Το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για τη νέα χρονιά

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας εύχεται στους εργαζόμενους της πόλης μας, ευτυχισμένο και αγωνιστικό το 2020 με υγεία και δύναμη στους αγώνες που έρχονται και σε ανακοίνωση αναφέρει:

"Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους όλων των κλάδων και χώρων δουλειάς που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Χαιρετίζουμε, όλους όσους κινητοποιήθηκαν ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιές, τους συναδέλφους μας στην Τράπεζα Πειραιώς, τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ που βρίσκονται σε απεργία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, τους εργαζόμενους στα εργοτάξια της ΕΡΓΟΣΕ που κέρδισαν τα δεδουλευμένα τους μετά από πολυήμερη απεργία, όλους όσους σήμερα δίνουν τη μάχη μαζί με τα ζωντανά σωματεία τους σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το 2019 κλιμακώθηκε από τη κυβέρνηση της ΝΔ η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με αιχμή τη νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Μαζί με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής η ΝΔ προσπαθεί σήμερα, να βάλει χέρι στις διαδηλώσεις και να περιορίσει τους λαϊκούς αγώνες για να κάνει ανενόχλητη τη δουλειά της μαζί με την εργοδοσία. Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο! Το οργανωμένο κίνημα και τα συνδικάτα δε θα ζητούν άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουν απέναντι τους.

Αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή το άθλιο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Στο επίκεντρο της επίθεσης που προετοιμάζει η ΝΔ, είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διατήρηση των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης και οι συντάξεις φτωχοκομείου στο πλαίσιο μόνο της "εθνικής εγγυημένης σύνταξης". Το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων θα εκτιναχτεί, με στόχο τα δισ. ευρώ που είναι χρήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών και των συνταξιούχων, να περάσουν στα γεράκια της ιδιωτικής ασφάλισης.

Το μεγάλο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης μας αφορά όλους. Από τους νέους εργαζόμενους ως τους συνταξιούχους. Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το δικαίωμα στη σύνταξη. Αφορά την προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την Υγεία – Πρόνοια, αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες ΕΒΕ, συνολικά όλο τον εργαζόμενο λαό.

Βρισκόμαστε σε αγωνιστική επιφυλακή και ετοιμότητα, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε το νέο έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, αγωνιστικό κάλεσμα για την οργάνωση της πάλης και την προετοιμασία ενός μεγάλου απεργιακού μετώπου με αιχμή τον αγώνα για τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση κόντρα στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κανένας εφησυχασμός σήμερα για τις επικίνδυνες εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο. Κανένας εφησυχασμός για την κλιμάκωση της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Η επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα που επιδιώκει η ΝΔ, η πιθανή μεταφορά πυρηνικών όπλων στον Άραξο, περιπλέκει παραπέρα την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή και είναι προκλητικά τα κυβερνητικά κόλπα πως οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις θα μας προστατεύσουν. Στην πράξη έχει αποδειχθεί πως οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία και την ασφάλεια της χώρας μας. Αντίθετα την μετατρέπουν σε ορμητήριο πολέμου και επεμβάσεων για την προώθηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα γίνεται "μαγνήτης" πιθανών επιθέσεων. Το έδαφος της Ελλάδας γίνεται από την μια στόχος, από την άλλη μια μηχανή πολέμου και θανάτου για τους λαούς της γειτονιάς μας.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, με την εποπτεία των ΗΠΑ, για τον αγωγό "East Med", που προορίζεται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον έναν ή τον άλλο ενεργειακό αγωγό, για λογαριασμό μεγάλων οικονομικών ομίλων, ούτε απέφερε ούτε θα αποφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους. Ωφελημένοι θα βγουν οι μεγάλοι όμιλοι που θα εμπλακούν στην κατασκευή και στη διαχείριση του αγωγού. Ο λαός, που πληρώνει ήδη πολλά ενεργειακά "χαράτσια", θα συνεχίσει να βιώνει την ενεργειακή φτώχεια, να χρυσοπληρώνει για τις ανάγκες του.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το 2020 το Εργατικό Κέντρο Πάτρας θα είναι ξανά στην πρώτη γραμμή του αγώνα, θα ηγηθεί της προετοιμασίας ενός μεγάλου απεργιακού μετώπου ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, θα στηρίζει κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους και χώρους δουλειάς. Άλλωστε, το έκανε πράξη όλη τη χρονιά που πέρασε, στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε και το 2020.

Τέτοιο Εργατικό Κέντρο έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι της πόλης μας και τα σωματεία τους. Μόνο ένα τέτοιο Εργατικό Κέντρο μπορεί σήμερα να ηγηθεί των αγώνων της εργατικής τάξης της πόλης μας, κόντρα στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Εργατικό Κέντρο συμπαραστάτη, μπροστάρη στους αγώνες και όχι μηχανισμό παζαρέματος των δικαιωμάτων τους, φίλο των εργοδοτών, όπως ήταν όλα τα χρόνια της κρίσης.

Οι εργαζόμενοι σήμερα χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα, να αξιοποιήσουν την πολύτιμη πείρα που απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια και να απομονώσουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που θέλει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο, να είναι το δεξί χέρι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών. Είναι όλοι αυτοί που έχουν κάτσει τόσα χρόνια στο σβέρκο της εργατικής τάξης της χώρας μας ξεπουλώντας τους μισθούς και τα δικαιώματα μας, με αντάλλαγμα την παραμονή τους στις καρέκλες τους. Γι’ αυτό και δεν παραιτούνται σήμερα από την προσπάθεια να βάλουν πάλι στο χέρι το ΕΚ Πάτρας, να το οδηγήσουν σε περιπέτειες με τη βλέψη να είναι ξανά το εργαλείο τους στην πόλη μας, έτσι ακριβώς όπως το είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Καμία εμπιστοσύνη σε τέτοιες δυνάμεις. Οι εργαζόμενοι της Πάτρας τους γνωρίζουν από πρώτο χέρι, γι’ αυτό και τους πέταξαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα για ενότητα και συσπείρωση σε όλους τους εργαζόμενους, δίπλα στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στα σωματεία τους, τα ζωντανά, αγωνιστικά συνδικάτα που μπορούν σήμερα να αποτελέσουν πυρήνες αντίστασης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Με αγωνιστική αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε με συνέπεια να βρεθούμε ξανά στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

Ευτυχισμένο και Αγωνιστικό το 2020!"


Πηγή