Αποκριές στην Ηλεία: Όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις

Κρουστά και τύμπανα δίνουν τον ρυθμό, μασκοφόροι και μεταμφιεσμένοι ξεχύνονται στου δρόμους. Το καρναβάλι είναι και για του Ηλείους μια μεγάλη γιορτή, είναι ξεφάντωμα, είναι παρελάσεις γεμάτες κέφι και χαμόγελα.

Το Patrisnews συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλες τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν απ’ άκρη σε άκρη του νομού Ηλείας.

1η Αποκριά 2020 στον Πύργο

Το πρόγραμμα

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου

12.00-14.00

“Ακούσατε, ακούσατε….”

Τα παιδιά της θεατρικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου Πύργου σε ρόλο τελάληδων διαλαλούν στις γειτονιές του Πύργου την έναρξη της 1ης Αποκριάς.

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

18.00 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Έναρξη Αποκριάς με δρώμενα για μικρούς και μεγάλους

Ένα άγαλμα-παγώνι περιμένει να το θαυμάσουμε για να “ζωντανέψει” . Ξυλοπόδαροι θα μας κοιτούν από ψηλά και ποδηλάτες θα κάνουν ακροβατικά σε vintage ποδήλατα. Οι Mr και Mrs Bubble θα φτιάξουν με τη βοήθεια μικρών και μεγάλων τις πιο εντυπωσιακές σαπουνόφουσκες, ενώ διάσημοι ακροβάτες δίνουν μια ξεχωριστή παράσταση με ακροβατικά εδάφους, χορό μουσική και σώου με φωτιές.

Συναυλία PASSEPARTOUT

20.00 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

Η βραδιά θα κλείσει μουσικά με το αγαπημένο συγκρότημα των Passepartout. Με ήχους balkan, swing, rock & roll, disco, pop, latin όσο και έντεχνους η ταλαντούχα μπάντα καταφέρνει να μετατρέπει κάθε της εμφάνιση σε ένα ξέφρενο πάρτι.

Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου

Η μουσική και οι…ψησταριές έχουν την τιμητική τους στον Πύργο και τα δημοτικά διαμερίσματα. Λαϊκοί ήχοι θα “ξεπηδήσουν” από τα μεγάφωνα της πλατείας, τραγουδιστές θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα στην ανατολική πλευρά της πόλης και τα χωριά, και μια μεγάλη έκπληξη περιμένει τα παιδιά. Και φυσικά τον πρώτο λόγο έχουν οι….ψησταριές που θα στήσει ο Δήμος και θα προσφέρει καλοψημένα εδέσματα.

Συγκρότημα στα Χαλικιάτικα

12.00

Ζωντανή μουσική θα “ντύσει” με τα ωραιότερα τραγούδια τα Χαλικιάτικα. Ο Δημήτρης Μικελόπουλος και ο Χρήστος Πυλαρινός θα “ζωντανέψουν” την ανατολική πλευρά της πόλης και θα παρασύρουν τους κατοίκους σ’ ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι.

“|Πρωταγωνιστές” τα χωριά

Δρώμενα για τα παιδιά θα έχουν οι έδρες και των τριών δημοτικών διαμερισμάτων. Στο Καράτουλα, το Επιτάλιο και το Βούναργο η ψυχαγωγική ομάδα “konstantin” ετοιμάζει ένα πλούσιο αποκριάτικο πρόγραμμα για τους μικρούς φίλους στα δημοτικά σχολεία το πρωί.

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

19.00

Το “γαϊτανάκι”πρωτοστατεί!

Χορευτικοί σύλλογοι και μαθητικά συγκροτήματα θα τυλίξουν και θα ξετυλίξουν πάνω από 15 γαϊτανάκια στην κεντρική πλατεία συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών. Δρώμενα με ρίζες από την ελληνική παράδοση θα παρουσιαστούν από τα παιδιά του 1ου και 2ου Γυμνασίου Πύργου και τους συλλόγους: Λύκειο Ελληνίδων, Αρχαία Λέτρινα, Δεξεμενής, Φάρος Κατακόλου ενώ αμέσως μετά όλοι θα πιαστούν χέρι-χέρι και θα προσκαλέσουν τους πολίτες να “ενωθούν” σε έναν χορό που θα απλωθεί σε όλη την πλατεία.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου

20.00

Ας αρχίσει το πάρτι!

Λάτιν μουσικές και ρυθμοί που ξεσηκώνουν μας προσκαλούν σε ένα υπαίθριο πάρτι-μασκέ στην πλατεία με την αρωγή όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Οι γνωστοί και αγαπημένοι dj-ραδιοφωνικοί παραγωγοί του VOX 103,3 :Παναγιώτης Μπράμος, Πέτρος Μπεβούδας, Πάνος Καραχάλιος και Βασίλης Αρβανιτόπουλος, επιμελούνται τη μουσική σε ένα πολύωρο πρόγραμμα όπου το κέφι και ο χορός θα περισσεύουν!

Το πάρτι ανοίγουν σχολές χορού του Πύργου που θα παρουσιάσουν μοναδικές ρυθμικές χορογραφίες.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

16.00

Αποκριάτικη παρέλαση

Η ώρα της μεγάλης Αποκριάτικης παρέλασης έφτασε! Δεκάδες γκρουπ όλων των ηλικιών θα εμφανιστούν στην πιο διασκεδαστική παρέλαση που διοργανώνεται για πρώτη φορά στον Πύργο. Από παιδάκια 3 ετών, νηπιαγωγείου και μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου μέχρι….αιώνια έφηβους. Φορούν τις στολές τους, τις μάσκες τους και την καλύτερή τους διάθεση για να ξεκινήσουν από τα Χαλικιάτικα, να διασχίσουν την Ερμού και να καταλήξουν στην πλατεία Σάκη Καράγιωργα.

Στην παρουσίαση της παρέλασης είναι ο Περικλής Πατσούρης και η Ειρήνη Κολιδά.

Συναυλία ONIRAMA

Το πιο αγαπημένο ελληνικό συγκρότημα με performerτον ανατρεπτικό Θοδωρή Μαραντίνη ετοιμάζει μουσικές εκπλήξεις παρουσιάζοντας αγαπημένες επιτυχίες του καθώς και διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών χαρίζοντας αξέχαστες στιγμές γεμάτες ένταση!

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

12.00 ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

QUILOMBO -Τύμπανα θα ηχήσουν

Βραζιλιάνικοι και αφρικανικοί ρυθμοί θα “πλημμυρίσουν” τους δρόμους της πόλης και θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Οι άνθρωποι του Olympia camp μας συστήνουν τους QUILOMBO. Την εκπληκτική μπάντα κρουστών που απαρτίζεται από ένα πολυπληθές σύνολο ατόμων -με κατώτερο όριο αυτό των δώδεκα ατόμων- που παίζουν ταυτόχρονα διαφορετικά κρουστά και δίνουν ένα εκρηκτικό μουσικό αποτέλεσμα σε Βραζιλιάνικους ρυθμούς (SambaBatucada και SambaReggae).

16.00

Παιδικό πάρτι μασκέ

Το Θεματικό Πάρκο Ξυστρή ανοίγει και πάλι τις πύλες του για τα παιδιά και προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε ένα μοναδικό αποκριάτικο πάρτι μασκέ με πολλές εκπλήξεις, παιχνίδι από την ψυχαγωγική ομάδα konstantin και δώρα για τις τρεις καλύτερες μεταμφιέσεις!!!

Κυριακή 1 Μαρτίου

Τα δελφινάκια έρχονται από την Αθήνα στον Πύργο.

15.00 έως 20.00

Για πέντε ώρες η κεντρική πλατεία θα μετατραπεί σε έναν τεράστιο παιδότοπο όπου ανιματέρ θα διασκεδάζουν τα παιδιά, κεράσματα με μαλλί της γριάς, ποπ κορν και σοκολάτες θα υπάρχουν άφθονα, τέσσερα φουσκωτά κάστρα θα στηθούν στο χώρο και μασκότ Disney θα παίξουν μαζί τους. Και οι εκπλήξει δεν τελειώνουν εδώ….

20.00

Συναυλία APURIMAC

Ένα από τα μακροβιότερα live group στην Ελλάδα, οι Apurimac– ή αλλιώς «Ο θεός του λόγου» όπως μεταφράζεται στην ινδιάνικη γλώσσα Κέτσουα – θα παρουσιάσουν ένα συνδυαστικό πρόγραμμα από μουσική και τραγούδια της δισκογραφίας τους, διασκευές σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών και γνωστά κομμάτια απ’ όλη τη μουσική γκάμα της λατινοαμερικάνικης ηπείρου.

Κ. Δευτέρα 2 Μαρτίου

12.00

Κούλουμα στο Κατάκολο

Με ζωντανή μουσική, παρουσιάσεις χορευτικών συλλόγων, διαγωνισμό χαρταετού και ένα πλούσιο εορταστικό τραπέζι με παραδοσιακά εδέσματα που θα προσφερθούν στους επισκέπτες τα Κούλουμα στο Κατάκολο ξαναβρίσκουν την παλιά τους αίγλη. Ο αγαπημένος τραγουδιστής Χρήστος Παπαδόπουλος (Τα παιδιά από την Πάτρα) με την ορχήστρα του θα παρουσιάσει ένα τρίωρο λαϊκό ξεφάντωμα με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα.

Καρναβάλι Αμαλιάδας

Την έναρξη του Αμαλιαδίτικου καρναβαλιού θα διαλαλήσει το Σαββάτο στις 7 το βράδυ, ο τελάλης δίνοντας «πάσα» στον «δικό μας» τραγουδιστή τον Θεολόγο Αναγωνστόπουλο να διασκεδάσει τους κατοίκους του δήμου Ήλιδας.

Επιστρέφοντας την παράδοση ο Δήμος Ήλιδας, φέτος «ανοίγει» τις καρναβαλικές του εκδηλώσεις με τον τελάλη. Έτσι όπως παλιά, όταν ο τελάλης έβγαινε στους δρόμους και διαλαλούσε το γεγονός σε κάθε γειτονιά και σε κάθε σπίτι εν ελλείψει μέσων μαζικής ενημέρωσης, και φέτος θα κάνει γνωστή σε όλους την έναρξη του Καρναβαλιού.

Το ρόλο αναλαμβάνει ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΙ ΡΙΖΕΣ» Αμαλιάδας, όπου θα διαλαλήσει την έναρξη του Καρναβαλιού της πόλης μας, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020 ώρα 19:00

Οι μπούλες και ο τελάλης θα περπατήσουν στην πόλη μας και συγκεκριμένα στις περιοχές: Ανεμόμυλο-Καλίτσα- Καρακανδά-Ελ. Βενιζέλου-Καλαβρύτων-Δημαρχείο-Φιλικής Εταιρίας-Πεζόδρομο και θα ολοκληρώσουν τη διαδρομή στην πλατεία Αγίου Αθανασίου. Εκεί θα είναι ο Θεολόγος Αναγνωστόπουλος, ο Αμαλιαδίτης καλλιτέχνης με τη μπάντα του, έτοιμοι να προσφέρουν πολύ κέφι, πολύ χορό σε μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου αποτελούν την επίσημη έναρξη του φετινού Καρναβαλιού της Αμαλιάδας, το οποίο έχει μια σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και για όλα τα γούστα.

Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και ήδη τα πληρώματα έχουν αρχίσει να δηλώνουν τα θέματα που θα υποστηρίξουν, ενώ παράλληλα οι προετοιμασίες για τις διάφορες κατασκευές έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με πλήρωμα ή άλλο δρώμενο μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 6937 487 087 κ. Δημήτριο Παναγιωτάρα.

Το 6ο Μακρισαιικό καρναβάλι

Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου και ώρα 4 το απόγευμα στην πλατεία των Μακρισίων θα διεξαχθεί φέτος το 6ο Μακρισαιικό καρναβάλι. Την οργάνωση του έχει αναλάβει ο πολιτιστικός Σύλλογος Μακρισίων και αναμένεται να προσελκύσει πολλούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής, που είτε θα συμμετάσχουν σε αυτό είτε θα το παρακολουθήσουν. Το 6ο Μακρισαιικό καρναβάλι υπόσχεται δε πολλές εκπλήξεις και στιγμές που θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στο μυαλό όλων όσων το παρακολουθήσουν.

Αποκριάτικες Εκδηλώσεις στην Αρχαία Ολυμπία

Εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς της περιοχής και σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε αυτές: Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 Ώρα 11:00 Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού στην Κεντρική Πλατεία Αρχαίας Ολυμπίας (διασταύρωση Πραξιτέλους Κονδύλη και Δούμα) Ώρα 11:30 Γαϊτανάκι στην Κεντρική Πλατεία Αρχαίας Ολυμπίας Ώρα 20:00 Λόφος Δρούβα: 1. Αναβίωση Εθίμου «Το άναμμα της φωτιάς» 2. Πέταγμα «αερόστατων» από την καρναβαλική ομάδα της Τ.Κ. Φλόκα Κυριακή 1 Μαρτίου 2020 Ώρα 16:00 Κεντρική Καρναβαλική Παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων με άφθονο χορό και γέλιο στην Τ.Κ. Πελοπίου. Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020 Ώρα 11:00 Γιορτάζουμε τα Κούλουμα: 1. Στην Τ.Κ. Στρεφίου (χώρο διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης) με διαγωνισμό χαρταετού. 2. Στο λόφο Δρούβα με διαγωνισμό χαρταετού. Ώρα 18:00 Πέταγμα «αερόστατων» από την καρναβαλική ομάδα της Τ.Κ. Φλόκα

3ο Καρναβάλι Βαρθολομιού

Το επόμενο Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα θα δοθεί το «σύνθημα» για την έναρξη του 3ου Καρναβαλιού Βαρθολομιού, που συνδιοργανώνουν ο δήμος Πηνειού, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Εμπορικός Σύλλογος Βαρθολομιού.

Η έναρξη του Καρναβαλιού θα γίνει στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, υπό τους ήχους του dj Γιάννη Φουρνομύτη, στην οποία θα παρουσιαστούν τα Καρναβαλικά Γκρουπ με τις απίθανες στολές τους, ενώ ομάδα λάτιν του «Εν Χορώ» θα απογειώσει τον κόσμο με τους χορούς της!

Οι μασκότ του καρναβαλιού θα μοιράσουν γλυκά στους μικρούς φίλους ενώ οι διοργανωτές, συνεπείς πάντα με τη παράδοση μας, θα έχουν ετοιμάσει παραδοσιακή γαλατόπιτα, γλυκό που πάντα γινόταν την περίοδο των Αποκριών!

Καρναβάλι στην Κρέστενα

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι ετοιμασίες για το ξέφρενο καρναβάλι που πραγματοποιείται εδώ και τόσα χρόνια στην Κρέστενα.. Η συμμετοχή και φέτος θα είναι μεγάλη αφού οι περισσότερες τοπικές κοινότητες με την συνεργασία των πολιτιστικών τους συλλόγων προετοιμάζουν την δική τους … τρελή παρουσία. Η νεολαία του Δήμου, τα σχολεία, οι σχολές χορού, οι σύλλογοι, τα αθλητικά σωματεία έχουν ξεκινήσει ήδη να χορεύουν σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις, που θα ενθουσιάσουν όσους παραβρεθούν στο καρναβάλι της Κρέστενας την Κυριακή 1η Μαρτίου. Την Δευτέρα θα έχουμε νέα συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να καθοριστούν κάποιες από τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης που όλοι θέλουν να αφήσει εποχή και να ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.


Πηγή