Η Εκκίνηση για τεχνικό πρόγραμμα & προϋπολογισμό

Κείμενο της παράταξης του Λ. Μαρκάτη για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Το κείμενο

Την Τρίτη 18/02/19 πραγματοποιήθηκε διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων, στο οποίο συζητήθηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα κι ο Προϋπολογισμός του έτους 2020. Πρέπει να τονίσουμε ότι και τα δύο θέματα ήταν δεδομένο ότι θα περάσουν ακόμα και αν καταψηφίζονταν από το Δ.Σ. γιατί μετά την καλοκαιρινή τροπολογία του κ. Θεοδωρικάκου που στόχο είχε την ακύρωση της απλής αναλογικής στην πράξη, η μόνη περίπτωση να μην περάσουν θα ήταν η κατάθεση και υπερψήφιση τους από την αντιπολίτευση με την προϋπόθεση ότι ήταν εγκεκριμένα από τις υπηρεσίες του Δήμου. Είναι κατανοητό, ότι με αυτά τα δεδομένα οι κορυφαίες συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, έχουν μετατραπεί σε καρικατούρες πολιτικών διαδικασιών όπου απλώς καταγράφονται οι θέσεις τον παρατάξεων, χωρίς στην ουσία να μετράει η ψήφος τους αλλοιώνοντας κατάφορα την θέληση του εκλογικού σώματος, όπως αυτό προέκυψε στις εκλογές της 26ης Μάιου 2019.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα ακολουθεί την πεπατημένη, χωρίς κάποια ουσιαστική τομή σε σχέση με αυτά των προηγούμενων χρόνων, όπου η υλοποίηση του έφθανε το 10-15%. Στην ερώτηση του Επικεφαλής της παράταξης μας κ. Μαρκάτη στον αντιδήμαρχο κ. Καλόγερο πως περιμένει να αυξήσει την υλοποίηση του προγράμματος της στιγμή που η τεχνική υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη με μόλις 16 μηχανικούς οι οποίοι πρέπει να απαντήσουν σε πάνω από χίλια τεχνικά αιτήματα που έχουν απευθυνθεί στο Δήμο, που πρέπει να τρέξουν Ευρωπαϊκά προγράμματα, να στηρίξουν τα έργα των Δήμων Βορρά και Νότου και να φέρουν εις πέρας το τιτάνιο έργο της μεταφοράς των απορριμμάτων σε συνδυασμό με την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης, η αποστομωτική απάντηση ήταν ότι η υπηρεσία θα δουλέψει ως ομάδα και θα δοθούν νέοι υπολογιστές στους μηχανικούς. Η επιβεβαίωση για την ουτοπία εκτέλεσης του συγκεκριμένου προγράμματος ήρθε από την Δήμαρχο η οποία στην καταληκτική της ομιλία, δήλωσε ότι αν κατορθωθεί να υλοποιηθεί το 50% του προγράμματος, θα πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία της Δημοτικής Αρχής. Εάν στα παραπάνω προστεθεί η αγνόηση των Τεχνικών Προγραμμάτων που κατέθεσαν τα Τοπικά Συμβούλια και η απουσία μεγάλων έργων σε φιλολαϊκή κατεύθυνση για εμάς η καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος ήταν μονόδρομος.
Ο Προϋπολογισμός άρρηκτα συνδεδεμένος με το Τεχνικό Πρόγραμμα, ήταν ισοσκελισμένος στο πλαίσιο της μνημονιακής πραγματικότητας που βιώνει σχεδόν μία δεκαετία η χώρα μας, με το 30% των εσόδων να θεωρούνται επισφαλή και να περιλαμβάνονται σε αυτόν πάνω από 100 απευθείας αναθέσεις, σπάζοντας κάθε ρεκόρ σε σχέση με αυτούς των προηγούμενων ετών. Η παράταξη μας στηλίτευσε και πάλι την απουσία φιλολαϊκής κατεύθυνσης που θα άξιζε να υπερψηφιστεί, ακόμα και σε περίπτωση που ο Προϋπολογισμός ήταν ελλειμματικός αλλά κάλυπτε τις λαϊκές ανάγκες όπως αυτές υφίστανται σήμερα στην Κέρκυρα. Καταψηφίσαμε τελικά και τον Προϋπολογισμό, γιατί δεν εξυπηρετεί την Κέρκυρα των πολλών αλλά των λίγων.