Υδραίου: Μεταφορά ή σκουπίδια στους δρόμους – Λέσσης: Μας έχουν στοχοποιήσει

meropi-idraiou-dimos-kerkiras-horz-696x464.jpg

Μεγάλη ένταση εκ νέου στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας. Αποχώρησαν Λέσσης-Ανδριώτης για λόγους αξιοπρέπειας. – Υδραίου: «Διαβεβαιώνω ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Το κόστος της μεταφοράς θα καλυφθεί από τα υφιστάμενα ανταποδοτικά τέλη»

Νέα συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, και εκ νέου υπήρξαν εντάσεις.

Τούτη τη φορά, μάλιστα, η ένταση ξεκίνησε από νωρίς. Με τον Κώστα Λέσση να μην αποδέχεται την εισήγηση αναφορικά με την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη (σ.σ. αναφέρει, μεταξύ άλλων, τις αντιδράσεις των Λευκιμμιωτών για τον εκεί ΧΥΤΑ/Υ ως έναν από τους λόγους που κατά παρέκκλιση του ΠΕΣΔΑ πρέπει να υπάρξει η μεταφορά εκτός Κέρκυρας). Αφού, ο Δήμαρχος Νότου την χαρακτήρισε ως απαράδεκτη, υποστηρίζοντας ότι προσβάλλει τους κατοίκους της περιοχής του και προειδοποίησε πως θα συμβουλευτικό νομικό για να κάνει περαιτέρω ενέργειες. Ενώ, στη συνέχεια, αυτός αλλά και ο Αντιδήμαρχος Νότου Σωκράτης Ανδριώτης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

Λέσσης: Έχω δεχτεί πιέσεις, εχουν στοχοποιήσει εμένα και το δήμο νότιας Κέρκυρας

Ακολούθως, το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Λέσσης μιλώντας στο Corfu TV δήλωσε ότι «είμαι ανυπότακτος. Έχω δεχτεί πιέσεις από Κυβερνητικούς παράγοντες να ακολουθώ μια γραμμή ήπια και μου ζητούν να συνεργαστώ. Εγώ θέλω να συνεργαστώ αλλά όχι να υποταχτώ. Σήμερα εγκρίθηκε απευθείας ανάθεση σε ένα μεγάλο ποσό. Και επειδή πήρε απόφαση το Δ.Σ. είναι και νόμιμη; Εγώ δεν συμφωνώ με τέτοιες λογικές μετά από 30 χρόνια ασχολίας μου με την Αυτοδιοίκηση. Θέλανε απλά έναν υποταγμένο Δήμαρχο. Έχω απειληθεί πολιτικά. Δεν ήμουν επιλογή τους, δεν θέλω τον ΧΥΤΑ και έχουν στοχοποιήσει τον Δήμο και έμενα. Εγώ πάντως λέω ότι παρόλο τον πόλεμο που έχω δεχτεί είμαι έτοιμος να συνεργαστώ».

Υδραίου: Υπάρχουν δύο λύσεις, η μεταφορά δεν θα αυξήσει στα δημοτικά τέλη

Από τη μεριά της, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου εξέδωσε ανακοίνωση, σχετική με το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων.

Όπως εξηγεί η κ. Υδραίου, η μεταφορά αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη λύση για να αποφύγει η Κέρκυρα τις εφιαλτικές εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος, ενώ, ξεκαθάρισε ότι το κόστος της δεν θα επιβαρύνει τους κατοίκους του νησιού αφού, όπως τονίζει, αυτό θα καλυφθεί από τα υφιστάμενα ανταποδοτικά τέλη.

Συνολικά, η δήλωση της κ. Υδραίου έχει ως εξής:

«Η μεταφορά των απορριμμάτων αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη και εναλλακτική λύση για να μην ξαναζήσει η Κέρκυρα εφιαλτικές εικόνες με τα σκουπίδια στους δρόμους.
Μας αφορά όλους, αφορά και τους 4 δήμους του νομού, αφορά όλους τους πολίτες της Κέρκυρας, των Διαποντίων Νήσων και των Παξών, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.
Προφανώς επειδή η μεταφορά των απορριμμάτων, συνδέθηκε με τη δική μου επιμονή και προσπάθεια, κάποιοι δεν αισθάνονται άνετα.
Ευτυχώς η πλειοψηφία των μελών του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και στηρίζουν το συμφέρον όλων των Δήμων και των συμπολιτών μας.
Πάει πολύ όμως να επιχειρούν να βυθίσουν και πάλι την Κέρκυρα στον εφιάλτη των σκουπιδιών, να αρνούνται ουσιαστικά τη λύση της μεταφοράς.
Γιατί χωρίς να είναι έτοιμο ακόμα το εργοστάσιο και χωρίς να είναι ακόμα σε πλήρη εφαρμογή τα προγράμματα ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, υπάρχουν δύο επιλογές: ή να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για τη μεταφορά ή να βλέπουμε τα σκουπίδια στους δρόμους του νησιού.
Δεν θα τους περάσει, η Κέρκυρα ήρθε η ώρα να αναπνεύσει. Προχωράμε τη διαδικασία για τη μεταφορά των απορριμμάτων.
Με την Κέρκυρα και την υγεία των πολιτών δεν παίζουμε.
Ως Δήμαρχος Κερκυραίων και Διαποντίων Νήσων μπορώ να διαβεβαιώσω κατηγορηματικά τους δημότες μου, ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων θα καλυφθεί από τα υφιστάμενα ανταποδοτικά τέλη.
Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω τους πολίτες ότι τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του νέου εργοστασίου είναι έτοιμα και εστάλησαν για τον τελικό έλεγχο. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση πιθανόν και μέσα στον Ιανουάριο..
Προχωράμε γρήγορα, η Κέρκυρα προχωρά μπροστά. Προσπερνά αυτούς που θέλουν να την κρατήσουν στο χθες.»