Άγγελος Τσιγκρής: “Πρωταρχικός στόχος στον τομέα της Δικαιοσύνης, η επιτάχυνση απoνομής της” (vide […]

Παρέμβαση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής έκανε ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ (δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας) Άγγελος Τσιγκρής, για την επιτάχυνση στους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης, με αφορμή την ενημέρωση της Επιτροπής από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Ειδικότερα, ο Αχαιός βουλευτής παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος. Συγκεκριμένα, ο Άγγελος Τσιγκρής ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η Ελλάδα καταδικάζεται για καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης πολύ συχνότερα από άλλα κράτη.

Το 65% των καταδικαστικών αποφάσεων -που εκδόθηκαν κατά της Ελλάδας, το χρονικό διάστημα από την ίδρυσή του το 1959 έως το2018- από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφορά την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Από το 1959 έως το 2018, οι καταδίκες της χώρας ανέρχονται σε 894, εκ των οποίων οι 534 αφορούν την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η Ελλάδα καταδικάζεται για τη μη χορήγηση ένδικου μέσου πολύ συχνότερα από άλλα κράτη, συγκεκριμένα η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση.

Συνεπώς, πρωταρχικός στόχος της χώρας μας στον τομέα της Δικαιοσύνης, πρέπει να γίνει η εργώδη προσπάθεια για την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της».


Πηγή