Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2020

Είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός, άμεσα υλοποιήσιμος» τόνισε ο δήμαρχος κ. Σάκης Μπαλιούκος – Αποχώρησε η παράταξη του κ. Δημητρουλόπουλου, η απάντηση του κ. Μπαλιούκου

Ομόφωνα ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ο Προϋπολογισμός και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του Δήμου, για το οικονομικό έτος 2020.

Πριν όμως την έναρξη της συζήτησης για την ψήφιση του προϋπολογισμού, είχαμε την αποχώρηση της παράταξης του κ. Δημητρουλόπουλου, διότι όπως δήλωσε, η δημοτική αρχή δεν προχώρησε στον απαραίτητο διάλογο και σε δημόσια διαβούλευση γι’ αυτό το θέμα, τονίζοντας παράλληλα ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι χωρίς στρατηγική και δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων.

Άμεση ήταν η απάντηση του δήμαρχου κ. Σάκη Μπαλιούκου που τόνισε για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

«Η μείζονα μειοψηφία, δηλ ο κ. Δημητρουλόπουλος, μη έχοντας πρόταση και καμία συμμετοχή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού, ετράπη σε φυγή.

Στις δύο συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής που θα ενέκρινε το σχέδιο προϋπολογισμού, προκειμένου να αποσταλεί στο παρατηρητήριο, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας που αναπλήρωνε τον κ. Δημητρουλόπουλο απλά διαφώνησε και το καταψήφισε.

Ενώ στη δεύτερη συνεδρίαση μετά την σύμφωνη γνώμη από το παρατηρητήριο ο κ. Δημητρουλόπουλος ούτε καν εμφανίστηκε.

Σε προγενέστερο χρόνο κατά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας εμφανίστηκε πάλι χωρίς πρόταση, χωρίς θετική συμβολή.

Ήταν λοιπόν αναμενόμενη η στάση της προκειμένου να δικαιολογήσει την απραξία της στους λίγους οπαδούς που συνεχίζει να διαθέτει.

Όσον αφορά την συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης ο Δήμος μας από την 15/10/2019 αναμένει τις απαντήσεις φορέων προκειμένου να καταστεί δυνατή η συγκρότησή της. Αποκρύπτει ότι τα Τοπικά μας Συμβούλια (απελθόντα και νεοεκλεγέντα) συμμετείχαν με αποφάσεις τους στην κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού».

Η εισήγηση του κ. Γιάννη Δάγκαρη

Μετά την αποχώρηση της παράταξης του κ. Δημητρουλόπουλου ξεκίνησε η δημόσια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Δάγκαρη να είναι ο εισηγητής του προϋπολογισμού, που είναι ισοσκελισμένος, αφού τα έξοδα και τα έσοδα είναι 18.899.553,03 ευρώ.

O κ. Δάγκαρης στάθηκε και στις περικοπές που έχουν γίνει στις πιστώσεις που δίνονται στους δήμους από την κεντρική διοίκηση, αναφέροντας πως πρέπει ο κάθε δήμος να αξιοποιεί κάθε χρηματοδότηση που του δίνεται προς όφελος του πολιτών.

Σάκης Μπαλιούκος : «Με την ψήφιση του προϋπολογισμού αρχίζει να λειτουργεί το ταμείο του δήμου»

Ακολούθως ο κ. Μπαλιούκος αφού υπογράμμισε ότι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και έγινε η απαραίτητη ενημέρωση, επισήμανε και αυτός τις δεσμεύσεις που υπάρχουν από την περιοριστική οικονομική πολιτική και ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης και ενώ όλα είναι σε ένα κρίσιμο επίπεδο, θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση των πόρων που θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του δήμου.

Χαρακτηριστικά στις δηλώσεις που μας έκανε για την ψήφιση του προϋπολογισμού ο κ. Μπαλιούκος τόνισε.

«Ο προϋπολογισμός είναι η προσπάθεια του δήμου να ανοίξει επιτέλους το ταμείο. Το δημοτικό συμβούλιο το ψηφίζει προκειμένου να φύγει το κείμενο για την αποκεντρωμένη, να έχουμε το τελικό οκ για να αρχίσει να λειτουργεί το ταμείο του δήμου. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, είναι 18.899.553,03 ευρώ, και είναι ενσωματωμένος σε αυτό το τεχνικό μας πρόγραμμα που συμπεριλαβαίνει το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του δήμου. Είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός, υλοποιήσιμος, γιατί το μεγαλύτερο τμήμα του πρόκειται για έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, ή σε άλλα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και ιδίων πόρων του δήμου. Έργα που άλλα ήδη υλοποιούνται και άλλα είναι σε καθεστώς αναμονής εγκατάστασης του αναδόχου και εκτιμούμε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο, τετράμηνο, θα έχουν δρομολογηθεί όλα, για να φτάσουμε στον τελικό αποδέκτη που είναι ο δημότης μας. Το κύριο είναι λοιπόν ότι ψηφίζεται ο προϋπολογισμός και βάζουμε μπροστά στα έργα μας, διότι αν δεν λειτουργεί ο δήμος και να είχαμε βάλει μπροστά τα έργα μας δεν θα μπορούσαμε να τα πληρώσουμε».

Αναφορά και στον δρόμο

Ακόμη ο κ. Μπαλιούκος στάθηκε και στον δρόμο Πάτρα – Πύργος, τονίζοντας πως για τον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων το έργο που θα βοηθήσει πραγματικά στην ανάπτυξη θα είναι η κατασκευή του έως το Καλό Νερό και την Τσακώνα και όχι να σταματήσει στον Πύργο.

Μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού είχαμε την τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αρκετά αξιόλογα θέματα, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του δήμου σε αρκετούς τομείς.


Πηγή