρολόγος, 1 παθολόγος, 1 βιοπαθολόγος, 1 γυναικολόγος, 1 ψυχίατρος σύνολο 6 θέσεις. Η προκήρυξη σταμάτησε λόγω εκλογών και κατόπιν πιέσεων των εργαζομένων αρχίζουν πάλι από την αρχή, αντί να συνεχίσουν και προσθέτουν και 5 θέσεις ακόμη, 1 παθολόγο, 1 ορθοπεδικό, 1 χειρουργό, 1 ουρολόγο και 1 αναισθησιολόγο. Από τις παραπάνω θέσεις που προκηρύσσονται φαίνονται και οι ελλείψεις και τα κενά που έχει το νοσοκομείο σε ιατρικό προσωπικό. Δήθεν λειτουργεί το νέο νοσοκομείο στα χαρτιά και όχι στην πραγματικότητα. Οι μόνοι γιατροί που υπάρχουν είναι οι επικουρικοί και αγροτικοί. Επιπλέον από το υπάρχον προσωπικό αποχωρούν άλλοι 4 μόνιμοι ιατροί το 2020 ( ένας καρδιολόγος με απόσπαση, ένας ορθοπεδικός με απόλυση και δύο με σύνταξη) επίσης και ένας καρδιολόγος που αποχώρησε αναζητώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε άλλο νοσοκομείο. Από τις 45 προβλεπόμενες θέσεις ιατρικού προσωπικού παραμένουν κενές οι 27 και από τις 127 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού οι 35 είναι κενές.

Όλα τα ανωτέρω οδηγούν στα σχέδια της κυβέρνησης για νοσοκομεία με ΣΔΙΤ.

Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας

Στο ήδη μειωμένο προσωπικό, που βιώνει την υπερεφημέρευση με τη μορφή του «εντέλλεσθε» προσθέτουν με το καθεστώς του «εντέλλεσθε» μετακινήσεις γιατρών στο Νοσοκομείο της Λευκάδας. Τα Εντέλλεσθε οδηγούν τους γιατρούς σε παραίτηση . συγκεκριμένα ο επικουρικός αναισθησιολόγος παραιτήθηκε πριν καλά καλά διορισθεί γιατί μετακινήθηκε για εφημερίες στο νοσοκομείο της Λευκάδας. Η Γενική Ιατρός από το ΚΥ Φιλιππιάδας παραιτήθηκε για παρόμοιους λόγους. Η τακτική μετακίνησης ιατρών από το Νοσοκομείο της Πρέβεζας στο Νοσοκομείο της Λευκάδας διαταράσσει περαιτέρω την λειτουργία των τμημάτων υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου στους κατοίκους της περιοχής.

Οι εναπομείναντες γιατροί συνεχίζουν να παλεύουν για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας του προσωπικού και αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.

Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»

Αποτελεί μείζον πρόβλημα η τεράστια έλλειψη στο Νοσοκομείο σε ειδικευόμενους ιατρούς που εδώ και χρόνια το καταγράφει η ΕΙΝΗ. Αντί λοιπόν να δοθούν κίνητρα και να βρεθούν τρόποι να υπάρξουν ειδικευόμενοι η λύση δόθηκε με ημίμετρα από τον απερχόμενο διοικητή και με απόσπαση 10 Αγροτικών ιατρών από τα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία προκειμένου να καλυφθούν θέσεις ειδικευόμενων με Αγροτικούς γιατρούς , χωρίς ειδίκευση . Το καθεστώς αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει και ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου.

Η εφημερία με αγροτικό ιατρό είναι επικίνδυνη και επισφαλής και κάποιο πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη.

Καθώς αρκετοί αγροτικοί και Γενικοί γιατροί των ΚΥ προσφέρουν υπηρεσίες στο ΠΓΝΙ και στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα η εγκατάλειψη της υπαίθρου είναι εμφανής και οι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών διαμαρτύρονται ότι έχουν πάνω από μήνα να δουν γιατρό στην περιοχή τους.

Γενικό Νοσοκομείο Άρτας

Συνεχίζεται η ίδια κατάσταση. Το Ακτινολογικό στο Νοσοκομείο της Άρτας λειτουργεί με τη Διευθύντρια, έναν επικουρικό και κατά καιρούς με απόσπαση από το ΙΚΑ. Οι θέσεις αν και προκηρύσσονται παραμένουν άγονες, λόγω των προβλημάτων δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κάλυψη.

Δεν υπάρχει Νεφρολόγος και η χειρουργική κλινική κινδυνεύει να μείνει χωρίς γιατρό λόγω συνταξιοδότησης

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Συνεχίζουν τα προβλήματα έλλειψης ιατρών στα ΤΕΠ και οι θέσεις που είχαν προκηρυχτεί προκηρύσσονται από την αρχή και θα καθυστερήσουν. Έτσι τα προβλήματα κάλυψης των ΤΕΠ θα συνεχίσουν. Τμήματα και κλινικές λειτουργούν με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων ή γενικούς γιατρούς σε εφημέρευση. Όταν ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο παραμένει με κλινικές χωρίς ειδικευόμενους την ίδια ώρα που αναβαθμίζεται επιχειρηματικά από τις κυβερνήσεις υγείας γίνεται αντιληπτό ότι η συνολική παροχή υγείας υποβαθμίζεται και η ιατρική εκπαίδευση υστερεί, έτσι ώστε να γίνεται …παραμύθι η μεγάλη ανάπτυξη. Απλά ενισχύεται και επεκτείνεται η κατεύθυνση για να λειτουργήσει σαν επιχείρηση με τη μορφή ΝΠΙΔ, με τμήματα υποβαθμισμένα και τμήματα με ακμάζουσα κερδοφορία για την επιχείρηση ΠΓΝΙ.

Το ΔΣ της ΕΙΝΗ


Πηγή